Η φωτιά στο Facebook

 Η φωτιά στο Facebook

Η φωτιά στο Facebook…

Εκατοντάδες αναρτήσεις στο Facebook το Σάββατο έδωσαν τη δυνατότητα στους χρήστες των υπολογιστών να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά την πορεία της μεγάλης φωτιάς στη Θάσο. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν σημαντικές μαρτυρίες, άλλοτε έγκυρες προβλέψεις, συχνά και φωτογραφίες. Υπήρξαν κι υπερβολές. Αυτό όμως είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που κάποιος «ανέβαζε» αμέσως στη σελίδα του ότι ακούει. Χωρίς νωρίτερα να το επιβεβαιώσει. Οι διαδοχικές αυτές αναρτήσεις προέρχονταν κυρίως από επισκέπτες του νησιού, λιγότερο από μόνιμους κατοίκους. Οι τελευταίοι είχαν αλλού το μυαλό τους, δεν τους περίσσευε χρόνος να μπουν στο ίντερνετ.

Πρόσωπο του Σαββάτου αποδείχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο οποίος «έπεσε» θύμα παραπληροφόρησης κι έκανε ανάρτηση με την οποία ανακοίνωνε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο! Αυτό έγινε στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής με το ακόλουθο κείμενο: «Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στη Θάσο, σε δύσβατη ορεινή περιοχή μεταξύ Καλλιραχης και Μαριών. Πολλά συγχαρητήρια στους χειριστές των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ,στα επίγεια τμήματα και στους οργανωμένους εθελοντές δασοπυρόσβεσης για την τεράστια προσπάθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες -δυσπρόσιτη περιοχή, δυνατός αέρας. 2 Canadair από Θεσσαλονίκη, 2 μικρά Pezetel & 1 ελικόπτερο κινητοποιήθηκαν γρήγορα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Τα επίγεια τμήματα είναι σε εγρήγορση για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης. Μπράβο παιδιά!! Υ.Γ. Κοινωφελής εργασία 5μηνη για τη δημιουργία ομάδων καθαρισμού στις αντιπυρικές ζώνες; Νομίζω ότι επιβάλλεται πλέον».

Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ η φωτιά ποτέ δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο ο βουλευτής διόρθωσε το κείμενο του. Απέσυρε το προηγούμενο κι «ανέβασε» το ακόλουθο: «Προσοχή στις απρόσιτες εστίες φωτιάς εκεί ψηλά..θα είναι δύσκολη νύχτα στη Θάσο..Καλή δύναμη στις επίγειες δυνάμεις, μέχρι το πρώτο φώς της μέρας , οπότε και θα ξαναεπιχειρησουν τα εναέρια μέσα». Αμέσως δέχθηκε κριτική μα και ερωτήσεις όσων τον παρακολουθούσαν διαδικτυακά: «Μα κύριε Παναγιωτόπουλε σε προηγούμενη ανάρτηση σας στο facebook μας λέγατε για υπό έλεγχο τι άλλαξε τώρα» του έγραψε φίλος του στο ίντερνετ.

Ανάρτηση σχετικά με τη φωτιά στη Θάσο έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς: « Στη Θάσο θα είναι μια δύσκολη νύχτα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν σκληρή μάχη με την φωτιά. Ας βοηθήσει ο θεός να πάνε όλα καλά και να σβήσει η φωτιά». Υπήρχαν αναρτήσεις συγκινησιακά φορτισμένες, πολλές από κατοίκους της πόλης που το βράδυ της Παρασκευής έβλεπαν από το σπίτι τους τη φωτιά στη Θάσο: «Μόνο θλίψη μπορεί να αισθανθεί κανείς βλέποντας το νησί να καίγεται . Λυπάμαι πολύ που συμβαίνει. Τώρα που το νησί είναι γεμάτο κόσμο και τους κατοίκους που κάνουν τιτάνιο

Αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους! Κρίμα». Τέλος πολλές αναρτήσεις ήταν «επιθετικές». Κατά του εμπρηστή (;) που έβαλε τη φωτιά, κατά των πολιτικών και των κομμάτων που «έκοψαν» τα χρήματα για τη πυροπροστασία με αποτέλεσμα να μην παρθούν και φέτος προληπτικά μέτρα.

 

Συνάντηση στη ΝΟΔΕ Καβάλας

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Κώστας Ευθυμιάδης έβαλε στόχο μια κομματική συνάντηση «κορυφής», την οποία σχεδίασε αποτελεσματικά. Στο τέλος την κατάφερε. Πρώτη φορά βρέθηκαν στα γραφεία του κόμματος την προηγούμενη Τρίτη και οι 4 βουλευτές της ΝΔ Καβάλας. Εκεί τους περίμενε το προεδρείο της ΝΟΔΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Ευθυμιάδη. Η συνάντηση επιβάλλονταν για πολλούς λόγους. Πιο επίκαιροι αυτοί που έχουν σχέση με τις προσεχείς τοπικές εκλογές. Εκ του αποτελέσματος δεν προκύπτει κάτι σημαντικό, πολύ περισσότερο οριστικό. Κάθε ένας από τους βουλευτές έδειξε τις προθέσεις του αν και άπαντες προτίμησαν να μιλήσουν λίγο. Να μιλήσουν αόριστα, να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Όταν αυτή η συνάντηση έγινε γνωστή άπαντες έσπευσαν με δηλώσεις τους να την υποβαθμίσουν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιώργου Καλαντζή (που είχε χρόνια να ανέβει στη ΝΟΔΕ) ο οποίος υποστήριξε ότι στη προεκλογική συζήτηση δεν αναφέρθηκαν καθόλου ονόματα. Φυσικά και δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ονόματα αναφέρθηκαν. Στο ίδιο πάντα κλίμα. Γενικά και αόριστα. Ένας εξ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση είπε μετά το τέλος της ότι επρόκειτο για μια δημοσιογραφικού τύπου προσέγγιση της όλης κατάστασης! Προσπαθώντας να βρούμε ειδήσεις (αν υπάρχουν) ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα:

1)Τόσο οι 4 βουλευτές όσο και η ΝΟΔΕ Καβάλας δεν έχουν καμία διάθεση να δεχθούν συνεργασία με υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο με τον Άρη Γιαννακίδη. Ειδικά οι 4 βουλευτές είναι ξεκάθαρα αντίθετοι στη στήριξη της υποψηφιότητας Γιαννακίδη. Γνωρίζουν βέβαια ότι αυτή την απόφαση θα την πάρει η Αθήνα. Σπεύδουν όμως να προειδοποιήσουν και να ματαιώσουν ότι προς αυτή τη κατεύθυνση ετοιμάζεται. Αν ετοιμάζεται.

2) Η ΝΔ Καβάλας όπως αυτή τοπικά εκφράζεται δηλώνει έτοιμη να στηρίξει με κάθε τρόπο το Σάββα Μιχαηλίδη (δήμαρχο Νέστου), για τον οποίο υπάρχει εκτίμηση ότι θα επανεκλεγεί.

3) Στη περίπτωση της Θάσου οι βουλευτές είναι προσεκτικοί επειδή όπως ακούγεται ο Λευθέρης Μερέσης θα είναι πάλι υποψήφιος δηλαδή αντίπαλος του Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Ο τελευταίος φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τη ΝΔ στη Καβάλα. Ουδείς όμως θέλει να τον στηρίξει φανερά αφού όλοι σχεδόν φοβούνται την αντίδραση του Μερέση.

4)Για το Δήμο Παγγαίου η οργάνωση κι οι βουλευτές είναι εντελώς απαισιόδοξοι. Θεωρούν ότι ο Γιάννης Φιλόσογλου πρέπει να αποσυρθεί. Κανείς όμως δεν τολμά να του το πει ή να του το ζητήσει. Τώρα μάλιστα που ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερούπολης κινείται προεκλογικά στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Παγγαίου είναι ακόμη πιο δύσκολο να τον σταματήσει κομματικός παράγοντας. Για το Δήμο Παγγαίου οι βουλευτές και η ΝΟΔΕ θα κρατήσουν στάση αναμονής. Ελπίζοντας σε θαύμα…

5)Στη περίπτωση του Δήμου Καβάλας έγινε αναφορά στον Σιμιτσή και στην πορεία του στη δεύτερη θητεία, στον ανεξάρτητο Μάκη Παπαδόπουλο (τον οποίο θα προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν ως προς τα στελέχη της ΝΔ με τα οποία μιλά) αλλά και στους υποψήφιους από τα κόμματα της Αριστεράς. Η Δήμητρα Τσανάκα και ο Κώστας Αντωνιάδης είναι τα δύο πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας με τη διακριτική υποστήριξη της ΝΔ. Θεωρούνται όμως περιορισμένων δυνατοτήτων. Αναζητείται – αν υπάρχει- καλύτερος ή καλύτερη. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης (τον οποίο δεν θέλει υποψήφιο Δήμαρχο τουλάχιστον ένας από τους άλλους τρεις βουλευτές) ρωτήθηκε στη συνάντηση της Τρίτης κι απάντησε ως συνήθως. Είπε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας μόνο αν του το ζητήσει το κόμμα. Αναφέρθηκε επίσης το όνομα του Στάθη Εριφυλλίδη. Όχι τόσο στη προοπτική νέας υποψηφιότητας όσο στο να τον προσεγγίσουν από τώρα προκειμένου να μην γίνει το 2014 ότι έγινε το 2006 και το 2010.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση της Τρίτης συμφώνησαν να επανέλθουν σε νέο ραντεβού το Φθινόπωρο. Αυτό φαίνεται δύσκολο να συμβεί για πολλούς ουσιαστικούς και τεχνικούς λόγους. Ο Κώστας Ευθυμιάδης παρόλα αυτά θα το επιδιώξει. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ θεωρεί ότι τέτοιες συζητήσεις μπορούν να βοηθήσουν ως προς την ενότητα του πολιτικού χώρου στο Νομό Καβάλας.

 

Εκθεσιακό Κέντρο

Την προσεχή Τετάρτη (μεθαύριο) ο μήνας Αύγουστος έχει 21. Κανονικά αυτή τη μέρα πρέπει να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, στα θέματα του οποίου θα πρέπει είναι και αυτό της παραχώρησης του Εκθεσιακού Κέντρου Νέας Καρβάλης στο Επιμελητήριο. Προς το παρόν δεν φαίνεται καν συνεδρίαση για την Τετάρτη. Ανεπίσημα λένε ότι ως το τέλος Αυγούστου οι συνεδριάσεις θα είναι δύο. Στις 21 και στις 26 Αυγούστου. Φυσικά και δεν αποκλείεται οι ημερομηνίες να αλλάξουν, ειδικά ως προς τη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου.

Στην Καβάλα και στο Διοικητήριο έχουν πλήρη άγνοια για το τι κάνει ο κ. Γιαννακίδης προκειμένου να «ωριμάσει» και να «περάσει» από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη παραχώρηση του Εκθεσιακού στο Επιμελητήριο. Ανεπισήμως οι της Καβάλας διαμαρτύρονται επειδή εξ αρχής δεν γνώριζαν τίποτα αλλά και μετά την εξαγγελία ο Περιφερειάρχης δεν τους είπε το παραμικρό ώστε να τους πείσει ότι εννοεί αυτό που ήδη υποσχέθηκε. Προς το παρόν δεν φαίνεται αλλαγή δεδομένων. Πιθανό όμως είναι το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο κ. Γιαννακίδης ανακοίνωσε, να μην τηρηθεί. Πάμε για Σεπτέμβρη; Μάλλον.

 

Στην Παναγία

Η προεκλογική περίοδος άρχισε για τον Κωστή Σιμιτσή. Δεν εννοούμε τις επαφές με πρόσωπα της πόλης ώστε να τα πείσει να μπουν στο ψηφοδέλτιο του. Αυτά γίνονται κανονικά. Ορισμένα μάλιστα ραντεβού διαρκούν μέχρι και 2 ώρες! Εννοούμε ότι παραμονή 15Αυγουστου ο Δήμαρχος με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους πήγαν όλοι μαζί στη Παναγία για να ανάψουν ένα κερί. Μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση και ο Παύλος Δεμερτζίδης. Όπως φαίνεται ο Παύλος θα είναι πάλι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Σιμιτσή. Από τους σημερινούς συμβούλους ήταν ο μόνος που το σκέπτονταν. Τώρα όμως το αποφάσισε. Το νέο είναι αναμφίβολα καλό για τον κ. Σιμιτσή.

 

 

 

Διαβάστε επίσης