• 19 Μαΐου 2024,

Η συνεδρίαση των παρατάσεων

 Η συνεδρίαση των παρατάσεων

Αρκετά από τα θέματα της ημερήσιας διατάξεως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας αφορούσαν στην έγκριση παρατάσεων προθεσμίας. Το 5ο θέμα της συνεδριάσεως που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, αφορούσε στην παράταση και συνέχιση της μισθώσεως του πάρκινγκ Κασσάνδρου-Δαμιανού-Ηρώων Καβάλας μέχρι την συμπλήρωση δέκα εννέα (19) ετών, δηλαδή μέχρι την 31-3-2022. Το αίτημα του μισθωτή που κλήθηκε να εξετάσει το σώμα προέβλεπε παράταση ή μη της εκμίσθωσης του παρκινγκ μεταξύ των οδών Κασσάνδρου-Δαμιανού και Ηρώων Καβάλας, έκτασης 2.410τ.μ., για δώδεκα (12) έτη μέχρι τις 31-3-2027, με μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των πέντε χιλιάδων εξακοσίων εξήντα τριών και δέκα τρία (5.663,13) € και με τιμή του εισιτηρίου της εισόδου στάθμευσης στο παρκινγκ 1,80 € το οκτάωρο.

Το 6ο θέμα της ίδιας συνεδριάσεως σχετιζόταν με την παράταση προθεσμίας του έργου «Βελτίωση  δρόμου  πρόσβασης  για το νέο  γενικό νοσοκομείο  Καβάλας». Η εισήγηση που βασίστηκε στην αίτηση της ΕΛΛΗΝΙΣ ΑΤΕ και είχε τη σύμφωνη γνώμη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής ανέφερε:

1) Από την διασταύρωση οδού Αμυνταίου έως το τέλος του έργου, προβλέπεται  η  κατασκευή  κρασπέδων  και πεζοδρομίων. Κάτω από τα πεζοδρόμια θα τοποθετηθούν αγωγοί της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Κατά την  φάση  των εκσκαφών  διαπιστώθηκε  η ύπαρξη οπτικών ινών του Ο.Τ.Ε.  και έχουν γίνει  οι απαραίτητες  ενέργειες  προς  τον  οργανισμό  για την  μετατόπισή τους, προκειμένου  να συνεχιστούν  απρόσκοπτα  οι εργασίες. Μετά από  επικοινωνία που έγινε  με τον Ο.Τ.Ε., μας  ενημέρωσε  ότι  το αργότερο  σε ένα  μήνα  θα  έχει ολοκληρωθεί  η μετατόπιση. Οι  ιστοί  της  Δ.Ε.Η.  που  αναφέρονται στο αίτημα του αναδόχου έχουν ήδη μετατοπισθεί  και δεν αποτελούν εμπόδιο.

2)Τα  καιρικά  φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, η διάρκεια και συχνότητα  των οποίων δεν είναι συνήθη για την εποχή  (συχνές βροχοπτώσεις  και έντονες καταιγίδες), κατέστησαν  δυσχερή την εξέλιξη  του έργου καθώς  δεν μπορούσαν  να εκτελεστούν εργασίες (κατασκευή  επιχωμάτων κατά στρώσεις, λήψη συμπυκνώσεων  κλπ) για διάστημα τριάντα  πέντε ημερών, όπως προκύπτει από  τα συνημμένα μετεωρολογικά δελτία.

Από τα  ανωτέρω συνάγεται  ότι η δικαιολογημένη καθυστέρηση των εργασιών  χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου (εφόσον ολοκληρωθεί η μετατόπιση των οπτικών ινών του Ο.Τ.Ε. και η κατασκευή των αγωγών της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) ανταποκρίνεται στο χρονικό διάστημα που αιτείται ο ανάδοχος για χορήγηση παράτασης  προθεσμίας  και εισηγούμαστε  παράταση προθεσμίας  περαίωσης  μέχρι  31/3/2015.

Παράταση της δωρεάν παραχώρησης ζήτησε και το Επιμελητήριο Καβάλας ώστε να συνεχιστεί η φιλοξενία της υπηρεσίας του στο δημοτικό ακίνητο επί της οδού Ομονοίας, έως την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στο δικό του κτήριο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας: περί παράτασης ή μη της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του Ε1 γραφείου του 2ου ορόφου του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Ομονοίας 117, έκτασης 72 τ.μ., για τρεις (3) μήνες, έως τις 14-4-2015, στο Επιμελητήριο Καβάλας, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, της πλήρης αποπεράτωσης των εργασιών επισκευής αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του Επιμελητηριακού κτιρίου.

Σημαντικό ήταν και το 12ο θέμα της ίδιας συνεδριάσεως «Περί παράτασης ή μη του παγώματος των προσαυξήσεων των μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων». Στην εισήγηση του θέματος αναφερόταν: Με την υπ΄αριθμ.332/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αποφασίστηκε το πάγωμα των προσαυξήσεων των μισθωμάτων του Δήμου Καβάλας όπως αυτά αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο σύμφωνα με το 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής όπως αυτό καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και περαιτέρω αύξηση 2% επί της αξίας του μισθώματος και για τρία χρόνια.

Λόγω του γεγονότος ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα της τριετίας και αφού εκτιμήσετε τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, παρακαλούμε να πάρετε απόφαση περί παράτασης ή μη του παγώματος των προσαυξήσεων που αφορούν τα μισθώματα των δημοτικών ακινήτων.

Διαβάστε επίσης