• 19 Απριλίου 2024,

Κατόπιν της συζήτησης για την περιμετρική – Ναι στην κατασκευή αλλά με τις αναγκαίες βελτιώσεις

 Κατόπιν της συζήτησης για την περιμετρική – Ναι στην κατασκευή αλλά με τις αναγκαίες βελτιώσεις

Αναλυτική συζήτηση για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής οδού Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο στέκι της Νέας Πόλης, κατόπιν πρωτοβουλίας που εκδήλωσε η δημοτική ομάδα «Συμπαράταξη Πολιτών». Η εκδήλωση κατάφερε να ενημερώσει και να παρουσιάσει τις δυσκολίες μιας πρότασης που έφθασε στο σημείο να διεκδικεί χρηματοδότηση 50 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς το ακροατήριο δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αφού απουσίαζαν κάτοικοι της Χωράφας και του Προφήτη Ηλία, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν επέδειξαν ευαισθησία στο θέμα. Απουσίαζαν επίσης εκπρόσωποι συλλόγων που το φθινόπωρο είχαν δείξει ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως η ομιλήτρια Αλεξάνδρα Τσανάκα και ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Βέρρος ουσιαστικά υποστήριξαν ότι το έργο δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης εμφανίστηκε υποστηρικτής του έργου, χωρίς όμως να έχει πεισθεί από τις δύο προτεινόμενες λύσεις.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας Νίκος Κούτρας, ο οποίος ραδιοφωνικά χθες το πρωί υποστήριξε ότι το έργο ολοκλήρωσης πρέπει να υλοποιηθεί, αφού πρώτιστα υπάρξουν διορθώσεις. Αν και κατόπιν των εισηγήσεων, ο κ. Κούτρας συμπέρανε ότι δεν υφίσταται αναγκαιότητα κατασκευής της επόμενης φάση της περιμετρικής, ωστόσο προσωπικά αποφάνθηκε πως η αναγκαιότητα θα προκύψει μελλοντικά. Εξάλλου, ακόμη και αν ληφθεί σήμερα η σχετική απόφαση, είναι σίγουρο πως η ολοκλήρωση του έργου θα επιτευχθεί έπειτα από αρκετά χρόνια. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα του σχεδίου Περιγιαλίου οδεύει προς τη λύση του κι άρα αναγκαιότητα μετακινήσεως των κατοίκων θα προκύψει, ο κ. Κούτρας πρεσβεύει πως η κατασκευή επιβάλλεται.

Φυσικά το κόστος υλοποίησης είναι υψηλό και δεν είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ, από τη στιγμή όμως που το ποσό είναι διαθέσιμο, τότε το έργο πρέπει να κατασκευαστεί. Όντως καταγράφονται πολλά προβλήματα, βάσει των λεγομένων Βασιλειάδη, αναφορικά με τις ελλιπείς μελέτες. Συγκεκριμένα σημεία παρουσιάζουν κενά, όπως τα σημεία σύνδεσης του δρόμου με την πόλη.

Έκπληκτος δήλωσε ο Νίκος Κούτρας από την προχειρότητα με την οποία εκπονούνται παρόμοιες σημαντικές μελέτες.

«Εγώ δεν είμαι τεχνικός ώστε να αποφανθώ περί της ορθής λύσης στην κατασκευή, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει ότι αυτό που σχεδιάστηκε δεν είναι μια περιμετρική οδός. Δεν έχει επαφή με τον αστικό ιστό και θυμίζει περισσότερο μια παράκαμψη άνευ χρησιμότητας, έτσι τουλάχιστον όπως τη σχεδίασαν. Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η χάραξη», σημείωσε ο Νίκος Κούτρας.

Τιμώντας την πρόσκληση που έλαβε προκειμένου να παραβρεθεί στη συζήτηση, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανέστης Δημητριάδης έδωσε το παρόν στο στέκι της Νέας Πόλης, θέλοντας να ενημερωθεί για μια διαφορετική άποψη περί της περιμετρικής οδού. Η ομιλία του Λάζαρου Βασιλειάδη και το γεγονός ότι ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ο κ. Δημητριάδης γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επίγειας χάραξης, στάθηκαν οι δύο αφορμές για την ανταπόκριση στην πρόσκληση της «Συμπαράταξης Πολιτών».

Παρακολουθώντας την έκβαση της συζητήσεως, ο Ανέστης Δημητριάδης πείστηκε μεν ότι η θετική γνωμοδότησή του ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο διαπίστωσε ότι πράγματι η μελέτη χρήζει τροποποιήσεων προκειμένου να βελτιωθεί περισσότερο. Τα λεγόμενα του Λάζαρου Βασιλειάδη αναφορικά με τις επιβεβλημένες βελτιώσεις ήταν εκείνα που έπεισαν τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, σχετικά με τα σημεία θέασης, με τους ποδηλατόδρομους που δεν προβλέφθηκαν. Εξάλλου, το έργο έχει χρονικό ορίζοντα 20ετιας, άρα οι επιλογές θα πρέπει να γίνουν με ανοικτούς ορίζοντες.

Ο κ. Δημητριάδης εκτιμά πως η Καβάλα χρειάζεται την περιμετρική οδό, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι μετά την εφαρμογή του σχεδίου Περιγιαλίου θα ακολουθήσει ανοικοδόμηση της περιοχής κι άρα ο δρόμος θα είναι απαραίτητος. Ο δημοτικός σύμβουλος κατοικεί στο πρώτο κομμάτι της περιμετρικής και γνωρίζει καλά τις συνθήκες που επικρατούσαν στην οδό 7ης Μεραρχίας προς της κατασκευής και αυτές που επικρατούν σήμερα. Συμπεραίνει λοιπόν ότι η κατασκευή και χρήση της περιμετρικής θα είναι θετική για τη ζωή των κατοίκων της Καβάλας.

 

=

 

Διαβάστε επίσης