• 5 Μαΐου 2024,

Χαμηλοί τόνοι για την αποζημίωση από τον ΟΛΚ

 Χαμηλοί τόνοι για την αποζημίωση από τον ΟΛΚ

Μπορεί ο δήμος Καβάλας να δικαιώθηκε δικαστικά για την αποζημίωση της απαλλοτριωμένης εκτάσεως του εμπορικού λιμανιού, δρομολογήθηκε όμως ίσως και λίγο πρώιμα η συζήτηση για τη διάθεση των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει ο ΟΛΚ στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μας θύμισε την προθυμία της να παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα στο δήμο κάποιο κτήριο κι επικαλέστηκε τις νομικές γνώσεις της Αναστασίας Ιωσηφίδου, βάσει της οποίας σε περιπτώσεις αποζημιώσεων για απαλλοτρίωση δεν παραχωρείται η χρήση ενός χώρου αλλά η ιδιοκτησία του.

Άρα ενδεχόμενη παραχώρηση των αποθηκών του τελωνείου θα αφορά στην ιδιοκτησία τους. Ταυτόχρονα όμως, οι αποθήκες βρίσκονται στη χερσαία ζώνη λιμένος, η οποία διεκδικείται από το δήμο Καβάλας όπως συμβαίνει και με δώδεκα ακόμη δήμους. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι πρόθυμη να δεχθεί την παραχώρηση κι οποιουδήποτε άλλου κτηρίου που ανήκει στην ιδιοκτησία του ΟΛΚ, εάν φυσικά δεν υπάρχουν τα χρήματα της αποζημιώσεως.

Εξετάζοντας λοιπόν ρεαλιστικά την υπόθεση η δήμαρχος Καβάλας και γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση του κράτους, φαίνεται πως προτιμά την παραχώρηση κάποιου ακινήτου του ΟΛΚ, ο οποίος κατέχει εξαιρετικά κτίσματα στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Η δημοτική αρχή θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στη συγκεκριμένη υπόθεση παρά τη θετική δικαστική απόφαση που εξασφάλισε διότι το μεγαλύτερο κέρδος είναι η αποτροπή απένταξης του λιμανιού Φίλιππος Β’ και η ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων. Επομένως, η βολική λύση θα αποφασισθεί μέσα από τη συζήτηση με τον ΟΛΚ.

Η δήμαρχος αποκάλυψε ότι σε ανύποπτο χρόνο ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας Τρύφωνας Αλεξιάδης την είχε ρωτήσει τηλεφωνικώς εάν ο δήμος δύναται να κατασκευάσει ένα τελωνειακό κτήριο στο εμπορικό λιμάνι και η κ. Τσανάκα του είχε απαντήσει καταφατικά.

Διαβάστε επίσης