• 7 Μαΐου 2024,

«Κάνε κάτι αντί να μιλάς για κάτι»: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ περιηγήθηκε την αρχαία Εγνατία Οδό

 «Κάνε κάτι αντί να μιλάς για κάτι»: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ περιηγήθηκε την αρχαία Εγνατία Οδό

Την αρχαία Εγνατία Οδό επισκέφθηκε την Πέμπτη το πρωί ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος μαζί με ομάδα εθελοντών και με τη συνοδεία ξεναγού, με σκοπό να περιηγηθούν το μνημείο και να αναδείξουν την πολιτιστική και τουριστική αξία που έχει το μνημείο για τον Δήμο μας. Σχετικά με τους σκοπούς της δράσης αυτής, ο Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε έρθει σήμερα να περιηγηθούμε το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού που βρίσκεται στην πόλη μας, στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων που θα οργανώσει η Δημοτική μας Κίνηση και θα ονομάζονται “Κάνε κάτι αντί να μιλάς για κάτι”. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, τις τοπικές αρχές και τους φορείς σε διάφορα ζητήματα καθημερινής αλλά και ευρύτερης σημασίας. Κουραστήκαμε να ακούμε για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς να κάνουμε κάτι για να έρθουν οι λύσεις. Θέλουμε αποτέλεσμα, όχι λόγια.

Ως αφετηρία της πρωτοβουλίας αυτής επιλέξαμε την αρχαία Εγνατία οδό, με σκοπό να αναδείξουμε αυτό το παγκόσμιου ενδιαφέροντος και παγκόσμιας αξίας ιστορικό μνημείο που βρίσκεται μέσα στην πόλη μας και είναι εντελώς απαξιωμένο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας και να αγνοούμε παντελώς ότι υπάρχει ένα τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που συνέδεε την αρχαία Νεάπολη με τους Φιλίππους και την Αμφίπολη.

Από την εποχή που ο πρώην Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης προχώρησε στην αποκατάσταση και τη συντήρηση της αρχαίας οδού, διαθέτοντας 120 εκατ. δραχμές και μεταφέροντας τα μεγάλα αυτά αγκωνάρια από το Ισραήλ, το μνημείο αυτό απουσιάζει από τις προτεραιότητες των τοπικών αρχών. Η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε σε κάποιου είδους συντήρηση και αποκατάσταση κάποιων φθορών, αλλά από τότε το μνημείο έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Αυτό σημαίνει πρώτιστα ότι το μνημείο απουσιάζει από την πολιτιστική και τουριστική μας συνείδησή. Για αυτό τον λόγο είμαστε εδώ, για να υπενθυμίσουμε, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το ίδιο το μνημείο και να το εντάξουμε στις προτεραιότητές μας όσον αφορά τον τουρισμό μας και την τοπική μας ιστορία.

Για να έχει όμως συνέχεια το εγχείρημα που ξεκινάμε σήμερα, συστήνουμε την ομάδα εθελοντών “Οι φίλοι της Αρχαίας Εγνατίας Οδού” και καλούμε τους πολίτες και τους συλλόγους που θα ενδιαφερθούν να έλθουν να μας βρουν, για να πυκνώσουμε την παρουσία μας και τη δράση μας στην αρχαία Εγνατία Οδό. Σήμερα ήρθαμε απλά για να την περιηγηθούμε με τη βοήθεια ξεναγού. Τέτοιες επισκέψεις θα οργανώσουμε και άλλες, ώστε να έλθει κόσμος να το γνωρίσει και να το περιηγηθεί.

Για λόγους συμβολισμού μάλιστα, τοποθετούμε σήμερα πινακίδες που σηματοδοτούν την παρουσία του μνημείου σε πολίτες και ξένους επισκέπτες, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε αυτή την ιδιόμορφη “αμνησία” που υπάρχει μέχρι σήμερα για το μνημείο και την τύχη του.

Προτείνουμε λοιπόν να ξεκινήσει άμεσα μία πρώτη παρέμβαση, με σκοπό να αποκατασταθεί ο φωτισμός, να φυλαχθεί ο χώρος, να συντηρηθεί το οδόστρωμα και να δημιουργηθεί μία μικρή πηγή νερού και στάση αναψυχής για τους επισκέπτες. Έτσι, μπορεί άμεσα και γρήγορα να γίνει ξανά επισκέψιμη η αρχαία Εγνατία οδός με στόχο:

·         να προσελκύσει τους συμπολίτες μας και να γίνει τόπος περιπάτου

·         να προσελκύσει τους επισκέπτες, και ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια

·         να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση μαθητικών εκδρομών.

 

Τέλος, χρειάζεται να ξεκινήσει η μελέτη για τη σύνδεση αυτού του τμήματος της αρχαίας Εγνατίας με το τμήμα που βρίσκεται στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, ώστε να αναδειχθεί η αξία της αρχαίας Εγνατίας οδού στον άξονα Νεάπολη – Φίλιπποι – Αμφίπολη».

 

 

Διαβάστε επίσης