Η τελευταία νυχτερινή άφιξη προσφύγων

 Η τελευταία νυχτερινή άφιξη προσφύγων

Διανομή τροφίμων, συνεργασία και μικροκαυγάδες για την μεταφορά τους

limani394limani392Τελευταία άφιξη για φέτος του πλοίου Νήσος Ρόδος στις 10 και 30 το βράδυ του Σαββάτου. Το πλοίο δεν ήταν γεμάτο, αναφέρονταν 1317 επιβάτες (η χωρητικότητα του είναι 1800 άτομα). Υπολογίζεται ότι 1.000 εξ αυτών ήταν πρόσφυγες. Ίσως και λίγοι παραπάνω. Μέσα στο πλοίο 60 μόνο επιβατικά αυτοκίνητα, περίπου 30 φορτηγά. Στο λιμάνι (παρά τη βροχή, η οποία σταμάτησε κατά την άφιξη του πλοίου) μπόλικος κόσμος. Ξεχώριζαν οι εθελοντές και τα τρόφιμα- ρούχα- νερά που είχαν κοντά τους για να μοιράσουν στους πρόσφυγες. Προσωπικό του Λιμεναρχείου, περίεργοι και φυσικά λεωφορεία. Του Αστικού ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, Ταξί. Υπολογίζεται ότι στην άφιξη του πλοίου αυτοί που για διάφορους λόγους περίμεναν μπορεί να ξεπερνούσαν τα 200 άτομα. Ήταν η τελευταία νυχτερινή άφιξη του Νήσος Ρόδος. Το πλοίο αντικαθίστανται από το Νήσος Μύκονος που θα έρχεται απόγευμα Τετάρτης και Σάββατου. Θα αναχωρεί αμέσως. Δηλαδή στο λιμάνι από την Τετάρτη θα πρέπει να υπολογίσουμε ακόμη 200 με 300 άτομα, επιβατικά και φορτηγά που θα περιμένουν να φύγουν για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το Νήσος Μύκονος. Αυτά δεν υπήρχαν όλο το Φθινόπωρο αφού το πλοίο έρχονταν βράδυ κι έφευγε την επόμενη μέρα το πρωί.

Οι πρόσφυγες βγήκαν από το πλοίο ζητώντας τρόφιμα, κυρίως ρούχα. «Water» φώναζαν μανάδες για τα παιδιά τους. Τα νερά προσφέρονταν αμέσως. Τα ρούχα ένα σωρό. Διάλεγαν και τα φορούσαν εκείνη την ώρα οι πρόσφυγες. Κάποιοι ήταν ντυμένοι με ρούχα Καλοκαιρινά. Η διαδικασία στήριξης των προσφύγων καθυστέρησε την έξοδο τους από το λιμάνι. Πλέον οι πρόσφυγες δεν βιάζονται να κινηθούν προς το μέσο που επιλέγουν για το επόμενο τους ταξίδι. Περικυκλώνουν αυτούς που μοιράζουν βοήθεια, ενισχύονται κι όταν αυτό τελειώσει τότε ακούν τις επιλογές που έχουν κι αποφασίζουν. Τουριστικό λεωφορείο; Παζάρια με το Ταξί; Περπάτημα ως το ΚΤΕΛ ή μετάβαση στο ΚΤΕΛ με αστικό λεωφορείο; Ένας πατέρας φώναζε δυνατά το όνομα του ατόμου που έψαχνε. Το έχασε μέσα στον συνωστισμό. Ήταν ο γιος του; Ήταν ο φίλος του; Ποτέ δεν θα μάθουμε. Αλιεργάτες – εργαζόμενοι στην πόλη μας ,που ήταν κι αυτοί στο λιμάνι το βράδυ του Σαββάτου, τον βοηθούσαν. Στο τέλος κίνησε περπατώντας για το ΚΤΕΛ αφού τον διαβεβαίωσαν ότι είτε στη διαδρομή, είτε στο πρακτορείο θα βρει αυτόν που έχασε. Μια κυρία είχε πιάσει από το χέρι νεαρό Σύρο. «Είναι άρρωστος αλλά οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού περιμένουν στο ΚΤΕΛ. Πρέπει να πάμε εκεί» εξηγούσε. Κανείς δεν ξέρει γιατί οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού ενώ βρέθηκαν στο λιμάνι μετά έφυγαν να περιμένουν στο ΚΤΕΛ. Λάθος τους. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που στη πλειοψηφία τους ήταν από τη Συρία και πολλοί άλλοι. Αφγανοί και Ιρακινοί.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων κινήθηκε προς το ΚΤΕΛ με αστικά λεωφορεία. Αυτά είχαν στην πόρτα τους την γνωστή ανακοίνωση για εισιτήριο 1 ευρώ και 20 λεπτά. Όλοι εισιτήριο, φώναζε το προσωπικό του αστικού ΚΤΕΛ. Τα αστικά λεωφορεία έγραφαν «4 Κηπούπολη».  Οι πρόσφυγες έμπαιναν στα λεωφορεία με εισιτήριο που φάνηκε να προμηθεύονταν στην είσοδο του λεωφορείου. Άλλοι προτιμούσαν τα τουριστικά. Δύο διώροφα περίμεναν μπροστά από το τελωνείο. Άλλα μέσα κι έξω από το πάρκινγκ. Ανάμεσα τους και λεωφορεία του τουριστικού γραφείου του ΚΤΕΛ. Πολλοί μπήκαν στην αίθουσα επιβατών. Εξέδιδαν εισιτήριο σε ουρά που αμέσως σχημάτισαν. Τουριστικά λεωφορεία τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν ως τα σύνορα με τα Σκόπια. Οι οδηγοί Ταξί έκαναν υπομονή αλλά υπήρξε και για αυτούς δουλειά. Κάποιοι οδηγοί μάλωσαν με μια γυναίκα. Την κατηγόρησαν ότι προσπαθούσε να παρασύρει τους πρόσφυγες στο ΚΤΕΛ. «Πάλι εδώ και πάλι τα ίδια. Δεν σου είπαμε να σταματήσεις» της φώναξαν για να την απομακρύνουν. Αυτή έφυγε, μετά ο διάλογος έγινε ανάμεσα στους οδηγούς Ταξί και εκπροσώπους του ΚΤΕΛ. «Για όλα φταίει το Υπεραστικό ΚΤΕΛ» ακούστηκε να λέει ο Μανώλης Τσιλογιώργης. «Δεν είπατε τίποτα όταν έφυγε Ταξί με 7 επιβάτες» τους απάντησε ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ. Ένταση υπήρξε ανάμεσα σε εκπρόσωπους του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και προσωπικό του Λιμεναρχείου. Αυτό το μικροπεριστατικό έγινε μπροστά στο Πάρκινγκ του Τελωνείου, την ώρα που τουριστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ γέμιζε με κόσμο.

Ανάμεσα στους γνωστούς που μοίραζαν τρόφιμα είδαμε πολλά νέα πρόσωπα. Δικηγόρους, μαθητές πάρα πολλούς. Την πρώην βουλευτή Αλεξάνδρα Τσανάκα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας, αντιεξουσιαστές που αθόρυβα έδιναν έμφαση κυρίως στα νερά. Ξεχώριζαν, αφού δεν φωτογράφιζαν τη δράση τους όπως συστηματικά κάνουν άλλοι. Στο λιμάνι ήταν επίσης πρόσκοποι. Όλοι καλά οργανωμένοι λόγω της εμπειρίας που πλέον απέκτησαν. Με το Νήσος Ρόδος που έφυγε χθες το πρωί και για τη Μυτιλήνη «ταξίδεψαν» 50 κούτες τρόφιμα από σύλλογο του Ροδολίβους. Αναμένονταν ένα λεωφορείο με Ρουμάνους γιατρούς. Κι αυτοί για τη Μυτιλήνη.

Μία ώρα μετά την άφιξη του Νήσος Ρόδος μπήκε στο λιμάνι προερχόμενο από τη Λήμνο –χωρίς πρόσφυγες- το Πήγασος Εξπρές. Ήρθε Σάββατο βράδυ κι έφυγε χθες το απόγευμα στις 4. Αυτό το δρομολόγιο ήταν το πρώτο από τα νέα. Τα οποία αφορούν και το Νήσος Μύκονος. Έχουν ημερομηνία λήξης το τέλος του μήνα, άπαντες αναγνωρίζουν ότι τα ίδια δρομολόγια θα συνεχιστούν μέχρι την Άνοιξη. Τέλος, επικεφαλής των μέτρων του Σαββάτου στο λιμάνι ήταν ο Λιμενάρχης Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης