• 18 Μαΐου 2024,

Λειτουργεί ταμείο στην εφορία

 Λειτουργεί ταμείο στην εφορία

Τέσσερις τρόποι εξόφλησης των υποχρεώσεων

 

Κατόπιν της τοπικής αργίας που τηρήθηκε τη Δευτέρα, οι οικονομικές υπηρεσίες της Καβάλας λειτούργησαν το πρωί της Τρίτης με τις συναλλαγές να είναι υποτονικές. Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου, όσοι φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και η προθεσμία της πρώτης δόσης τους έληγε την 29η Ιουνίου και μετέπειτα, ενόσω θα διαρκεί η τραπεζική αργία θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής είτε μέσω ηλεκτρονικής κατάθεσης, είτε μέσω των ΕΛΤΑ, είτε στα ταμεία των ΔΟΥ. Επομένως, στην εφορία της Καβάλας υπάρχει ταμείο όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους εάν διαθέτουν μετρητά. Την πληροφορία μας έδωσε ο Θωμάς Σιμιτσής, πρόεδρος υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Καβάλας- Δράμας.

Όσοι είχαν οφειλές που έληγαν στις 30/6 και δε θα μπορούσαν να τις εξοφλήσουν εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής και μετά την καταληκτική ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση δε θα χαθεί. Πάντως, οι πρόσφατα υπαγόμενοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων πρέπει να εξετάσουν την ταυτότητα οφειλής προκειμένου να διαπιστώσουν την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης. Εάν η ημερομηνία αφορά στην 29η Ιουνίου και μετέπειτα, τότε οι φορολογούμενοι δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Βεβαίως, η ανοχή έναντι των ημερομηνιών θα διαρκέσει κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας.

Η παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκ μέρους των νομικών και φυσικών προσώπων μείωσε το ενδεχόμενο κοσμοσυρροής στην εφορία. Η ηλεκτρονική καταβολή του ΦΠΑ στο τέλος του μήνα μπορεί να μη χρεωθεί με προσαυξήσεις λόγω ιδιαίτερων τραπεζικών συνθηκών αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί, αμέσως μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Κοντολογίς, αναγνωρίσθηκε διευκόλυνση για πολίτες κι επιχειρηματίες λόγω των κλειστών τραπεζών. Βεβαίως τα δημόσια έσοδα θα φρενάρουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας αλλά προσδοκάται επιστροφή σε φυσιολογική ροή εισπραξιμότητας όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν.

Διαβάστε επίσης