Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας

 Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Σμυρλόγλου μιλησε χθες στους δημοσιογράφους για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας. Με φανερή την ικανοποίηση έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Καβάλας αργά αλλά σταθερά, πληρώνει δαπάνες του προηγούμενου έτους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι από οικονομικής πλευράς είναι πολύ καλύτερα απ΄ ότι άλλοι δήμοι στη χώρα.

Σύμφωνα με το Τ. Σμυρλόγλου ο Δήμος Καβάλας υλοποιεί τον προϋπολογισμό του 2013, ένα καινούριο σύστημα οικονομικής διαχείρισης, με το οποίο ο ίδιος συμφωνεί. Δεν ξοδεύει όπως παλιά, αφού έχουνε περιορισθεί θεαματικά οι δαπάνες. Για παράδειγμα οι επιχορηγήσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και οι δαπάνες για την προμήθεια υλικών. Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο για τη μείωση των δαπανών, έπαιξε η οργάνωση της αποθήκης του Δήμου Καβάλας και η λειτουργία της με τρόπο που διευκολύνει τον αποκλεισμό απόκτησης υλικών που δε χρειάζονται.

Από την άλλη πλευρά το δήμο Καβάλας, όπως αναγνωρίζει ο Τ. Σμυρλόγλου, ευνοούν δύο πράγματα. Η τουριστική κίνηση που αυξάνει τα έσοδα του και το ότι τα έσοδα από άλλες πηγές είναι έσοδα τα οποία ο Δήμος Καβάλας τα παρακολουθεί στενά, πολλές φορές μάλιστα για να εισπράξει χρήματα από ιδιώτες, προσφεύγει ακόμη και στα δικαστήρια.

Ο Τ. Σμυρλόγλου είπε στους δημοσιογράφους τα εξής:

 

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013, πρώτος στόχος με βάση και νομοθετικών διατάξεων ήταν η εξόφληση των υποχρεώσεων παρελθόντων ετών. Μετά από τέσσερεις μήνες ουσιαστικά υλοποίησης του προϋπολογισμού 2013, έχουνε εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων μέχρι 31/12/12. Αυτή τη στιγμή υποχρεώσεις του Δήμου Καβάλας προς τους προμηθευτές είναι περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη αυτό το πράγμα. Βέβαια οι υπουργικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για τους Δήμους. Πλέον υποχρεούμεθα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις οι οποίες είναι παλαιότερες και βέβαια στη συνέχεια τις πιο πρόσφατες.

Εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα στο Δήμο Καβάλας, είναι σε έργα και δαπάνες που αφορούν το ΕΣΠΑ και τη ΣΑΤΑ. Εκεί που υπάρχει μία υστέρηση είναι στα τακτικά έσοδα του Δήμου. Παρόλα αυτά έχουμε πάρα πολύ καλό επίπεδο εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δήμου. Θα σας δώσω ένα στοιχείο: Πριν δύο χρόνια οι υποχρεώσεις του Δήμου ήταν περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1 εκατ. ευρώ. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Παρόλα αυτά το μειονέκτημα είναι ότι οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση μειώνονται που σημαίνει ότι οι δήμοι μπορούνε να διαθέσουνε λιγότερα χρήματα στην τοπική αγορά».

ΕΡ: Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που παρουσιάζεται είναι προσωρινή και σύντομα θα αλλάξει;

ΑΠ: «Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα τα χρέη όλα αυτά εξοφληθούν. Ο στόχος της κεντρικής κυβέρνησης μέσα από τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013, είναι οι δήμοι να δημιουργήσουνε προϋπολογισμούς ισοσκελημένους και πιθανότατα να δημιουργήσουνε και τα πρώτα πλεονάσματα. Αυτό πιθανόν να είναι κάτι που θα φέρει το 2014. Ο τρόπος σύνταξης του προϋπολογισμού του 2012, ως φιλοσοφία έπρεπε να ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια. Δυστυχώς στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο τρόπος σύνταξης των προϋπολογισμών των Δήμων, έχουν πάρα πολλές δυσκολίες στην υλοποίησή τους, παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να τον εκτελέσουμε βάσει αυτών που αναφέρει ο νόμος. Πιστεύω το 2014 οι δήμοι θα έχουνε μια διαφορετική εικόνα σε όλη τη χώρα».

 

Διαβάστε επίσης