• 18 Μαΐου 2024,

Καμία τοπική διαφοροποίηση – Ιωαννίδης & Παππάς επιμένουν σε παραχώρηση των στρατοπέδων

 Καμία τοπική διαφοροποίηση – Ιωαννίδης & Παππάς επιμένουν σε παραχώρηση των στρατοπέδων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έστειλε την Τρίτη στην Καβάλα τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μεταστέγασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) Μανώλη Κρασανάκη, ο οποίος συναντήθηκε με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα προτείνοντας αξιοποίηση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» σε ποσοστό 50-50. Μάλιστα, ο κ. Κρασανάκης συμβούλευσε τη δημοτική αρχή να είναι προσεκτική, διότι ο νέος υπουργός είναι πιο απόλυτος συγκριτικά με τον προκάτοχό του, για τα θέματα των στρατοπέδων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, ενώ νέα πρόταση αναμένεται ότι θα συντάξει και θα στείλει η δήμαρχος στον υπουργό.

Από την Αθήνα όπου βρισκόταν το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης δήλωσε ότι δε γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με την επίσκεψη Κρασανάκη κι επανέλαβε την πάγια θέση, ότι τα εντός αστικών ιστών άδεια στρατόπεδα θα πρέπει να αποδοθούν στους δήμους. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία χώρων αναψυχής και αθλητισμού και όχι προς οικοπεδοποίησή τους. Ο κ. Ιωαννίδης διευκρίνισε ότι η πάγια αυτή θέση θα υποστηριχθεί με πάθος από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας, από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και κυρίως από την καβαλιώτικη κοινωνία. Επομένως, ήταν απολύτως δικαιολογημένη η απόρριψη της προτάσεως από τη δήμαρχο Καβάλας. Επιπλέον, ο Ηλία Ιωαννίδης αποκάλυψε πως έγινε ήδη μια πρώτη άτυπη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ήσυχο, όπου διαπιστώθηκε αποδοχή των θέσεων περί κατά χρήσης παραχώρηση που παρατέθηκαν.

Παρά την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Ιωαννίδης παρατήρησε ότι δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά και όλες οι απόψεις και συμπλήρωσε ότι αφού εδώ και χρόνια υποστηρίχθηκε η ολοκληρωτική παραχώρηση των στρατοπέδων, δε συντρέχει κάποιος λόγος διαφοροποίησης της απόψεως.

 

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΑΛΛΑ Ο ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ ΜΕΝΕΙ

Λίγες ημέρες πριν, στη διάρκεια της συζητήσεως που διεξήχθη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας σχετικά με τις διεκδικήσεις του δήμου, ο υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βαγγέλης Παππάς είχε εκφράσει την επιθυμία του να δει την μετατροπή των στρατοπέδων σε πάρκα αναψυχής. Αρνούμενος την τσιμεντοποίησή τους από το στρατό, ο κ. Παππάς είχε προτείνει ακόμη και την άμεση κατάληψη των χώρων ώστε η υπηρεσία καθαριότητας να τα εξωραΐσει και να κάνει εύκολα προσβάσιμα. Το πρωί της Τετάρτης ζητήσαμε από τον κ. Παππά να σχολιάσει τα προτεινόμενα του κ. Κρασανάκη. Μας θύμισε ότι σταθερά κι επί χρόνια ο κ. Κρασανάκης υποστηρίζει την ίδια ακριβώς θέση. Με αυτή την εμμονή όμως των στρατιωτικών, ο κ. Παππάς δήλωσε αντίθετος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όταν τα στρατόπεδα αδειάζουν κι άρα η χρήση τους δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια πρέπει να επιστρέφονται στις τοπικές κοινωνίες προς αξιοποίησή τους. Κατά την άποψη του Βαγγέλη Παππά, ο κ. Κρασανάκης στηρίζει τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου. Υπογράμμισε πάντως, ότι σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων και σε επέκταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τόσο ο ίδιος που εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ όσο και ο Άρης Βέρρος που εκπροσωπεί  το ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν την ίδια άποψη. Να επιστραφούν δηλαδή τα στρατόπεδα συνολικά στην τοπική κοινωνία. Ασχέτως επομένως με τα όσα υποστηρίζονται σε κεντρικό επίπεδο, οι δημοτικοί σύμβουλοι επιμένουν στην ίδια εξειδικευμένη άποψη για την Καβάλα. Εάν παραστεί η ανάγκη, τότε ο κ. Παππάς είναι έτοιμος να παραθέσει την άποψή του ακόμη κι ενώπιον του υπουργού Πάνου Καμμένου.

 

Διαβάστε επίσης