• 19 Μαΐου 2024,

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ – Αποδίδει ίσες ευθύνες για το φραστικό επεισόδιο

 Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ – Αποδίδει ίσες ευθύνες για το φραστικό επεισόδιο

Έντονο φραστικό επεισόδιο και μάλιστα παρατεταμένο σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Εμπλεκόμενοι ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θόδωρος Γκόνης και η πρόεδρος Μαρία Καραβία. Οι τόνοι ήταν υψηλότατοι κι ακούστηκαν φράσεις που δε συνηθίζονται σε συνεδρίαση ενός ΔΗΠΕΘΕ. Ο κ. Γκόνης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι συμφώνησε με τη δήμαρχο να ενημερώνει αποκλειστικά εκείνη κι όχι την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ. «Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα παραιτηθούμε» απάντησαν από κοινού η κ. Καραβία αλλά και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανέστης Δημητριάδης επιβεβαίωσε την ένταση της επεισοδιακής συνεδριάσεως, έστω κι αν εξαρχής δεν υπήρξαν σημάδια ότι οι συνθήκες θα εκτραχύνονταν. Αν και τα θέματα της ημερήσιας διατάξεως θύμιζαν κυρίως ρουτίνα, ωστόσο αιφνιδίως ξέσπασε η αψιμαχία μεταξύ του κ. Γκόνη και της κ. Καραβία. Ο Ανέστης Δημητριάδης αποφάνθηκε ότι το περιστατικό που σημειώθηκε δεν τιμά το ΔΗΠΕΘΕ. Ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει παρόμοιες συνθήκες κατά τη διάρκεια των 2,5 ετών της προεδρίας του ο κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με την άποψή του, ανάλογες περιπτώσεις ασυνεννοησίας θα πρέπει να επιλύονται σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο κι όχι ενώπιον των υπολοίπων μελών της διοικήσεως του ΔΗΠΕΘΕ, κάποια εκ των οποίων δεν έχουν πρότερη διοικητική εμπειρία κι άρα για πρώτη φορά βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.

Δύο φορές στη διάρκεια της ταραχώδους συνεδριάσεως, ο Ανέστης Δημητριάδης θέλησε να αποχωρήσει, νιώθοντας προσβεβλημένος για όσα εξελίσσονταν μεταξύ δύο ατόμων αναλόγου καλλιτεχνικού βεληνεκούς. Μια ασυνεννοησία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών που ενδεχομένως να εντάθηκε εξαιτίας της ολιγωρίας της δημάρχου να ενημερώσει την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, προφανώς δεν έπρεπε να επιλυθεί κατά τη συνεδρίαση και προφανώς δεν έπρεπε να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης. «Θεωρώ σκόπιμο να τα βρουν μεταξύ τους και να τραβήξει και η δήμαρχος κάποια αυτιά, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά. Είναι άδικο για το ΔΗΠΕΘΕ που παράγει σημαντικό έργο και μάλιστα ενόψει της διεξαγωγής του Φεστιβάλ Φιλίππων, που θεωρείται η κορυφαία θεατρική γιορτή για τη θερινή περίοδο της Καβάλας», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.

Μοιράζοντας τις ευθύνες στη μέση, ο πρώην πρόεδρος αναγνώρισε δίκαιο σε κάποιο σημείο για τον κ. Γκόνη, αλλά και δίκαιο σε άλλο σημείο για την κ. Καραβία. Ο κ. Δημητριάδης παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του υπήρξαν φορές όπου η άποψή του ήταν διαφορετική από την άποψη του καλλιτεχνικού διευθυντή, το θέμα ωστόσο διευθετήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών». Οι δύο άντρες είχαν βρει τρόπο προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς ο ένας να επεμβαίνει στις αρμοδιότητες του άλλου. Ούτε ο κ. Γκόνης έμπαινε στα διοικητικά «χωράφια» του προέδρου, ούτε ο κ. Δημητριάδης έμπαινε στα καλλιτεχνικά «χωράφια» του διευθυντή. Έτσι εξασφαλίζονταν η αρμονία της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ.

Το πρόβλημα όμως που εντόπισε ο Ανέστης Δημητριάδης στη σημερινή λειτουργία του νομικού προσώπου είναι η συνύπαρξη δύο ανθρώπων προερχόμενων από τον ίδιο καλλιτεχνικό χώρο. Ως χαρακτήρες, μάλλον είναι και οι δύο ελαφρώς οξύθυμοι και η μεταξύ τους «χημεία» οδήγησε στην έκρηξη της Δευτέρας. Ο πρώην πρόεδρος ευχήθηκε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και η δήμαρχος να βάλει ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Το ΔΗΠΕΘΕ διαγράφει την πορεία του αφού έχει εξυγιανθεί και στην ίδια επιτυχημένη τροχιά θα πρέπει να συνεχίσει. Ο κ. Γκόνης και η κ. Καραβία θα πρέπει να βρουν ένα κώδικα επικοινωνίας και ήρεμης συνύπαρξης για όσο διάστημα θα ασκούν τα καθήκοντά τους.

 

=

Διαβάστε επίσης