Κλόουν και συνεργασία δύο ΔΗΠΕΘΕ

 Κλόουν και συνεργασία δύο ΔΗΠΕΘΕ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο δημαρχείο με την ευκαιρία της θεατρικής παράστασης «Σχολείο για κλόουν» που από την Κυριακή το βράδυ παρουσιάζεται στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Πρόκειται για την παιδική παράσταση φέτος το φθινόπωρο και το χειμώνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε συνεργασία με το αντίστοιχο της Βέροιας. Η παράσταση θ΄ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές. Υπάρχει ενδιαφέρον από σχολεία και όπως πάντα με την παιδική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ οι παραστάσεις θα γίνονται κυρίως το πρωί, αλλά και τ΄ απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα.

Συνέντευξη τύπου για την ίδια συνεργασία δόθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βέροια. Η δήμαρχος καλωσόρισε στην Καβάλα τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Νίκο Μαυροκεφαλίδη.

«Συνεργαζόμαστε πρώτη φορά και συνεργαζόμαστε με χαρά με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας», είπε η κα Τσανάκα.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρία Καραβία πρότεινε να γίνει αδελφοποίηση των ΔΗΠΕΘΕ των πόλεων που βρίσκονται πάνω στην Εγνατία οδό.

«Με αυτή την αδελφοποίηση – συμπλήρωσε  την πρότασή της – μπορούν ν΄ αναπτυχθούν καλλιτεχνικές ακόμη και τουριστικές συνεργασίες». Η κα Καραβία χαρακτήρισε άριστη επιλογή για τη σκηνοθεσία της παράστασης, αυτή που αφορά τον Τάσο Ράτζο για τον οποίο όπως είπε συνεργάστηκε και η ίδια πριν από χρόνια όταν δραστηριοποιούνταν καλλιτεχνικά στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης μίλησε περισσότερο για τα ΔΗΠΕΘΕ σήμερα, λιγότερο για τη θεατρική παράσταση. Τα δύο ΔΗΠΕΘΕ – είπε – εννοώντας της Βέροιας και της Καβάλας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παιδική σκηνή και την παιδική παραγωγή.

Με τη συνεργασία αυτή – τόνισε – πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες των δύο ΔΗΠΕΘΕ, αντιμετωπίζονται καλύτερα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Στη συνέχεια ο Ν. Μαυροκεφαλίδης είπε ότι σήμερα τα ΔΗΠΕΘΕ υποχρηματοδοτούνται. Εμείς – είπε – δεν υποστέλλουμε τη σημαία. Έτσι θα πορευτούμε – συνέχισε – μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο.

Για τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Καβαλας με το αυτό της Βέροιας, είπε: «Στήνουμε γεφύρι πολιτισμού ανάμεσα στις δύο πόλεις με πολλές προοπτικές».

Ο Θοδωρής Γκόνης αναγνώρισε ότι τα ΔΗΠΕΘΕ βρίσκονται σε μία δύσκολη στιγμή, σε μία στιγμή μεγάλης κρίσης και όπως είπε λίγα ΔΗΠΕΘΕ λειτουργούν πραγματικά.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος  είπε ότι η Θεατρική παράσταση «Σχολείο για κλόουν» έχει να κάνει με ένα θέμα, αυτό των κλόουν που είναι στο κέντρο του κωμικού, σε όλη τη δυτική Ευρώπη και δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα. Αναγνώρισε ότι η παράδοση των κλόουν στην Ελλάδα είναι μικρότερη σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.

«Θα ήθελα από την παράσταση να μοιραστώ την παιδεία μου στη Γερμανία. Είναι υπέροχος ο κόσμος των κλόουν», είπε ο κ. Ράτζος.

Η παράσταση είναι στηριγμένη σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και στη σκηνή εμφανίζονται ο Πασχάλης Αραμπατζής, ο Ανδρέας Βασιλείου, η Μαριλού Βόμβολου, ο Μάριος Κωνσταντίνου, ο Θωμάς Μπάντας.

Παραστάσεις για το κοινό θα δίνονται κάθε Κυριακή, στις 6.00 το απόγευμα. Ειδικότερα αναφέρονται οι ημερομηνίες 2 και 16 Νοέμβρη, 14 Δεκέμβρη, 11 και 25 Ιανουαρίου.

Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου θα μπορούν να δίνονται οργανωμένες πρωϊνές παραστάσεις για μαθητές σχολείων.

Διαβάστε επίσης