Κριτική γιατί τα «κανόνια» δεν λειτούργησαν

 Κριτική γιατί τα «κανόνια» δεν λειτούργησαν

Έξω από το Ελαιοχώρι σε σημείο συνάντησης των αγροτών, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που προκάλεσε στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ελευθερών η χαλαζόπτωση το απόγευμα της Παρασκευής. Οι αγρότες σταφυλοπαραγωγοί ήταν από το πρωί στο σημείο, όπου πρώτος έφτασε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι οι ζημιές στα αμπέλια της περιοχής είναι μεγάλες καθώς την ώρα της βροχής ή λίγο πριν από αυτήν, δεν λειτούργησαν όπως θα  έπρεπε τα κανονάκια που αντιμετωπίζουν το χαλάζι.

Παρά το ότι τα τέσσερα από τα 18 ήταν σε πλήρη ετοιμότητα δούλεψαν μόνο τα τρία κι αυτά με μεγάλη καθυστέρηση. Ο δήμαρχος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι άργησε ο χειριστής να τα ενεργοποιήσει. Ρόλο έπαιξε η πτώση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα ο χειριστής και υπεύθυνος για τη λειτουργία των κανονιών να τρέχει όπως περιέγραψε ο δήμαρχος μέσα στη βροχή για να προλάβει να λειτουργήσει κάποια από αυτά χειροκίνητα.

«Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος» είπαν κι οι αγρότες ενώ ο Κώστας Παπαμερής πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Παγγαίου αναρωτήθηκε αν ο χειριστής που επιλέχθηκε ήταν ο κατάλληλος. Βλέποντας την κακοκαιρία να έρχεται έπρεπε να δράσει νωρίτερα. Μισή ώρα πιο μπροστά, είπε ο κ. Παπαμερής.

Οι αγρότες της περιοχής ζήτησαν στην ενεργοποίηση των κανονιών σε περίπτωση κακοκαιρίας να εμπλακούν κι οι έξι υδρονομείς της περιοχής κι όχι μόνο ο συγκεκριμένος. Ενώ ο Δήμαρχος Φ. Αναστασιάδης πρότεινε τη λειτουργία των κανονιών ν΄ αναλάβει ο συνεταιρισμός της περιοχής.

Σιγά – σιγά η συζήτηση άνοιξε περισσότερο. Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πριονίδης κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου ότι ενώ την είχε προειδοποιήσει, τελικά απέτυχε στο να προετοιμάσει τη λειτουργία εγκαίρως και σωστά των κανονιών που προλαμβάνουν τις ζημιές από το χαλάζι.

Απέρριψε την κριτική που δέχθηκε από τον κ. Πριονίδη ο δήμαρχος Παγγαίου. Ο πρώην αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Κετικίδης είπε ότι οι χειριστές των κανονιών πρέπει να είναι στελέχη κι όχι δικοί μας ή δικοί σας άνθρωποι. Είπε επίσης ότι πολλά κανονάκια είναι περικυκλωμένα από χόρτα κι έτσι περιμετρικά η περιοχή πρέπει να καθαριστεί, για να μπορεί εύκολα ο χειριστής να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε ότι στη συζήτηση δεν παραβρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του πρώην δήμου Ελευθερών. Καλύφθηκε πάντως η απουσία του από το δήμαρχο. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο περσινός χειριστής των κανονιών δεν ήθελε να συνεχίσει την ίδια εργασία, γιατί ήτανε απλήρωτος. Είπε επίσης ότι ο  σημερινός χειριστής κι αυτός έχει πρόβλημα γιατί δύο χωράφια του καταστράφηκαν. Με πήρε τηλέφωνο και έκλαιγε, είπε χαρακτηριστικά για το χειριστή των κανονιών που δεν έκανε καλά τη δουλειά του, ο κ. Φ. Αναστασιάδης.

Στο μεταξύ στη συζήτηση προστέθηκαν ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Μορφίδης, Παντελής Λασκαρίδης και οι δύο αντιπεριφερειάρχες Θ. Μαρκόπουλος και Σωτ. Παπαδόπουλος.

Στη συνέχεια στη συζήτηση προστέθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ Καβάλας. Ακολούθησε περιήγηση στα αμπέλια που έπαθαν ζημιά. Ο ΕΛΓΑ δήλωσε ότι θα προχωρήσει τη διαδικασία γρήγορα και υπεύθυνα, ενώ ο Τάκης Εμμανουηλίδης πήρε μαζί του αποδεικτικό υλικό, δηλαδή κατεστραμμένα σταφύλια, καθώς σκοπεύει να επισκεφθεί τον ΕΛΓΑ στην Αθήνα για να κάνει περαιτέρω ενημέρωση στην κεντρική διοίκηση του οργανισμού να ασκήσει περισσότερη πίεση.

 

Διαβάστε επίσης