• 4 Μαΐου 2024,

Η συλλογική δουλειά του ΤΕΕ ΑΜ

 Η συλλογική δουλειά του ΤΕΕ ΑΜ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αυτή τη φορά προβλήθηκε η συλλογική δουλειά που γίνεται στο τμήμα, δύο ειδικότερες περιπτώσεις, από πλευράς συγκεκριμένων ομάδων μηχανικών.

Παρουσιάστηκε η δουλειά που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2013, για τον καθορισμό κριτηρίων εκπροσωπήσεων των μελών του τμήματος σε συμβούλια κι επιτροπές.

Παρουσιάστηκε επίσης η δουλειά που έκανε άλλη ομάδα εργασίας, η ψηφιοποίηση της πολεοδομικής βάσης του δημοσίου, για το νομό Καβάλας.

Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν ο πρόεδρος Λ. Βασιλειάδης, ενώ δίπλα του κάθισε ο Μιχ. Παπαδόπουλος.

Σχετικά με την ομάδα εργασίας που δούλεψε για τον καθορισμό κριτηρίων εκπροσωπήσεων των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε συμβούλια κι επιτροπές, έγινε γνωστό ότι αυτή η πρόταση είναι η πρώτη που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, γι΄ αυτό και η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΑΜ έστειλε κείμενό της σε όλα τα τμήματα της χώρας και στην κεντρική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πρόκειται για επιτροπές δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπου συμμετέχουν μηχανικοί, στόχος δε της δουλειάς που έγινε, είναι οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ να είναι όσο το δυνατό καλύτεροι, καταλληλότεροι. Προτείνεται εναλλαγή των εκπροσώπων αυτών, για να υπάρχει σημαντική συμμετοχή των μηχανικών.

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί: Φωφώ Γουναροπούλου, Ελένη Κασνή, Σοφία Κυρτάζογλου, Σωτήρης Λαζαρίδης (ηλεκτρολόγος μηχανικός), Σοφία Παλαιολόγου (αρχιτέκτονας) και η Αλεξάνδρα Τσανάκα (Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός).

Η δεύτερη δουλειά που παρουσιάστηκε αφορούσε έργο 17μελούς ομάδας εργασίας, για την ψηφιοποίηση της πολεοδομικής βάσης του δημοσίου για το Νομό Καβάλας. Ψηφιοποιήθηκε το αρχείο της πολεοδομίας όλου του νομού, δουλειά που έγινε με ευθύνη του ΤΕΕ και προσφέρεται δωρεάν σε χρήση, στο κοινό και σε άλλες επιστημονικές ομάδες.

Η ομάδα των 17 μηχανικών δούλεψε περίπου 15 μήνες και το αποτέλεσμα της δουλειάς της, θα το αναρτήσει σε ειδική ιστοσελίδα. Το τελικό παραδοτέο ψηφιακό αρχείο απαρτίζεται από 114 φακέλους, με συνολική χωρητικότητα 64,5 γιγαμπάιτ. Κάθε φάκελος αντιστοιχεί σε έναν οικισμό, όπου με τον όρο οικισμός, νοείται κάθε οικιστικό σύνολο, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό του. Ειδικότερα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Μαρία Κωνσταντινίδου, είπε τα εξής:

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας μετά από παραίνεση του συλλόγου Αγρ. & Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καβάλας που αφορά την ανάγκη διάσωσης του αναλογικού αρχείου της Πολεοδομίας και την ηλεκτρονική αρχειοθέτησή του.

Το Τεχν. Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας Ανέθεσε σε Ομάδα Εργασίας την σάρωση των στοιχείων των φακέλων που τηρούνται στην Πολεοδομία Καβάλας.

Η ομάδα εργασίας αποτελούνταν από 15 άτομα που οι ειδικότητες ήταν Τοπογράφοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες. Δούλεψε κατά το έτος 2012. Η σάρωση έγινε σε γραφείο της Πολεοδομίας με δύο σαρωτές Α0 και Α3 σε καθημερινή βάση έξι ώρες την ημέρα, ένα τρίωρο ανά κάθε άτομο.

Σημαντική ήταν η βοήθεια των υπαλλήλων του τμήματος αναλογισμού που είχαν την εποπτεία και τον έλεγχο διάθεσης των φακέλων από το αρχείο της Πολεοδομίας προς την ομάδα εργασίας.

Σαρώθηκαν

-Εγκεκριμένα σχέδια πόλης Καβάλας και των οικισμών Ν. Καβάλας

-Τροποποιήσεις σχεδίου πόλης Καβάλας και των οικισμών Ν. Καβάλας

-Οριοθετήσεις οικισμών Ν. Καβάλας

-Διαγράμματα και Πίνακες Πράξης Εφαρμογής οικισμών Ν. Καβάλας (δεν έχει συμπληρωθεί η σάρωση τεχνικών στοιχείων των Πράξεων Εφαρμογής)

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο κάθε μηχανικός του νομού Καβάλας να μπορεί από το γραφείο του οποιαδήποτε ώρα και ημέρα να παίρνει την απαραίτητη τεχνική πληροφορία χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς να χρειάζεται να κάνει αιτήσεις στην υπηρεσία για να του προσκομιστούν μετά από ημέρες τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία, με διασπάθιση χρόνου, τόσο του ιδιώτη μηχανικού όσο και του δημοσίου υπαλλήλου. Είναι απαραίτητη η τήρηση και η ενημέρωση του ηλεκτρονικού αρχείου από την Πολεοδομία.

 

Διαβάστε επίσης