• 5 Μαΐου 2024,

Η «ντρίπλα» του Σ. Εριφυλλίδη που έσωσε το Εσκή Καπού

 Η «ντρίπλα» του Σ. Εριφυλλίδη που έσωσε το Εσκή Καπού

 

Ταραχώδης είναι η προϊστορία που συνδέει την έκταση του Εσκή Καπού με την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας κι έχει τις ρίζες της πίσω στη δεκαετία του ’80, όταν ο δήμος είχε παραχωρήσει το χώρο για το λιμενικό έργο. Η υπόθεση που άρχισε επί των ημερών του αείμνηστου δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη απασχόλησε εντόνως και τους διαδόχους του, αφού «μπλεγμένοι» με δημόσιες υπηρεσίες – δικαστήρια – απαλλοτριώσεις – αποζημιώσεις βρέθηκαν ο Στάθης Εριφυλλίδης, ο Κωστής Σιμιτσής και η Δήμητρα Τσανάκα.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης μας αφηγήθηκε τα όσα διαδραματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και μας αποκάλυψε ότι το 2002 ο πρώην διορισμένος περιφερειάρχης Άρης Παπαδόπουλος του είχε στείλει απειλητική επιστολή, ζητώντας σχεδόν τη μισή έκταση του Εσκή Καπού για τις ανάγκες του λιμενικού έργου, διαφορετικά θα έπαιρνε την έκταση με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Τότε, ο κ. Εριφυλλίδης θέλησε να «παζαρέψει» την έκταση του Εσκή Καπού προκειμένου να αποκομίσει οφέλη υπέρ του δήμου όπως για παράδειγμα το κεντρικό λιμάνι, ή τη στρατιωτική λέσχη, ή ολόκληρο το Φάληρο. Ο Άρης Παπαδόπουλος όμως αρνήθηκε τη διαπραγμάτευση.

Ο τεχνικός σύμβουλος Θωμάς Μαυρίδης εξήγησε στον πρώην δήμαρχο ότι το κράτος θα μπορούσε όντως να απαλλοτριώσει αναγκαστικά το οικόπεδο από τον ΟΤΑ, αλλά δε θα μπορούσε να πράξει το ίδιο εάν η έκταση ανήκε σε μια δημοτική επιχείρηση όπως ήταν η νεοσυσταθείσα ΔΑΝΕΚ. Έτσι, το 2003 και με το Γιώργο Γκόλνα ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, εξετάσθηκε από το σώμα η εισήγηση του κ. Εριφυλλίδη σχετικά με την «προικοδότηση» της ΔΑΝΕΚ. Ο πρώην δήμαρχος δεν είχε αποκαλύψει ούτε καν στους συμβούλους της δικής του ομάδας τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, ενώ η ομάδα της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να ψηφίσει την εισήγηση.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές ενέργειες δημοσιοποιήθηκε η «ντρίπλα» του Στάθη Εριφυλλίδη με στόχο τη διάσωση του Εσκή Καπού. Η αντίδραση και η εκδίκηση ήταν άμεση, αφού όταν ξέσπασε η διαμάχη με το δημόσιο, έσπευσε το κράτος να αναιρέσει την παραχώρηση τμήματος του πάρκου Φαλήρου, στερώντας έτσι το δήμο από τα έσοδα του λούνα παρκ. Για τον κ. Εριφυλλίδη, η πρόσφατη δικαστική απόφαση είναι και μια δικαίωση για τους καβαλιώτες που θα λάβουν το ανταποδοτικό όφελος της παραχώρησης του Εσκή Καπού. Πλείστα όσα περιουσιακά του στοιχεία έχει παραχωρήσει μέχρι σήμερα ο δήμος Καβάλας κι άρα δικαιούται επιτέλους να πάρει ως αντάλλαγμα κάτι από το ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε επίσης