• 24 Απριλίου 2024,

Μήπως τα σχέδια για τις ΕΟΖ άλλαξαν;

 Μήπως τα σχέδια για τις ΕΟΖ άλλαξαν;

Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νέα από την Αθήνα για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες σε ότι αφορά την υλοποίηση ή την προετοιμασία του φιλόδοξου αυτού σχεδίου για να εφαρμοστεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατά περίεργο τρόπο το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ δεν μαθαίνουμε νέα για τη δική μας περίπτωση, μαθαίνουμε καινούργια στοιχεία που περιγράφουν την κυβέρνηση να αλλάζει προσανατολισμό, να επιλέγει μια νέα κατεύθυνση ώστε οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες να αφορούν την λεγόμενη Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.

Θυμίζουμε ότι οι τοπικοί φορείς δηλαδή τα Επιμελητήρια και ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης ταξίδεψαν στο τέλος Ιουλίου στην Αθήνα και για τις ΕΟΖ. Σε εκείνες τις συναντήσεις ο μεν υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε γενικά και αόριστα, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης ειδικός για το θέμα κ. Σελέκος ήταν ελαφρώς πιο συγκεκριμένος. Είπε δηλαδή ότι το θέμα των ΕΟΖ είναι θέμα που θα προωθηθεί καταρχήν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής το μήνα Σεπτέμβριο.

Δόθηκε η ευκαιρία η κυβέρνηση να επανέλθει στο θέμα, όταν πριν από λίγες μέρες ρώτησε συγκεκριμένα για τις ΕΟΖ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος. Όμως στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης δεν ανέφερε πουθενά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αντίθετα μίλησε για πρωτη φορά για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις ναυπηγοεπισκευαστικές περιοχές, δηλαδή τα ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο, στον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα.

Προχθές υπήρξε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο σύμφωνα με την οποία κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και θα τους βόλευε ιδιαίτερα αν ο συγκεκριμένος τομέας υποστηριχθεί από το μέτρο των ειδικών οικονομικών ζωνών.

Με λίγα λόγια ενώ ο καιρός περνάει τα στελέχη της κυβέρνησης δεν επαναφέρουν την συζήτηση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά όλο και συχνότερα αναφέρουν τις ΕΟΖ μόνο εκεί όπου υπάρχουν ναυπηγεία, το Νεώριο, τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα.

Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο τα σχέδια για τις ΕΟΖ να άλλαξαν αλλά εμείς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να μην έχουμε πληροφορηθεί το παραμικρό. Είναι επίσης πιθανό πρώτη προτεραιότητα την κυβέρνηση να μην είναι πια η ΕΟΖ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά στα τρία ναυπηγεία που αναφέραμε.

Το κείμενο που συνδέει το κινέζικο ενδιαφέρον με τα ναυπηγεία στην Ελλάδα, με τις ΕΟΖ αναρτήθηκε στην οικονομική ιστοσελίδα capital.gr. Είναι πολύ συγκεκριμένο, εμπλέκει τα δύο θέματα και ουσιαστικά περιγράφει επενδυτές έτοιμους να δράσουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από την Κίνα αρκεί τα ναυπηγεία να υποστηριχθούν με όσα προβλέπονται να ισχύουν σε ΕΟΖ. Και αυτή η ανάρτηση δεν αναφέρει το παραμικρό για το αρχικό σχέδιο των ΕΟΖ που αναφέρονταν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Διαβάστε επίσης