• 6 Μαΐου 2024,

Υποστηρικτής ο Ανέστης Τσουρουκίδης της επανασύστασης του πρώην δήμου Φιλίππων

 Υποστηρικτής ο Ανέστης Τσουρουκίδης της επανασύστασης του πρώην δήμου Φιλίππων

Πρωτοβουλία εκδηλώνεται από κατοίκους της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, οι οποίοι επιθυμούν το διαχωρισμό από τον ενιαίο δήμο Καβάλας και την επανασύσταση του πρώην δήμου Φιλίππων. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία διατύπωσης του αιτήματός τους είναι ευνοϊκή, αφού η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι της συζήτηση για το μοντέλο του Καλλικράτη κι εξετάζει χωροταξικές αλλαγές στο χάρτη των ΟΤΑ. Η ομάδα των πολιτών που απαρτίζεται από άτομα διαφόρων πολιτικών χώρων, συναντήθηκε με τους τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προκειμένου να τους ενημερώσει για το αίτημα επανασύστασης του πρώην δήμου Φιλίππων.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και καταγόμενος από τις Κρηνίδες Ανέστης Τσουρουκίδης δε γνωρίζει προσωπικά τους πολίτες που εκδηλώνουν την πρωτοβουλία, ξέρει ωστόσο ότι το αίτημα παραμένει έντονο από το έτος εφαρμογής του καλλικρατικού μοντέλου. Ο κ. Τσουρουκίδης εκτιμά ότι η συνένωση των δύο δήμων είχε θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Παραθέτοντας τη δική του ξεκάθαρη άποψη μας είπε:

«Ο δήμος Φιλίππων θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα καλύπτοντας τις τοπικές του κοινότητες ίσως και καλύτερα από τη σημερινή του λειτουργία. Εάν δοθεί η δυνατότητα επανασύστασης του δήμου μέσω της επανεξέτασης του Καλλικράτη, τότε θα πρέπει να διεκδικηθεί η υλοποίησή της. Εγώ θα υποστηρίξω το αίτημα αυτονόμησης, διότι γνωρίζω την αδυναμία λειτουργίας της δημοτικής ενότητας λόγω της έλλειψης μονίμων δημοτικών υπαλλήλων.

Χωρίς να επιρρίπτω ευθύνης, διαπιστώνω ότι ούτε ένας εργαζόμενος της υπηρεσίας καθαριότητας δεν κινείται στα όρια του πρώην δήμου Φιλίππων. Υποθέτω ότι τα παράπονα κι άρα η επιθυμία επανασύστασης αφορούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου. Προσωπικά δε ξεχωρίζω κάποια από τις τοπικές κοινότητες, αφού τις θεωρώ ως τις αντίστοιχες συνοικίες της Καβάλας.

Το αίτημα αυτονομίας του δήμου, λόγω των τεράστιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, στέκεται υπεράνω πολιτικών χώρων και κομματικών γραμμών. Εξάλλου, το ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας τοπωνύμιο των Φιλίππων είναι πολύ πιο αναγνωρισμένο παγκοσμίως συγκριτικά με το τοπωνύμιο της Καβάλας. Υποστηρίζω επομένως ένθερμα το διαχωρισμό των δύο δημοτικών ενοτήτων, διότι δύσκολα οι καβαλιώτες περνούν πέρα από τον Άγιο Σίλα ώστε να δουν περιοχές όπως ο κάμπος των Φιλίππων ή το ορεινό Λυκόστομο».

Διαβάστε επίσης