• 5 Μαΐου 2024,

Κατόπιν της αρνήσεως Στουρνάρα – Βουλευτικές και επιμελητηριακές απαντήσεις

 Κατόπιν της αρνήσεως Στουρνάρα – Βουλευτικές και επιμελητηριακές απαντήσεις

Αρνητικά απάντησε το απόγευμα της Τρίτης ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας στο αίτημα των βουλευτών της Καβάλας και της Δράμας σχετικά με την επέκταση της επιδότησης εργασίας 12% στις δύο περιφερειακές ενότητες. Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από την Ε.Ε. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή ανάλογη δαπάνη. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αντιπρότεινε να εξεταστεί η ενίσχυση των καβαλιώτικων και δραμινών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και δια μέσω του ΕΣΠΑ.

Σχολιάζοντας την αρνητική έκβαση της συναντήσεως με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ο καβαλιώτης βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης χθες το πρωί από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ σημείωσε:

«Δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν οι σκοποί της επίσκεψής μας στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι πλέον αναρμόδιο άρα θα πρέπει να στραφούμε προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Οφείλουμε να πούμε στους συμπολίτες μας επιχειρηματίες εκείνο που πραγματικά συμβαίνει.

Δεν είμαι σε θέση να αποφανθώ για το αν η αντιπρόταση του κ. Στουρνάρα είναι εφικτός ως στόχος, ή πρόκειται απλά για υπεκφυγή. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Να θυμίσω ότι η επιδότηση του 12% για τη Θράκη και του 4% για την Ανατολική Μακεδονία ισχύει βάσει νόμου. Η εξασφάλιση του ίδιου ποσοστού 12% για κάποια χρόνια εξασφαλίσθηκε στο σύνολο της ΑΜΘ μέσω υπουργικών αποφάσεων και όχι σύμφωνα με νόμο.

Το βασικό μας επιχείρημα, ότι για λόγους ενδοπεριφερειακής ισότητας θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια δεδομένα για όλες τις ενότητες της περιφέρειας ΑΜΘ, δυστυχώς δεν εισακούσθηκε. Έστω κι αν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρούν το σύνολο των θέσεων εργασίας, άρα το μέτρο είναι ευεργετικό και ενάντια στην αύξηση της ανεργίας».

Ρωτήσαμε τον κ. Κλειτσιώτη μήπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Καβάλας και της Δράμας στάθηκαν υπερβολικά ευγενικοί έναντι του κ. Στουρνάρα και εάν κατόπιν της απορρίψεως του αιτήματος θα πρέπει να ακολουθήσει αντίδραση και καταγγελία. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης απάντησε: «Δεν ήμασταν και τόσο ευγενικοί απέναντι στον Υπουργό Οικονομίας. Έντονα αντιδράσαμε όλοι οι βουλευτές, ενώ η διαμαρτυρία έγινε εντονότερη όταν μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Επί του παρόντος, μπορώ να αποκλείω οτιδήποτε, αλλά δεν είμαι ιδιαιτέρως αισιόδοξος. Τουλάχιστον όσο αισιόδοξος ήμουν πριν από τη συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

 

ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Εκπροσωπώντας το σύνολο των καβαλιώτικων επιχειρήσεων ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Άγγελος Τσατσούλης που επί χρόνια αγωνίζεται για την επαναφορά της επιδοτήσεως 12% στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, μίλησε για τη δυσάρεστη εξέλιξη παρατηρώντας:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα αναμέναμε την υπογραφή της κοινής υπουργικής αποφάσεως, αν και προσωπικά παρέμεινα δύσπιστος σε κάποιες δηλώσεις πριν δω την υπογεγραμμένη ΚΥΑ. Το συγκεκριμένο θέμα ήταν “πιασάρικο” και χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά, εμπλουτισμένο ακόμη και με απειλές περί πολιτικών παραιτήσεων. Για τα αποτελέσματα της συναντήσεως με την ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκα το βράδυ της Τρίτης από δημοσιογράφο. Όπως από δημοσιογραφικές πηγές είχα ενημερωθεί και για τη συνάντηση των βουλευτών με τον κ. Στουρνάρα».

Ο Άγγελος Τσατσούλης έχει παραστεί σε αμέτρητα παρόμοια υπουργικά ραντεβού και γνωρίζει πολύ καλά το «μοτίβο» επί του οποίου εξελίσσεται η συζήτηση. «Αρχικά διατυπώνεται η άποψη ότι το αίτημα είναι ανέφικτο επειδή δεν το επιτρέπει ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων. Αυτό είναι το μοτό όλων των υπουργών. Όταν λάβουν την απάντηση περί κατάργησης του επιχειρήματός τους βάσει νέων άρθρων, τότε επιστρατεύεται το έτερο μοτό, περί μη αποδοχής του αιτήματος από την τρόικα. Όταν καταρριφθεί κι αυτό το επιχείρημα, αφού η Θράκη συνεχίζει να λαμβάνει την επιδότηση 12%, τότε έρχεται το επόμενο μοτό περί ανυπαρξίας πόρων. Κοντολογίς, έχουμε μάθει πλέον τη νοοτροπία των υπουργών ύστερα από τόσες επαναλήψεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Στο ερώτημα και τώρα τι πρέπει να κάνουμε, ο Άγγελος Τσατσούλης μας είπε: «Πρωτίστως θα πρέπει να συζητήσω με τους συνεργάτες μου και με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας, ώστε να διερευνήσουμε τι θα μπορέσουμε να περισώσουμε. Θα προσπαθήσουμε φυσικά να βρούμε λύση και μέσω τους Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως προτάθηκε, αν και αρμόδια παραμένουν τα Υπουργεία Οικονομικών κι Εργασίας».

Ο κ. Τσατσούλης συμπλήρωσε επίσης: «Προσωπικά, εάν ήμουν βουλευτής και συμμετείχα στη συνάντηση, θα φρόντιζα να είμαι καλύτερα προετοιμασμένος, με πιο τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προσπαθώντας να αποδείξω ότι η επιδότηση θα λειτουργήσει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται για ένα ρουσφέτι που χαριστικά ζητούμε αλλά για μία ενίσχυση της εργασίας, κόντρα στη μάστιγα της ανεργίας.

Εάν παρόλα αυτά εισέπραττα την άρνηση του κ. Στουρνάρα στο δίκαιο αίτημά μου, τότε θα του θύμιζα πως αθροιστικά η Καβάλα και η Δράμα διαθέτουν 7 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τους οποίους θα πρέπει να ξεχάσει ως συμμάχους στα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου του. Κανένας βουλευτής δεν είναι άβουλο ον, αλλά διαθέτει διαπραγματευτική δύναμη προκειμένου να πιέσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Εξάλλου, το αίτημα Καβάλας και Δράμας δεν είναι παράλογο, ειδικά από τη στιγμή που το μέτρο ισχύει για τρεις ενότητες της ίδιας διοικητικής περιφέρειας. Πως δηλαδή εξασφαλίζονται τα ποσά για το 4% και δεν μπορούν να εξασφαλισθούν για το 12%;»

 

=

 

Διαβάστε επίσης