• 19 Μαΐου 2024,

Μείζον θέμα η αίθουσα τελετών των δημοτικών κοιμητηρίων

 Μείζον θέμα η αίθουσα τελετών των δημοτικών κοιμητηρίων

Η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας χθες, έγινε με πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Τουλάχιστον 23 ήταν αυτά. Πολύ πίστεψαν ότι κυριότερο θέμα της συνεδρίασης ήταν αυτό που αφορά την εκμίσθωση από ιδιώτη του «Διόνυσου». Έκαναν λάθος. Η συνεδρίαση απέδειξε ότι το δυσκολότερο και σοβαρότερο θέμα, είχε να κάνει με την πρόσφατη φανερή μειοδοτική δημοπρασία εκμίσθωσης της αίθουσας τελετών των δημοτικών κοιμητηρίων.

Κατά πλειοψηφία η επιτροπή ακύρωσε ουσιαστικά την προηγούμενη δημοπρασία μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή.

Η ιστορία αυτής της υπόθεσης, περίεργη και περίπλοκη, έχει ως εξής.

Ο διαγωνισμός έγινε αρχές Απριλίου. Τα προηγούμενα επτά χρόνια, η αίθουσα τελετών των δημοτικών κοιμητηρίων λειτουργούσε με την ευθύνη του ίδιου ιδιώτη που είχε νοικιάσει την αίθουσα με την ίδια παλαιότερη διαδικασία.

Ανάμεσα στα έγγραφα που έπρεπε να προσκομίσουν όσοι ενδιαφέρονται να νοικιάσουν την αίθουσα, ήταν κι αυτά που θα αποδείκνυαν την ασφαλιστική τους ενημερότητα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν επτά ιδιώτες. Έξι από αυτούς κατέθεσαν ασφαλιστική ενημερότητα μόνο από το ΙΚΑ. Ο 7ος και από το ΙΚΑ κι από τον ΟΑΕΕ. Οι υπόλοιποι έξι κατέθεσαν ένσταση καθώς είπαν ότι δε γνώριζαν ότι έπρεπε να καταθέσουν έγγραφο φορολογικής ενημερότητας και από τον ΟΑΕΕ.

Η υπηρεσία ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά και η επιτροπή να απορρίψει την ένσταση. Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Είπε ότι με βάση τους όρους του διαγωνισμού υπήρξε ασάφεια, δημιουργήθηκε κραυγαλέα σύγχυση μεταξύ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, τελικά σημείωσε ο κ. Σιμιτσής δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες ανταγωνισμού. Εννοούσε ότι κατατέθηκε μόνο μία οικονομική προσφορά με πολύ μικρό ποσό όπως είπε από το ποσό εκκίνησης της όλης διαδικασίας.

Η συζήτηση του θέματος ενός πραγματικά δύσκολου, έγινε παρουσία όλων των ενδιαφερομένων. Οι έξι υποστήριζαν ότι παραπλανήθηκαν, είχαν αλλά δεν κατέθεσαν ενημερότητα από τον ΟΑΕΕ, ο 7ος υποστήριζε ότι είχαν υποχρέωση και οι υπόλοιποι έξι να φέρουν και τις δύο ενημερότητες (ΙΚΑ & ΟΑΕΕ).

Ο δήμαρχος επέμενε ότι δεν έγινε ανταγωνισμός. Ζήτησε ουσιαστικά ν΄ ακυρωθεί ότι συνέβη μέχρι σήμερα και ο διαγωνισμός να γίνει από την αρχή.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μέλη της επιτροπής, δήλωσαν απλά την παρουσία τους, γιατί όπως είπαν δε μπορούσαν να αποφανθούν με σιγουριά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Κατά πλειοψηφία οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Σιμιτσή, δέχθηκαν την εισήγηση του δημάρχου, ουσιαστικά ακύρωσαν τα πρακτικά του πρώτου διαγωνισμού, για να ξαναγίνει καινούριος.

Η έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής, έγινε με τα γνωστά, δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, παράπονα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν στα χέρια τους εγκαίρως τις εισηγήσεις πολλών θεμάτων που συζητά κι αποφασίσει η οικονομική επιτροπή.

Ο Τάσος Σμυρλόγλου, πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, είπε ότι στην εποχή μας υπάρχει μία γραφειοκρατία μεγαλύτερη από αυτή των προηγούμενων ετών. Τους απάντησε η Στέλλα Παπαδοπούλου: «Τα θέματα που εισάγονται να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις, πρέπει να είναι ώριμα, δεν μας διευκολύνεται», του είπε.

Ο Ηλίας Καλανταρίδης αναρωτήθηκε εάν για να παραλαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τις εισηγήσεις των θεμάτων, θα πρέπει να είναι συνέχεια πάνω από τον υπολογιστή με ανοιχτό το e-mail.

Σ΄ αυτό το κλίμα τα δύο πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Σε ένα από τα δύο, ο Δήμος Καβάλας αναγνωρίζει ότι οφείλει 146.000 ευρώ στο αστικό ΚΤΕΛ, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, προκειμένου να γίνουν τα χρήματα αυτά – είπε ο Τ. Σμυρλόγλου – απαιτητά από το υπουργείο.

Αποσύρθηκε και δεν συζητήθηκε θέμα που είχε να κάνει με την παράταση της καθιέρωσης χρωματισμού των ΤΑΞΙ σε λευκό. Το θέμα όπως ειπώθηκε θα συζητηθεί πρώτα στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Καβάλας.

Σχετικά με την τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2013, ο Τ. Σμυρλόγλου είπε στα μέλη της επιτροπής ότι τα ανεξόφλητα τιμολόγια του Δήμου Καβάλας, ανέρχονται στο ποσό των 630.000 ευρώ.

Για το «Διόνυσο» έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση. Η απόφαση ήταν τελικά ομόφωνη, αν και η Στ. Παπαδοπούλου περισσότερο, ο Γ. Τσαλουχίδης λιγότερο, είπαν ότι θα ήταν προτιμότερο το κτήριο ν΄ ανακαινισθεί και να λειτουργήσει με το Δήμο Καβάλας κι όχι με ιδιώτη.

Ο Κ. Σιμιτσής που παρευρίσκετο στη συζήτηση του θέματος, είπε ότι το έργο ανακαίνισης του «Διόνυσου» υπολογίζεται από 500.000 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Προέβλεψε ότι διαγωνισμός θα γίνει τελικά τον Ιούνιο. Ο ιδιώτης θα μπορεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να διευκολυνθεί. Είπε επίσης ότι θα τεθεί όρος στο διαγωνισμό, το προσωπικό να είναι κατά 80% από το Δήμο Καβάλας.

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι όροι εκποίησης κινητής περιουσίας. Δηλαδή η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων και η μεταφορά τους σε συγκεκριμένο σύστημα συλλογής οχημάτων τέλους κύκλου ζωής.

 

 

Διαβάστε επίσης