• 18 Μαΐου 2024,

Η ΟΕΒΕ στο δικαστήριο – Για την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

 Η ΟΕΒΕ στο δικαστήριο – Για την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Ο καβαλιώτης δικηγόρος Λεωνίδας Παππάς και ο συνάδελφός του Σωκράτης Μποζούδης εκπροσώπησαν νομικώς το μεσημέρι της Τρίτης την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, όταν επρόκειτο να εξετασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα των 335 προσφυγόντων επαγγελματιών κατά του ΟΑΕΕ. Ειδικότερα, το συμβούλιο των διοικητικών δικαστών κατόπιν σχετικού αιτήματος δέχθηκε να ακούσει την άποψη της Ομοσπονδίας, ενώ η απόφαση αναμένεται ότι θα εκδοθεί αργότερα εντός του καλοκαιριού.

Όπως μας εξήγησε ο Λεωνίδας Παππάς, η διαδικασία της Τρίτης δεν αφορούσε στην εκδίκαση του κυρίως δικογράφου της προσφυγής, αφού έως την εκδίκαση ίσως κυλήσουν δύο – τρία χρόνια, αλλά αφορούσε στο αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων σχετικό με τη σφράγιση των βιβλιαρίων ασθενείας. Ο κ. Παππάς μας θύμισε ότι προ λίγων μηνών είχε απορριφθεί το αίτημα της προσωρινής διαταγής, διότι θεωρήθηκε ότι δε συνέτρεχε κατεπείγοντας λόγος. Ωστόσο, η πλευρά της Ομοσπονδίας επιμένει ότι το θέμα της υγείας των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους χρήζει επείγουσας αποφάσεως.

Ο Λεωνίδας Παππάς μας θύμισε επίσης ότι οι 335 επαγγελματίες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας: 1) να διαγραφούν οι εισφορές του κλάδου ασθενείας που τους χρεώνει ο ΟΑΕΕ για την περίοδο κατά την οποία δε διέθεταν βιβλιάριο ασθενείας, 2) να διαγραφούν οι αντίστοιχοι τόκοι προσαύξησης και 3) να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΟΑΕΕ, υπάρχει περσινός νόμος μέσω του οποίου μπορούν να εκδώσουν βιβλιάριο ασθενείας όλοι οι ανασφάλιστοι της χώρας, ειδικότερα όμως γι’ αυτή την περίπτωση απαιτείται βεβαίωση του ταμείου όπου είναι εγγεγραμμένοι. Ωστόσο, επικαλούμενος τις καταστατικές του διατάξεις, ο ΟΑΕΕ δε χορηγεί ανάλογη βεβαίωση στους οφειλέτες. Επομένως, η ρύθμιση είναι μάταια. Αν υποτεθεί ότι ο ΟΑΕΕ είχε χορηγήσει βιβλιάριο ασθενείας – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους, τότε η επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα και του ΕΟΠΥΥ θα ήταν απείρως μικρότερη συγκριτικά με το κόστος της νομικής συμπαράστασης για τις παρουσίες στα δικαστήρια.

Κατά την άποψη του κ. Παππά, είναι εύλογα τα παράπονα των ασφαλισμένων από τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον οποίον και στηρίζουν επί δεκαετίες με την εμπρόθεσμη και τυπική καταβολή των εισφορών τους, ωστόσο διαπιστώνουν ότι το ταμείο τους μετά πάθους στρέφεται ενάντια τους σε μια δικαστική αντιδικία. Ο δικηγόρος μας ενημέρωσε ότι υπήρξε και δεύτερη ομάδα περίπου 70 επαγγελματιών που την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στον ΟΑΕΕ. Βάσει των εκτιμήσεων ο φορέας μάλλον δε θα απαντήσει, θα ακολουθήσει ένσταση στη διοικητική επιτροπή της Κομοτηνής προκειμένου και αυτή η υπόθεση να φτάσει στο διοικητικό δικαστήριο. Με δεδομένο ότι η προσφυγή των 335 προηγείται, θα δημιουργήσει μια εικόνα κι έτσι οι υπόλοιποι 70 θα καταφέρουν να κερδίσουν χρόνο απλοποιώντας τη διαδικασία και παρακάμπτοντας τα αναποτελεσματικά στάδια.

Ο Λεωνίδας Παππάς μας θύμισε επίσης ότι στην Ελλάδα και σε περιπτώσεις συναλλαγής με το δημόσιο, είναι δύσκολο να τηρηθούν τα λογικά χρονοδιαγράμματα. Δεν αποκλείεται όμως εντός του 2015 να εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, κατόπιν σχετικών πιέσεων που θα επιχειρηθούν. Ερωτώμενος ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ έδωσε την εντύπωση ότι η στάση του ασφαλιστικού φορέα θα διαφοροποιηθεί προς όφελος των ασφαλισμένων και πέραν της ήπιας στάσης για τις περιπτώσεις αντιδικίας θα προβεί και σε φιλικότερες ρυθμίσει υπέρ των επαγγελματιών.

 

=

 

Διαβάστε επίσης