• 19 Μαΐου 2024,

Θυμίζει τις προηγούμενες η νέα διοίκηση του ΕΥΚ

 Θυμίζει τις προηγούμενες η νέα διοίκηση του ΕΥΚ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο εργατικό κέντρο όπου μίλησε ο πρόεδρος του κ. Ευθύμης Μακρογιάννης. Δίπλα του ήταν το μέλος του Δ.Σ. κα Ελένη Σαλπιγκτή. Η νέα διοίκηση του εργατικού κέντρου ανέκυψε στη διάρκεια του καλοκαιριού μετά από εκλογές και γενική συνέλευση. Η συνέντευξη τύπου είχε στόχο να παρουσιάσει τις δράσεις τις δράσεις της νέας διοίκησης που πάντως έχει τα ίδια προβλήματα που είχαν οι προηγούμενες.

Είναι γνωστό ότι σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις καταγγέλλουν τα τελευταία χρόνια τις διοικήσεις του εργατικού κέντρου για σωματεία σφραγίδες, που ανήκουν στο δυναμικό του. Οι διοικήσεις από την εποχή του κ. Τιάκα και την εποχή του κ. Χρυσαλίδη αποφεύγουν να δώσουν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του εργατικού κέντρου, ενισχύοντας τις υπόνοιες ότι κάτι δεν πάει καλά.

Χθες ο Ευθύμης Μακρογιάννης νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου απέφυγε ν΄ απαντήσει επί της ουσίας. Στην αρχή πάντως των δηλώσεών του εξήγησε τι σχεδιάζει το νέο διοικητικό συμβούλιο. : Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να προχωρήσουμε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Επαναλαμβάνουμε την παροχή νομικής κάλυψης, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα στους εργαζόμενους. Θα είναι μία ενημέρωση από συμπολίτες δικηγόρους. Θα λύνουν απορίες, που θα διατυπώνονται σε αυτούς από εργαζόμενους. Χρειάζεται να ξαναφέρουμε τα σωματεία στο εργατικό  κέντρο, να δυναμώσουμε το θεσμό. Την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα οργανώνουμε σύσκεψη με τις διοικήσεως των σωματείων μας. Το Νοέμβριο θ΄ αρχίσουμε συνδικαλιστική εκπαίδευση και ενημέρωση προς τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς των σωματείων μελών μας. Πρέπει να μάθουν να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες τους. Θα τους φέρουμε σε επαφή και με το ΙΚΑ και με την επιθεώρηση εργασίας. Θα οργανώσουμε επίσης ομιλίες στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων για το ασφαλιστικό και  τις εργασιακές σχέσεις από τον Οκτώβρη μέχρι τις αρχές του έτους. Επιδιώκουμε διάλογο και με τους εργοδότες και με αυτούς που ασκούν εξουσία. Η μαύρη εργασία μαστίζει τον τόπο μας. Έχουμε ήδη αρχίσει επισκέψεις σε χώρους δουλειάς. Το σημαντικότερο για μας είναι να δραστηριοποιήσουμε τα σωματεία. Θα το επιδιώξουμε με τις ενέργειες που προαναφέραμε. Σας θυμίζω ότι η συμμετοχή μας στη διοίκηση του εργατικού κέντρου γίνεται σε εθελοντική βάση».

Σε ερώτηση για τη συνεργασία του εργατικού κέντρου με δικηγόρους ο κ. Ευθύμης Μακρογιάννης είπε, ότι για την επιλογή των δικηγόρων τα οποία των οποίων δεν αποκάλυψε χθες δεν έχει αντίρρηση ο Δικηγορικός σύλλογος, επέμενε πάντως να τονίζει ότι οι δικηγόροι θα δίνουν μια πρώτη πληροφόρηση στους εργαζόμενους.

Σε άλλη ερώτηση για το ποια είναι και πόσα είναι τα σωματεία του εργατικού κέντρου, απάντησε διπλωματικά. Είπε ότι ξεπερνούν τα 37, Δεν είναι εύκολο να τα θυμάμαι απ΄ έξω. Είπε επίσης ότι τα σωματεία αυτά αριθμούν περίπου 5000 μέλη. Εξήγησε ότι για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των σωματείων πρέπει να παρθεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του εργατικού Κέντρου. «Θα το δούμε στην πορεία. Δεν είναι κρυφό» κατέληξε.

Μίλησε επίσης για το πρόβλημα της ανεργίας στο νομό Καβάλας. Με στοιχεία πρόσφατα παρουσίασε γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 14,000, οι περισσότερες γυναίκες και νέοι. Από αυτούς ο κ. Μακρογιάννης είπε ότι οι 8.000 κατοικούν στο Δήμο Καβάλας. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία του Εργατικού Κέντρου με τον ΟΑΕΔ.

Σχετικά με την απαγόρευση στο ΠΑΜΕ να δώσει συνέντευξη τύπου στους χώρους του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, μέσα στο κτήριο του εργατικού κέντρου, ο κ. Μακρογιάννης είπε: «Καμιά παράταξη δεν δίνει συνέντευξη τύπου στο κτήριο του εργατικού κέντρου. Ας πάνε στα γραφεία του κόμματός τους. Αυτό ισχύει για όλους».

 

Διαβάστε επίσης