Κριτική Χρυσανίδη στη Διοίκηση Ξουλόγη

 Κριτική Χρυσανίδη στη Διοίκηση Ξουλόγη

Ολομέτωπη επίθεση στον δήμαρχο Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη, στον τρόπο που ασκεί διοίκηση, δύο χρόνια τώρα στο Δήμο Παγγαίου, έκανε μία ακόμη φορά χθες ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Δόθηκε συνέντευξη τύπου στην Ελευθερούπολη, του επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Ανάπτυξης», που είχε δίπλα του τη Ρίτσα Καραγιαννίδου και τον Παράσχο Σιμούδη. Πρώτη στη συνέντευξη τύπου μίλησε η κα Καραγιαννίδου, που κατηγόρησε το Δήμο Παγγαίου για την έκδοση εφημερίδας η οποία όπως είπε έχει υπεύθυνο έναν συνεργάτη του κ. Ξουλόγη, που δεν έχει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Η κα Καραγιαννίδου επέμενε στο συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας στη δημοσιότητα ακόμη και στοιχεία της αμοιβής του συγκεκριμένου συνεργάτη, του Β. Ξουλόγη.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης, που όπως συνηθίζει έκανε αναλυτικό απολογισμό όσων έγιναν στο Δήμο Παγγαίο, τα τελευταία δύο χρόνια, το διάστημα δηλαδή που είναι δήμαρχος ο Βασίλης Ξουλόγης.

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης είναι το ακόλουθο:

 

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του Δήμου Παγγαίου, θεωρούμε χρέος μας απέναντι σε όλους τους δημότες μας, να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις και θέσεις για τη διοίκηση Ξουλόγη, όπως εμείς τη βιώσαμε .

Είναι γνωστό σε όλους, ότι με βάση τα δεδομένα της προεκλογικής περιόδου του 2010, στηρίξαμε τη σημερινή διοίκηση την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όταν οι πολίτες μας κατέταξαν τρίτους στη σειρά.

Δήλωσα πολλές φορές ότι μπορει να ήμασταν συμμέτοχοι στην εκλογή τους, αλλά δεν γινόμαστε συνένοχοι στις λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές τους. Δεν πέφτουμε ούτε στην παγίδα της στείρας αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της διοίκησης που εξυπηρετεί το συμφέρον του Δήμου Παγγαίου και των συνδημοτών μας, αναγνωρίζοντας τον αγώνα ορισμένων μελών της διοίκησης να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Ασκούμε όμως σκληρή κριτική και έλεγχο για ότι θεωρούμε ότι ξεφεύγει από τους κανόνες της νομιμότητας.

Ζητήσαμε από την αρχή:

•την οργάνωση του δήμου σε σωστές βάσεις,

•τη διαφάνεια στις διαδικασίες,

•τη σωστή διαχείριση των οικονομικών και

•την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Σκεφθείτε ότι αυτή την περίοδο, μετά από 2 χρόνια καθυστέρηση, γίνεται η απογραφή αυτών που παρέλαβε από τους πρώην δήμους.

Όταν αμέσως μετά τις εκλογές τον καλούσαμε για την παραλαβή της κινητής περιουσίας, εργαλείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού στον πρώην δήμο Ελευθερών « μην αγχώνεσαι », μου έλεγε παρουσία των συνεργατών του. Και δεν έγινε ακόμη η παράδοση – παραλαβή. Εγώ βέβαια με τους υπαλλήλους τότε καταγράψαμε τα πάντα. Ήδη από αυτά έχουν εξαφανισθεί τα παλιά βυτιοφόρα, δίχως τα απαιτούμενα πρωτόκολλα καταστροφής, αλλά και από τα καινούργια μηχανήματα δεν είδαμε φέτος τις αυτοκινούμενες σκούπες και το ακτοκαθαριστικό για τις παραλίες. Στις επίμονες αναφορές μας σαφή και υπεύθυνη απάντηση για το που βρίσκονται δεν πήραμε ακόμη.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ο κ. Ξουλόγης λειτουργεί το Δήμο σαν κοινοτάρχης της δεκαετίας του ’80, με ιδιαίτερες επιδόσεις στις γιορτές, τα πανηγύρια, τις ρουσφετολογικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούν τα προσωπικά μικροσυμφέροντα.

Ποτέ δεν κάθισαν σοβαρά μόνοι τους ή με την αντιπολίτευση να χαράξουμε τους βασικούς άξονες για την πορεία του δήμου. Να βάλουμε προτεραιότητες και στόχους. Να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και όλοι μαζί να παλέψουμε για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται.

Εμείς ως παράταξη στη διάρκεια των 2 ετών προτείναμε :

1.Την παράκαμψη της Ελευθερούπολης και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για να λύσουμε το κυκλοφοριακό και να μπορούμε έτσι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον παλιό ιστορικό οικισμό και στην υπόλοιπη πόλη, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της πρωτεύουσας του δήμου μας.

Είναι λυπηρό σήμερα να προχωράει η παράκαμψη του Ελαιοχωρίου, αξίας 2.850.000 €, επειδή η τότε Νομαρχία έγκαιρα προετοίμασε τη μελέτη για ένταξη στο ΕΣΠΑ και εδώ και 2 χρόνια ο κ. Ξουλόγης κατά τη συνήθη τακτική του, να μην έχει ασχοληθεί με το θέμα, μετατοπίζοντας στην Περιφέρεια τις δικές του ευθύνες.

2.Οι αγρότες μας χρειάζονται τη στήριξη του δήμου με έργα και όχι αερολογίες, για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικά μας προϊόντα και να κρατούν ζωντανά τα χωριά μας. Οι αγροτικοί δρόμοι, που έχουν τα μαύρα χάλια τους στους περισσότερους οικισμούς και η αύξηση κατά 50% στο νερό άρδευσης είναι δείγματα εγκατάλειψης και αδιαφορίας αυτής της διοίκησης προς τους αγρότες μας.

3.Στις διάφορες μορφές τουρισμού αναφερθήκαμε πολλές φορές, για την αναγκαιότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Δήμου μας :

•Θαλάσσιο μέτωπο με λιμάνια και παραλίες

•Λουτρά Ελευθερών

•Κάμπιγκ και κατασκηνώσεις

•Παγγαίο όρος και μοναστήρια.

Η επιδερμική και ερασιτεχνική προβολή του προϊόντος αυτού για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα πρέπει να αλλάξει μορφή και έκφραση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι όχι μόνο να φέρουμε τους επισκέπτες, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τη διαμονή και την διασκέδαση που θα τους κάνουν να γίνουν οι ζωντανοί πρεσβευτές μας και όχι να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Δήμος Παγγαίου είναι ένας δυναμικός δήμος, πολύ μεγάλος σε μέγεθος, με πολλά προβλήματα και μεγάλες όμως δυνατότητες ανάπτυξης, αν τις αξιοποιήσουμε άμεσα και σωστά.

Την κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη, εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που όλα αλλάζουν, θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου μας να σηκώσει τα μανίκια και μεθοδικά να δουλέψει, να οργανώσει, να διεκδικήσει, να αξιοποιήσει, για να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης, θέσεις εργασίας και εισόδημα.

Δυστυχώς για όλους μας η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ΄αυτά της τα καθήκοντα και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η αλαζονεία της εξουσίας δεν άφηνε το σημερινό δήμαρχο να ακούσει τις δικές μας προτάσεις σε πολλά θέματα, ούτε καν αυτές των στενότερων συνεργατών του.

Ήδη στα δύο χρόνια της διοίκησης Ξουλόγη καταγγείλαμε τρία μεγάλα σκάνδαλα, που θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές και η δικαιοσύνη να παρέμβουν άμεσα και πέρα από τα θέματα νομιμοφάνειας, που επιμελώς συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα, να μπουν στην ουσία για να δουν ποιος τελικά ωφελείται από αυτόν τον τρόπο διαχείρισης, εις βάρος των συμφερόντων του δήμου.

 

1ο σκάνδαλο

Κάμπινγκ παραλίας Οφρυνίου

Με έναν φωτογραφικό διαγωνισμό εντός 10 ημερών, που δεν ανακοινώθηκε σε κανένα μέσο ενημέρωσης, ούτε καν στο δημοτικό συμβούλιο, δόθηκε στον «εκλεκτό της καρδιάς» του δημάρχου το φιλέτο 25 στρεμμάτων, δίπλα στο κύμα με 12 στρέμματα αμμουδιάς στην παραλία Οφρυνίου αντί 30.000 € το χρόνο, όταν εμείς στον πρώην δήμο Ελευθερών, από ένα αναψυκτήριο στους αμμολόφους ,για ένα στρέμμα παραλίας, εισπράτταμε τα ίδια χρήματα.

 

2ο σκάνδαλο

Διαγωνισμός βιολογικού σταθμού Ελευθερούπολης.

Λίγο πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ήρθε σε μένα και στον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Τιμοσίδη, ανώνυμη επιστολή με τα ποσοστά έκπτωσης που συμφώνησαν οι εργολάβοι να δώσουν στις προσφορές τους. Καταγγείλαμε τότε την παράτυπη συμμετοχή του δημάρχου, στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών, διότι από τη μία δεν έχει τεχνικές γνώσεις και από την άλλη δεν μπορούσε να είναι μαζί ελεγκτής και ελεγχόμενος. Δυστυχώς στο άνοιγμα των προσφορών αποδείχθηκε η συμπαιγνία των εργολάβων και η κάλυψη που παρείχε ο δήμαρχος, τόσο με τη συμμετοχή του στη διαδικαδία, όσο και με την ένοχη σιωπή του στη συνέχεια για τη συγκάλειψη των καταγγελθέντων.

 

3ο σκάνδαλο

Ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμάτων.

Με τρεις «σικέ» διαγωνισμούς, συνολικής αξίας 650.000 €, δόθηκε το έργο στον ίδιο ιδιώτη. Ο ιδιώτης αυτός, με τα μηχανήματα του δήμου, με καύσιμα του δήμου και ανταλλακτικά του δήμου, ανέλαβε έναντι σεβαστού ανταλλάγματος να λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος» για την παράκαμψη των νομίμων διαδικασιών πρόσληψης των εργαζομένων στο βωμό της μικροπολιτικής και ρουσφετολογικής προοπτικής.

Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας για την αποκάλυψη και την τιμωρία των υπευθύνων αυτών των σκανδάλων θα είναι μέχρι τέλος, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί κι όση προσπάθεια.

Ζητάμε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να ερευνήσουν και να σταματήσουν άμεσα αυτά τα φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε.

Στόχος της πολιτικής του σημερινού δημάρχου είναι η δημιουργία εκλογικής πελατείας, γι΄αυτό και:

•πληρώνει αυτούς που θέλει από τους προμηθευτές

•χαρίζει χρέη σ΄αυτούς που θέλει

•προσλαμβάνει ως εργαζόμενους αυτούς που θέλει

•δίνει έργα και προμήθειες σ΄αυτούς που θέλει

•αψηφώντας νόμους και κανόνες δικαίου

Γι΄αυτό και περίσσεψε η σπατάλη και η κακοδιαχείριση και αυξήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 40% όταν με τον Καλλικρατη μπορούσε να γίνει οικονομία κλίμακας και όταν την ίδια ώρα οι μισθοί των εργαζομένων μειωθήκαν κατά 40%

Γι΄αυτό και μόνο για το 2012 έμειναν απλήρωτα 5.000.000 € τιμολογηθέντα έξοδα, αφού ξεκοκάλισε μέσα σε 2 χρόνια το ταμειακό υπόλοιπο των 3.000.000 € που βρήκε από τους πρώην δήμους, και τα περισσότερα από το δήμο Ελευθερούπολης.

Τον πρώτο χρόνο, οι καταχρήσεις του ταμία στο δήμο Ελευθερούπολης, ήταν ένα καλό σωσίβιο για τη διοίκηση Ξουλόγη, για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την αδυναμία και ανικανότητα του να οργανώσει σωστά το δήμο Παγγαίου. Όταν αυτό το θέμα εξαντλήθηκε, εφεύρε τα δήθεν χρέη που κληρονόμησε, για να φορτώσει έτσι σε όλους τους δημότες μας με υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα δημοτικά τέλη.

•αύξησε τα τέλη άρδευσης κατά 50%

•αύξησε τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας μέσω ΔΕΗ κατά 50-300%

•τα τέλη ύδρευσης ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές το 50%.

•επέβαλε εφ’όρου ζωής σε μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές τέλη νεκροταφείου είτε κάνουν χρήση είτε όχι.

Σκεφθείτε ότι το 2012 είχαμε έσοδα από τέλη νεκροταφείων 330.670 ευρώ και αντίστοιχες, υποτίθεται ανταποδοτικές δαπάνες μόλις 30.000 ευρώ…..

Θα σταθώ λίγο στα χρέη, που δήθεν κληρονόμησε, γιατί συνεχίζει να πιπιλίζει αυτή την καραμέλα, πιστεύοντας ότι έτσι θα καλύψει τη δική του ανεπάρκεια:

1.Πολλά από αυτά τα χρέη, ήταν οφειλές του κράτους προς τους πρώην δήμους από διάφορα προγράμματα [ ΘΗΣΕΑΣ, ΟΣΚ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΑΤΑ κ.λ.π.] που καλώς δεν εξοφλήθηκαν τότε από δημοτικά έσοδα. Γι’αυτό άλλωστε μέχρι το 2012 το κράτος, αναγνωρίζοντας τις δικές του υποχρεώσεις, έδωσε στο δήμο Παγγαίου πολλά απ’αυτά τα χρέη και επιπλέον εγκρίθηκε ήδη το ποσόν των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ «για εξόφληση παλαιών οφειλών του κράτους προς τους δήμους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κ. Στυλιανίδη.

2.Σε ότι αφορά τη δική μου διοίκηση στον πρώην δήμο Ελευθερών ,τα δήθεν χρέη των 5.000.000 € που λέει ότι παρέλαβε ο κ. Ξουλόγης προέρχονται :

α.Από υπόλοιπα κρατικών χρηματοδοτήσεων, για έργα που δεν εξοφλήθηκαν μέχρι το 2010, αλλά μέσα στο 2011 – 2012 όπως προανέφερα.

β.Από δάνεια για κατασκευή αναγκαίων έργων που ήδη εκτελέστηκαν.

γ.Από την αγορά ακινήτων και αξιοποίηση αυτών για τη στέγαση των υπηρεσιών του δήμου, που σήμερα η αξία τους ξεπερνά τα 3.000.000 €.

δ.Από αναγκαία έργα που ξεκινήσαμε το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2011 από τη σημερινή διοίκηση.

Αυτά τα έργα ο κ. Ξουλόγης , τη μια φορά μας λέει ότι είναι χρέος που κληρονόμησε και την άλλη τα συμπεριλαμβάνει στη λίστα των δικών του έργων ! Για κάθε λογικό άνθρωπο δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο μαζί….

Σε κάθε περίπτωση, τα πραγματικά χρέη του πρώην δήμου Ελευθερών ήταν περίπου 3.000.000 ευρώ που υπερκαλύπτονταν από τα προς είσπραξη βεβαιωμένα έσοδα και ήταν όλα επενδύσεις σε έργα, απαραίτητα σε μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη. Μεταξύ αυτών των έργων, υπενθυμίζω τις ζημιές από τις πλημμύρες που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2010 και απαίτησαν δαπάνες αποκατάστασης περίπου 1.500.000 €..

3. Δεν θα αναφερθώ σήμερα στον πρώην δήμο Πιερέων, που με μηδενικό έργο, πλην σκαλοπατιών και πλακοστρώσεων και μηδενικά έσοδα, μας κουβάλησε στο δήμο Παγγαίου περίπου 2.000.000 € χρέος σε οφειλές και δάνεια. Σκεφτείτε ότι ακόμη και σήμερα, ούτε τον ισολογισμό του 2010 δεν έφερε προς ψήφιση, από τον πρώην δήμο Πιερέων. Τόσο καλή οργάνωση και διαχείριση είχε ο κ. Ξουλόγης.

Δεν έχω την αξίωση από τον σημερινό δήμαρχο να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ χρέους που προέρχεται από σπατάλη και κακοδιαχείριση, όπως συμβαίνει σήμερα, ή από ανυπαρξία έργων ουσίας, όπως γινόταν στον πρώην δήμο Πιερέων και χρέους – επένδυσης (αυτό που γινόταν στον πρώην δήμο Ελευθερών).

Αποδείχθηκε ακόμη ότι δεν τα πηγαίνει καλά με τους αριθμούς.

Απλό παράδειγμα είναι το ποσό των ενταγμένων έργων που σήμερα στο έντυπο του δήμου λέει ότι είναι 50.000.000 €, ενώ πριν τρεις μήνες στον απολογισμό του 2011 μιλούσε για 60.000.000 €. Η μείωση κατά 20% οφείλεται μάλλον στη χρονική περίοδο των εκπτώσεων που διανύουμε, κυρίως όμως στην έκπτωση της έννοιας της λογικής του κυρίου Ξουλόγη.

Με όλα αυτά, πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι έχουμε να κάνουμε, με έναν δήμαρχο , που επιμελώς έκρυβε την ανεπάρκειά του κάτω από τη μάσκα του καλού παιδιού.

Μικρός, αδύναμος και απροετοίμαστος να κουμαντάρει, αυτό το μεγάλο καράβι που λέγεται δήμος Παγγαίου, κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια με την εγκληματική του αδιαφορία

•Να καταστρέψει το δασικό χωριό στο Παγγαίο, από την αδιαφορία του έγκαιρα να ενεργήσει,

•Να μη λειτουργήσει το κάμπινγκ της Τούζλας από την εμμονή του να το χαρίσει στον εκλεκτό του,

•Να παραδοθούν αμαχητί τα λουτρά Ελευθερών εξ’ ολοκλήρου σε άλλους και εμείς να μαζεύουμε μόνο τα σκουπίδια, αντί να επιδιώξει συνεργασία με άλλους φορείς έχοντας όμως ο δήμος τον πρώτο λόγο,

•Να μη λειτουργούν οι κατασκηνώσεις της Ν. Περάμου όλο το χρόνο, αλλά μετά βίας μόλις 45 ημέρες

•Να λείπει από τα λιμάνια Ηρακλίτσας, Περάμου και Κάρυανης όχι μόνο η ανάπτυξη, αλλά ακόμη και η στοιχειώδης φροντίδα φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης

•Να αραχνιάζουν στα υπουργεία το Γ.Π.Σ. Ελευθερών, η ανάπλαση της Τούζλας, η τροποποίηση του σχεδίου πόλης Ν.Ηρακλίτσας για την τουριστική αξιοποίηση ακινήτων του δήμου.

Εγκρίνει όμως τη δαπάνη 665.000 € για τη μελέτη πολεοδόμησης της ιδιαίτερης πατρίδας του Μεσορόπης, την ίδια ώρα που τα λύματα της Μεσορόπης και των άλλων χωριών της Πιέριας κοιλάδας να τρέχουν εδώ και 10 χρόνια στο Μαρμαρά για να τα πίνουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες της παραλιακής ζώνης.

Δεν είδα στο έντυπο του δήμου καμιά φωτογραφία απ’ αυτά. Ούτε από τα χάλια των σκουπιδότοπων κυρίως στην Ελευθερούπολη, Γιατί άραγε;

Δεν είδα επίσης στην εφημερίδα του Δήμου, να γράφει κάτι για την απένταξη του έργου της γέφυρας στην είσοδο της Ν. Περάμου, με προϋπολογισμό 560.000 €, «λόγω υπερβολικής καθυστέρησης εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υπ’αριθμ. 990/Α/17.8.2011 απόφαση του ομοϊδεάτη του αντιπεριφερειάρχη κου. Γιαννακίδη.

Σήμερα, μετά 2 χρόνια, βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο νέας μελέτης της γέφυρας με νέο προϋπολογισμό έργου 1.070.000 € – με αύξηση του κόστους κατά 500.000 € – μήπως ο ίδιος θα το πληρώσει; Αρκεί που ικανοποίησε τον επαγγελματία – ψηφοφόρο του, από την μη υπερύψωση της γέφυρας κατά 75 εκατοστά, που έτσι κι αλλιώς δε θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα σε κανέναν, αφού για όσους έχουν στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις, οι απαιτούμενες προσαρμογές είναι πανεύκολες.

 

Δεν είδα να γράφει πουθενά για το αρσενικό της Νικήσιανης, που με τα ημίμετρα ακόμη το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τα βαρύγδουπα ψέματα που κατά καιρούς ακούμε.

Δε διάβασα για την καταστροφή του στίβου, από στάδιο της Ν.Περάμου που χρηματοδοτούσε η Γ.Γ.Α., όταν με παράνομες κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις, έφτιαξε ένα απλό συνοικιακό ποδοσφαιρικό γήπεδο, αδιαφορώντας για τις γύρω σχολικές μονάδες και τις ανάγκες των μαθητών.

Δεν είδα πουθενά να γράφει για τα διόδια στη Μουσθένη, που ήθελε από την αρχή ο δήμαρχος, έστω κι αν τυπικά συμμετείχε στην επιτροπή κατά των διοδίων, περίπου σαν «το λύκο που φυλάει τα πρόβατα».

Δεν διάβασα πουθενά για την αγορά των στρωμάτων για τις κατασκηνώσεις, από τον προσωπικό του φίλο, στον οποίο έκανε δώρο το κάμπινγκ Τουζλας με 96 € το στρώμα αντί για 55 € που πουλούσαν ντόπιοι κατασκευαστές.

Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Ξουλόγης την οικονομία στο δήμο και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς , αντί για την ενίσχυση της τσέπης των φίλων του.

Εκείνο που εγώ είδα με λύπη μου στο έντυπο του δήμου, είναι η προσωποποίηση της αλαζονείας της εξουσίας που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις αρμόδιων οργάνων και τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Βήμα Παγγαίου» αποφασίσθηκε από το συμβούλιο το όνομα του εντύπου και ως «Παγγαίου λόγος» τυπώθηκε, κατά του «Πιερέων λόγος», που είχε ως πρώην δήμαρχος Πιερέων, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, από ορισμένους ως προσφορά εκδούλευσης είτε γιατί δεν κατάλαβε ακόμη ο ίδιος, ότι άλλο είναι ο Πιερρέων λόγος και άλλο η του Παγγαίου διοίκηση.

Κάποιοι την φαρσοκωμωδία αυτή τη θεωρούν «μαγκιά» και κλείνουν πονηρά το μάτι. Ένα γνωμικό λέει ότι «Η εξουσία είναι για τους κουτοπόνηρους το αφροδισιακό της αυτογελοιοποίησης».

Τους έχουν όμως καταλάβει πολλοί συμπολίτες μας, ακόμη και μέσα από τη διοίκηση, που σήμερα δυσανασχετούν για τις επιλογές του κ. Ξουλόγη. Μάταια ο κ. Ξουλόγης με την παλαιοκομματική μέθοδο του «δούναι και λαβείν», προσπαθεί να τους κάνει όλους συνοδοιπόρους στον κατήφορο που διάλεξε, είτε αναθέτοντας τις αντιδημαρχίες ανά έτος δια κυκλικής περιστροφής, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους, είτε δημιουργώντας δίχως να είναι αναγκαίο έμμισθες θέσεις, φορτώνοντας το δήμο με επιπλέον λειτουργικές δαπάνες.

Τρανό παράδειγμα ο διορισμός ενός συμπαθούς παντοπωλητή από το Ορφάνι, στη θέση του Διευθύνοντος συμβούλου της Αναπτυξιακής ΑΕ, που εμείς από τον πρώην δήμο Ελευθερών του παραδώσαμε σαν εργαλείο ανάπτυξης. Δεν έχω κάτι με τους μπακάληδες, αφού και ο πατέρας μου μπακάλης ήταν.

Πληρώνουμε επίσης μια ντουζίνα μυστικούς και φανερούς συμβούλους, δίχως πολλοί απ΄αυτούς να έχουν το απαιτούμενο γνωστικό αντικείμενο.

Είμαστε ο μοναδικός, παγκοσμίως υποθέτω δήμος, που έχουμε και πληρώνουμε αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας, δίχως να έχουμε δημοτική αστυνομία.

Άλλο παραδειγμα ανοργανωσιας και σπαταλης Αφού πειραματίσθηκε «στου κασίδι το κεφάλι» με το σούρτα φέρτα των υπηρεσιών, κατάφερε να σπαταλήσει 2 χρόνια και πολλά χρήματα, μέχρι να αντιληφθεί ότι για τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, έπρεπε από την πρώτη μέρα να αξιοποιήσει το δημοτικό κτίριο 3.100τ.μ. – πρώην συσκευαστήριο ΠΑΣΧΑΛΗ,- που εμείς αγοράσαμε από τα δήθεν χρέη μας. Το φωνάζαμε από την αρχή της θητείας του. Μην αγχώνεστε μας έλεγε.

Προκάλεσα πολλές φορές τον κ. Ξουλόγη σε δημόσιο διάλογο, όπου και όπως θέλει, για να αποδείξουμε με στοιχεία την καταστροφική πορεία που οδηγεί το δήμο μας.

Τον αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Προτιμά τον μονόλογο, είτε στο δημοτικό συμβούλιο που έχει τον πρώτο λόγο, είτε στις δήθεν λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά μας αποκλείοντας την παρουσία της αντιπολίτευσης, είτε μέσα από το έντυπο του δήμου, όπου από τις 16 σελίδες έχουμε δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας μόνο με 250 λέξεις. Ακόμη και για τον απολογισμό του 2011, που είχε θεσμική υποχρέωση να κάνει, προσπάθησε με διάφορα τερτίπια να τον αποφύγει και όταν αναγκάσθηκε μετά από 5 μήνες, παίζοντας και πάλι το παιχνίδι των καθυστερήσεων, προσπάθησε να παραπλανήσει τους πολίτες με ψέματα και αοριστίες.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί εύκολα να ασκεί το προσφιλές του σπορ της διαστρέβλωσης, της συκοφαντίας και της λασπολογία, πιστεύοντας ότι με τα ψέματα μπορεί να μας κοροϊδεύει όλους συνέχεια.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι θα πρέπει ακόμη και τώρα η διοίκηση του δήμου :

1.Να ξεκαθαρίσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος δίκαια προς όλους, δίχως διακρίσεις και υστερόβουλες προθέσεις.

2.Ότι βρεθεί και «μυρίζει άσχημα» να σταλεί άμεσα στη δικαιοσύνη, δίχως καμία εξαίρεση αντί να αφήνει να αιωρούνται αόριστα αισχρά υπονοούμενα.

3.Να αξιοποιήσει άμεσα τις μελέτες που βρήκε από τους πρώην δήμους και τη Νομαρχία και να συντάξει νέες για άμεση ετοιμότητα στις χρηματοδοτήσεις των πολλών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

4.Να σταματήσει την καταστροφική τακτική του «πέσε πίτα να σε φάω» ή αυτήν του ανεύθυνου Πόντιου Πιλάτου, που για όλα φταίνε και αποφασίζουν άλλοι, ενώ εκείνος συνεχίζει τα ταξίδια αναψυχής και τα Χριστουγεννιάτικα όνειρά του.

5.Να σεβαστεί την ισονομία προς όλους και τη διαφάνεια, για να μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες στη διοίκηση και κυρίως οι συνεργάτες του να αντικρίζουν στα μάτια αυτούς που τους εμπιστεύθηκαν τις τύχες τους.

 

-=-

 

Διαβάστε επίσης