• 24 Απριλίου 2024,

Θα ενδιαφερθεί η Ενεργειακή για τη Νότια Καβάλα;

 Θα ενδιαφερθεί η Ενεργειακή για τη Νότια Καβάλα;

Διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες των Αθηνών, παρουσίασαν χθες, νωρίς το πρωί, κείμενο που ήταν πάνω – κάτω το ίδιο, σύμφωνα με το οποίο το ΤΑΪΠΕΔ προχωρά γρήγορα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα «Νότιας Καβάλας». Οι αναρτήσεις που δεν αποκλείεται σήμερα να είναι δημοσιεύματα και τις αθηναϊκές εφημερίδες, συνδυάζουν αυτή την αλλαγή των δεδομένων με την γενικότερη ενεργειακή κινητικότητα στην περιοχή, λόγω του αγωγού ΤΑΡ. Η διαδικασία όπως περιγράφεται σ΄ αυτές τις αναρτήσεις είναι καθαρά ιδιωτικοποίηση, έτσι όπως υλοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες, το ΤΑΪΠΕΔ. Δηλαδή βγαίνει σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, η φυσική αποθήκη, φυσικού αερίου, κι όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα, θα αναλάβει να τη χρησιμοποιεί για τα επόμενα χρόνια. Θα ενδιαφερθεί γι΄ αυτή τη διαδικασία η Ενεργειακή Αιγαίου; Πιθανότερο είναι ότι θα ενδιαφερθεί αν και όλα θα γίνουν με βάση την οικονομική προσφορά αυτών που ενδιαφέρονται. Όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα στο κράτος, θα πάρει την φυσική αποθήκη φυσικού αερίου, δεν θα υπάρχει καμιά προτίμηση και καμιά προτεραιότητα, όπως πριν από λίγα χρόνια, ζητούσε η Ενεργειακή Αιγαίου.

Το κείμενο στην ιστοσελίδα των «ΝΕΩΝ», είναι το ακόλουθο:

Σαν καταλύτης εξελίξεων γύρω από το σχέδιο δημιουργίας υπόγειας αποθήκης στο υπό εξάντληση πεδίο φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, λειτουργεί ο αγωγός TAP. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά τις διαδικασίες για να προκηρύξει μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες το διεθνή διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, ίσως και νωρίτερα από τους αντίστοιχους για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ. Πρόκειται για διαγωνισμό, που θα έχει τη μορφή της σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. για 50 χρόνια) με το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, να εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο. Επί πολλούς μήνες, το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κάποια από τις άμεσες προτεραιότητές του. Έπειτα όμως και από τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του TAP, όσο και με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι το «τάιμινγκ» για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πριν το τέλος του 2013 είναι ιδανικό. Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι το πολύ ένα έτος, προκειμένου η ολοκλήρωσή του να συμπέσει χρονικά με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης από την Energean Oil της υπόγειας αποθήκης της Ν. Καβάλας (23 Νοεμβρίου 2014) και την επιστροφή της συγκεκριμένης παραχώρησης στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ).

Θυμίζουμε ότι η Energean Oil, ζητούσε αρχικά να παραχωρηθεί σε εκείνην η υπόγεια αποθήκη, έκανε ωστόσο πίσω προκειμένου να της δοθεί για 25 ακόμη χρόνια η παράτασης της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και της Ν. Καβάλας (σύμφωνα με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε τον Φεβρουάριο με το Δημόσιο). Η Νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο ελληνικές εταιρείες του χώρου της ενέργειας, όσο και ξένες όπως η Socar. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού. Η εκτίμηση πάντως είναι ότι για να αναβαθμιστεί το έργο θα χρειαστεί μια αρκετά σημαντική επένδυση, της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ, γεγονός που επηρεάζει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό. Από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιλογή του TAP από μόνη της δεν επαρκεί για να γίνουν πράξη τα σχέδια για ανάδειξη της χώρας σε διεθνή κόμβο για την ευρύτερη αγορά αερίου της νοτιανατολικής Μεσογείου. Ο φιλόδοξος όσο και εφικτός αυτός στόχος περνάει μέσα από τη δημιουργία και άλλων απαραίτητων υποδομών, αναγκαίων για τη δημιουργία ενός κόμβου (hub) που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Μια τέτοια βασική υποδομή είναι η δημιουργία απαραίτητου αποθηκευτικού χώρου που θα ενισχύσει τις δυνατότητες και την ευελιξία της ελληνικής αγοράς. Αρκεί να αναφερθεί ότι η αποθηκευτική δυνατότητα της Καβάλας καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για διάστημα 90 ημερών, ενώ με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καλύπτεται η ζήτηση σε αέριο για διάστημα μόλις 12 – 15 ημερών. (Πηγή εφημ. Νέα).

 

O εκ των κορυφαίων αμερικανών γεωλόγων HenryDavid στο δυναμικότης EnergeanOil&Gas

 

O Henry David, ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς γεωλόγους, με εμπειρία σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου εντάσσεται στο δυναμικό της Energean Oil & Gas.

Έχοντας σπουδάσει γεωλόγος και πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Park στην Πενσυλβανία, ο Henry David έχει αποτελέσει άνθρωπο – κλειδί σε προγράμματα ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων.

Από το 1979 ως το 1981 εργάστηκε σε ειδική μονάδα (MudloggingUnit) της Schlumbergerστο Τέξας, ενώ στη συνέχεια και για δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε στην Exxon, μεταξύ άλλων και ως επικεφαλής γεωλόγος πετρελαίου για την Μέση Ανατολή και την Αφρική ενώ δραστηριοποιήθηκε και σε προγράμματα της εταιρείας στην Ασία.

Στην διετία 1996-1998, ο HenryDavid εργάστηκε στην UnionTexasPetroleum ως επικεφαλής γεωφυσικός για τις δραστηριότητες της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και, μεταξύ άλλων, ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωτρήσεις στην Σικελία. Παράλληλα, δρομολόγησε την έναρξη επιτυχημένων προγραμμάτων και σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Σχολιάζοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της EnergeanOil&Gas Μαθιός Ρήγας, δήλωσε σχετικά: «Σε μία περίοδο κατά την οποία αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό εγκαταλείπει, δυστυχώς, την Ελλάδα, ο David Henry κάνει ακριβώς την αντίθετη διαδρομή, ερχόμενος μάλιστα στην εταιρεία μας κατευθείαν από τις ΗΠΑ και έναν όμιλο όπως η Marathon Oil. Η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η διεθνής βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο επενδυτικό, ερευνητικό και παραγωγικό πρόγραμμα της EnergeanOil&Gas, της μόνης εταιρείας με παραγωγή στην Ελλάδα».

 

Διαβάστε επίσης