• 17 Μαΐου 2024,

Λαμπάκης: Συμφωνήσαμε για τα τέλη του ΤΑΡ!

 Λαμπάκης: Συμφωνήσαμε για τα τέλη του ΤΑΡ!

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση. Το βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν το προσφυγικό. Ενδιαφέρον έχουν όλα όσα ειπώθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης καθώς και η δήμαρχος και ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης μίλησαν στους δημοσιογράφους επί της ουσίας του προβλήματος, του προσφυγικού, στη διάσταση που εκείνη την ώρα ισχυρίζονταν ότι είχε δημιουργηθεί και υφίστατο, δηλαδή πρόσφυγες να μην φιλοξενηθούν καθόλου στην πόλη της Δράμας.
Οι δύο δήμαρχος Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για μια πρόσφατη εξέλιξη και οριστική. Η κα Τσανάκα είπε μάλιστα ότι είχε ήδη ενημερώσει τον αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Γκράνα ότι η Δράμα δε μπορεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα έρθουν σήμερα στο λιμάνι και η Καβάλα έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες για επιπλέον φιλοξενία προσφύγων.
Η Δ. Τσανάκα αγκάλιασε και χαιρέτισε θερμά το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, όταν αυτός έφτασε στο δημαρχείο της πόλης. «Είσαι τυχερός» του είπε καθώς εξήγησε ότι η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει παιδιά προσφύγων κι απροστάτευτες οικογένειες. «Αυτό – είπε – ήταν το δικό μου αρχικό αίτημα». Στη συνέχεια η δήμαρχος είπε στους δημοσιογράφους ότι για λόγους ασφαλείας από χθες το βράδυ θα αναλάμβανε εργασία στο εκθεσιακό κέντρο της Ν. Καρβάλης και εταιρία σεκιούριτυ καθώς – όπως σημείωσε – οι πρόσφυγες καπνίζουν και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
«Σήμερα το γεύμα θα είναι προσφορά της Κομοτηνής. Πατάτες με κοτόπουλο στο φούρνο» είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος, περιγράφοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο δήμο Καβάλας, δηλαδή έναν δήμο που ξοδεύει χρήματα για τους πρόσφυγες χωρίς να γνωρίζει αν θα πληρωθεί κι από πού. Η δήμαρχος υποδέχθηκε χθες στο γραφείο της τον εκπρόσωπο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για το προσφυγικό από τον οποίο όπως είπε ζήτησε να παραμείνει στην Καβάλας σήμερα και να παρακολουθήσει από κοντά την άφιξη των προσφύγων το απόγευμα στο λιμάνι και την προώθησή τους σε χώρους φιλοξενίας.
Στη συνεδρίαση ΠΕΔ συμμετείχε και ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Προσερχόμενος είπε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο δήμο Νέστου, αλλά δεν έχει καθόλου κατάλληλους χώρους, δεδομένου του ότι ο Δήμος Νέστου δεν διαθέτει γυμναστήριο όπως αυτό της Ελευθερούπολης ή της Καβάλας. Οι κλειστοί χώροι άθλησης που υπάρχουν στη Χρυσούπολη ανήκουν σε σχολεία, έτσι είπε ο κ. Τσομπανόπουλος μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο το Σαββατοκύριακο.
Τέλος ο Β. Λαμπάκης κατά την προσέλευσή του στο δημαρχείο της Καβάλας ρωτήθηκε για τα θέματα των ανταποδοτικών τελών του αγωγού ΤΑΡ. «Έχουμε νέα;» ήταν η ερώτηση. Απάντησε καταφατικά, ότι νέα υπάρχουν και θ΄ ανακοινωθούν το αργότερο ως την Παρασκευή, «ως τότε – είπε χαρακτηριστικά – υπομονή». Εννοούσε – εκτός απροόπτου – τη συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο ως επικεφαλής της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη.

Διαβάστε επίσης