• 19 Μαΐου 2024,

Κίνδυνος παραγραφής της απλήρωτης επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις του Ν. Καβάλας

 Κίνδυνος παραγραφής της απλήρωτης επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις του Ν. Καβάλας

Επιχειρηματίες, επαγγελματίες του Νομού Καβάλας ενημερώθηκαν χθες το απόγευμα σε συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο για τον κίνδυνο που υπάρχει να παραγραφεί η υποχρέωση του δημοσίου να πληρώσει την επιδότηση εργασίας. Πρόκειται – κατ’ αρχήν- για το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Επειδή η επιδότηση δεν πληρώθηκε και τα επόμενα του 2010 χρόνια, ο ίδιος κίνδυνος θα υπάρξει για το 2011, το 2012 κτλ.

Το όλο θέμα ανέκυψε πρόσφατα, από μελέτη και παρατήρηση προερχόμενη από τον συμπολίτη δικηγόρο Βασίλη Κογκαλίδη. Ο κ. Κογκαλίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, αυτός συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα κι έτσι χθες έγινε μια πρώτη συζήτηση. Σε αυτήν παραβρέθηκε και ο περιφερειακός προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Γιώργος Πρωτόγερος. Ο κ. Πρωτόγερος θύμισε ότι τα χρήματα της επιδότησης εργασίας τα διαχειρίζεται μεν ο ΟΑΕΔ, προέρχονται όμως από το Υπουργείο Οικονομικών.  Είπε επίσης ότι από το 2010 έως και το 2015 υπάρχει απλήρωτη επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις της ΑΜΘ 150.000.000 εκ ευρώ! Η επιδότηση έπαψε να πληρώνεται το 2010. Τότε πληρώθηκαν μόνο ορισμένοι για το πρώτο εξάμηνο, σε όλους οφείλεται το δεύτερο 6μηνο του 2010. Σε πολλούς και το πρώτο. Ενώ αρχικά η ΑΜΘ ήθελε για την πληρωμή της επιδότησης εργασίας ποσό 20 εκ ευρώ ανά 6μηνο, λόγω της κρίσης και της μείωσης των θέσεων εργασίας τα χρήματα αυτά μειώθηκαν. Παραμένουν απλήρωτα. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αρχίζει να παραγράφεται η υποχρέωση πληρωμής τους!

Ο κ. Βασίλης Κογκαλίδης είπε ότι  για να σταματήσει η διαδικασία της παραγραφής μπορεί να γίνει είτε μαζική αγωγή, είτε και μια απλή αίτηση. Το θέμα είναι υπό μελέτη. Ξεκαθάρισε ότι αυτές οι ενέργειες θα γίνουν από τις επιχειρήσεις και όχι το Επιμελητήριο. Αυτό μπορεί να έχει συντονιστικό ρόλο. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στο θέμα της παραγραφής υποχρέωσης πληρωμής επιδότησης εργασίας. Ούτε και δικαστική απόφαση. Πρώτη φορά η εκκρεμότητα θα κριθεί στα ελληνικά δικαστήρια. «Υπάρχει ζήτημα ερμηνείας για το πότε αρχίζει η απαίτηση, ως εκ τούτου πότε αρχίζει η διαδικασία της παραγραφής. Πρέπει να διακόψουμε τη διαδικασία της παραγραφής» είπε ο Βασίλης Κογκαλίδης. Ο αδελφός του οικονομικός σύμβουλος Παναγιώτης Κογκαλίδης αναφέρθηκε στην πρόβλεψη είσπραξης της επιδότησης που αναφέρεται συγκεκριμένα σε πολλούς ισολογισμούς ανώνυμων εταιριών του Νομού. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι για αυτά τα χρήματα που δεν έχουν πληρωθεί, οι εταιρίες έχουν πληρώσει τον φόρο! Ο κ. Τσατσούλης είπε ότι στη συγκέντρωση χθες έπρεπε να είναι παρόντες όλοι οι δικαιούχοι της επιδότησης εργασίας , περίπου 300 επιχειρήσεις του Νομού. Η προσέλευση ήταν σαφώς μικρότερη. Τέλος ο Μάκης Παπαδόπουλος ρώτησε αν είναι αλήθεια παλαιότερος ισχυρισμός ότι η επιδότηση εργασίας είναι παράνομη. Ο κ. Τσατσούλης απάντησε ότι αυτό το θέμα έχει ξεκαθαρίσει , η επιδότηση είναι απόλυτα νόμιμη.

Η συζήτηση που ήταν σύντομη και ουσιαστική κατέληξε στην απόφαση να ερευνηθεί πιο αναλυτικά η υπόθεση, να ενημερωθούν όλοι οι δικαιούχοι ώστε να συμφωνήσουν και να συμμετάσχουν σε μια ομαδική αγωγή κατά του δημοσίου.

Διαβάστε επίσης