• 4 Μαΐου 2024,

Θα υλοποιηθεί το επενδυτικό όραμα; Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τη μονάδα γυαλιού

 Θα υλοποιηθεί το επενδυτικό όραμα; Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τη μονάδα γυαλιού

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η δημοσιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, στο κείμενο του οποίου αναφέρεται συγκεκριμένα η πολύπαθη επένδυση του γυαλιού. Ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε η κατηγορηματική πρόθεση της κυβέρνησης για τη στήριξη της επένδυσης, έστω κι αν το ποσοστό χρηματοδοτήσεως μειώθηκε στο 30%. Όσα συνέβησαν και αποφασίστηκαν πάντως από την κυβέρνηση, ήταν εν αγνοία της επενδυτικής ομάδας, που ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη για την ένταξη της προτάσεως στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Η Λένα Γαρυφάλλου ανήκει στην επενδυτική ομάδα, η οποία εδώ και χρόνια παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίσει την υλοποίηση της μονάδας του γυαλιού. Χθες το πρωί η Λένα Γαρυφάλλου δήλωσε πως αποδέχεται την πρόκληση κι ανασκουμπώνεται ώστε να υλοποιήσει επιτέλους ένα όραμα ζωής. Επί σειρά ετών η καβαλιώτισσα επιχειρηματίας επιδιώκει την κατασκευή της μονάδας γυαλιού. Σήμερα φυσικά οι οικονομικές κι επιχειρηματικές συνθήκες της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Μέχρι στιγμής η κ. Γαρυφάλλου δεν είχε την οποιαδήποτε επαφή έτσι ώστε να αποσαφηνίσει τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά της επενδύσεως στο κείμενο του αναπτυξιακού νόμου. Εκτιμώντας όμως το γενικότερο πνεύμα του αναπτυξιακού νόμου, η κ. Γαρυφάλλου θεωρεί πως υπάρχει πλέον η βούληση εκ μέρους της κυβερνήσεως για τη στήριξη των επενδύσεων. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η επένδυση, τότε θα ακολουθήσουν επαφές και συζητήσεις. Εάν πάντως δε διασφαλιστεί η πραγματική κυβερνητική στήριξη, τότε δύσκολα θα αναληφθεί το ρίσκο υλοποίησης της μονάδας.

Η δε ουσιαστική στήριξη έγκειται όχι μόνο στην απρόσκοπτη ροή των κεφαλαίων από το ελληνικό δημόσιο, αλλά και στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων που πρέπει να εξελιχθεί ταχύτατα. Σε διαφορετική περίπτωση σαφώς και θα δημιουργηθούν προβλήματα. Εξαιτίας της σφιχτής δανειοδοτικής πολιτικής που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες, η επενδυτική ομάδα το καλοκαίρι του 2011 είχε προσκομίσει στον τότε υπουργό ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη την επικαιροποιημένη συμφωνία χρηματοδοτήσεως από τράπεζα του εξωτερικού. Ακόμη κι αυτή η έγκριση όμως θα απαιτήσει νέα επικαιροποίηση.

Το ποσοστό χρηματοδοτήσεως 30% που είχε προτείνει ο κ. Χρυσοχοϊδης και είχε θεωρηθεί ως χαμηλό, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως χαμηλό από την κ. Γαρυφάλλου. Η οποία διευκρινίζει πως οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το όραμά τους, κανείς όμως δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα καλυφθούν τα «λειψά κουκιά» της χρηματοδότησης.

Η Λένα Γαρυφάλλου μας θύμισε για μία ακόμη φορά τις λεπτομέρειες της επένδυσης. Πρόκειται για μία μονάδα κατασκευής γυαλιού που θα εγκατασταθεί στη βιομηχανική περιοχή της Καβάλας. Η κατασκευαστική φάση της προετοιμασίας που θα διαρκέσει από 18 έως 24 μήνες θα εξασφαλίσει έως και χίλιες θέσεις εργασίας, ενώ προηγούμενα ένα εξάμηνο θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των μελετών κι ένα τρίμηνο θα δαπανηθεί για την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Οι συγκεκριμένοι χρόνοι υπολογίζονται με βάση τη ψήφιση της επένδυσης από την βουλή, γεγονός που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο και θα πρέπει να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Η κ. Γαρυφάλλου θεωρεί επίσης ότι η ΒΙΠΕ Καβάλας διαθέτει τις απαιτούμενες εκτάσεις για την ανέγερσης μιας παρόμοιας μονάδας. Σε πρώτη φάση γινόταν λόγος για τη εξασφάλιση εκατό στρεμμάτων με προοπτική ανάπτυξης για επιπλέον ογδόντα στρέμματα. Περιβαλλοντικά ζητήματα δεν τίθενται, αφού το τελικό προϊόν θεωρείται ενεργειακό κι άρα αθροιστικά είναι απείρως πιο θετικό σε επίπεδο εξοικονόμησης από τις συνέπειες που προκαλεί κατά τη διαδικασία κατασκευής του. Επιπλέον, η πρώτη ύλη είναι 100% φυσική.

«Στηρίζουμε την επένδυση και θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αν και υπάρχουν παράγοντες που δε εξαρτώνται από εμάς», υπογράμμισε ο Λένα Γαρυφάλλου που μετέχει στο επενδυτικό σχήμα με ποσοστό 40%, ελβετική εταιρεία που διαθέτει τεχνολογία και τεχνογνωσία μετέχει με ποσοστό 40%, ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά σε επενδυτές οι οποίοι δε σχετίζονται με το αντικείμενο του γυαλιού ωστόσο διαθέτουν τα κεφάλαιά τους.

 

Διαβάστε επίσης