Καθησυχάζει και ο Χ. Τσοχαταρίδης – Κατάλληλο προς πόση το νερό του Ζυγού

 Καθησυχάζει και ο Χ. Τσοχαταρίδης – Κατάλληλο προς πόση το νερό του Ζυγού

Λαϊκή συνέλευση οργανώνουν οι κάτοικοι του Ζυγού προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την ΔΕΥΑΚ προκειμένου το χωριό τους να υδροδοτηθεί από τις πηγές Κεφαλαρίου. Την Κυριακή πραγματοποίησαν συμβολική «νεροδρομία» όπου 70 δρομείς μετέφεραν νερό από το Κεφαλάρι στο Ζυγός. Οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ ότι δεν συντρέχει καμία ανησυχία για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δημοτικό διαμέρισμα Ζυγού.

Ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης Καβάλας Χρήστος Τσοχαταρίδης μας εξήγησε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν και παρέδωσε τα καθήκοντά του, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδείκνυαν ότι οι τιμές βρισκόταν κάτω από το όριο του 50. Έλεγχοι είχαν πραγματοποιηθεί σε τρία διαπιστευμένα εργαστήρια και μόνο ένα αποτέλεσμα εμφάνισε οριακά αυξημένη τιμή.

Με δεδομένο ότι ο Χρήστος Τσοχαταρίδης παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι μετρήσεις της Διευθύνσεως Υγείας απέδειξαν ότι οι τιμές των νιτρικών βρίσκονται στο 30. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται πρόβλημα με το νερό του Ζυγού κι άρα άφοβα οι κάτοικοι μπορούν να το χρησιμοποιούν προς πόση. Η ανησυχία των κατοίκων αναίτια διογκώθηκε από κάποιους, οι οποίοι προφανώς δεν κατανοούν το πρόβλημα που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία.

Ρωτήσαμε το Χρήστο Τσοχαταρίδη πόσο εύκολη είναι η υδροδότηση του Ζυγού από τις πληγές Κεφαλαρίου και μας εξήγησε ότι εκπονείται σχετική μελέτη, όπου προβλέπεται η ύπαρξη τριών αντλιοστασίων, στη Λυδία (υδροδότηση Λυδίας) – στις Κρηνίδες (υδροδότηση Κρηνίδων / Φιλίππων / Κρυονερίου) – στον Αμυγδαλεώνα (υδροδότηση Αμυγδαλεώνα / Ζυγού / Δάτου / Πολυστύλου). Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα πρέπει να ωριμάσει το έργο και να εξασφαλισθεί χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την υλοποίησή του. Άρα, πρόκειται για μία διαδικασία που θα απαιτήσει το χρόνο της, όταν όμως ολοκληρωθεί το έργο τότε όλη η δημοτική ενότητα Φιλίππων θα υδροδοτηθεί από το Κεφαλάρι. Ο κ. Τσοχαταρίδης παρακολουθεί την προετοιμασία της διοικήσεως της ΔΕΥΑΚ κι εκτιμά ότι θα βρεθεί χρηματοδοτική λύση ώστε να αντικατασταθεί η υδροδότηση από τις γεωτρήσεις.

 

=

 

Διαβάστε επίσης