• 19 Μαΐου 2024,

Μεγάλη αναστάτωση στο Δήμο Καβάλας

 Μεγάλη αναστάτωση στο Δήμο Καβάλας

Αναστάτωση υπήρχε χθες το πρωί στο Δήμο Καβάλας. Οι δημοτικοί υπάλληλοι ήταν όλο το πρωί στην αυλή του δημαρχείου, πολλές δημοτικές υπηρεσίες δεν εργάστηκαν κι όπου οι υπάλληλοι ήταν στη θέση τους, δεν εξυπηρετούσαν τους πολίτες. Μ΄ αυτό τον τρόπο ο Δήμος Καβάλας κι οι δημοτικοί υπάλληλοι συμπαρίστανται κατ΄ αρχήν στην περιπέτεια που βιώνουν από την Παρασκευή οι δημοτικοί αστυνομικοί στην Καβάλα και οι σχολικοί φύλακες.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε χθες ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχισθούν ενώ ο αντιδήμαρχος Σ. Εμφιετζής είπε ότι είναι τόσο σοβαρό το θέμα, που οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να σκεφτούν ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Ο Λάσκαρης Κοντογεωργίου είναι σχολικός φύλακας του Δήμου Καβάλας, πρόεδρος την εποχή που οι σχολικοί φύλακες δεν είχαν ακόμη μονιμοποιηθεί και είχαν φτιάξει το δικό τους σύλλογο. Αναφέρεται στην περιπέτεια που βιώνουν τώρα και στο τι έγινε, ειδικά στο Δήμο Καβάλας από το 2001 που πρωτοαπασχολήθηκαν ως σχολικοί φύλακες μέχρι το 2007, που μονιμοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

«Ξεκίνησε το όλο το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, με την άρνηση της τρόικα να δεχθεί 5000 δάσκαλοι θα μπούνε στην κοινωνικότητα και τη μεταφορά της ΕΡΤ στις απολύσεις. Οπότε θα έπρεπε να βρεθούν 7000 επιπλέον άτομα. Ξεκίνησαν με τους δημοτικούς αστυνομικούς, εμάς – τους σχολικούς φύλακες – βάλανε κάποιους από τα υπουργεία, πλεονάζον προσωπικό κ.λ.π.»

ΕΡ: Πόσοι είναι οι σχολικοί φύλακες; Πότε προσλήφθηκαν στο Δήμο Καβάλας και που βρίσκονται σήμερα;

ΑΠ: «Οι σχολικοί φύλακες στην Καβάλα ξεκίνησαμε το 2001 με συμβάσεις. Ήμασταν συνολικά 39 άτομα. Το 2007 μετατράπηκαν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, με το διάταγμα του Προκ. Παυλόπουλου κι αυτή τη στιγμή είμαστε 36 άτομα».

ΕΡ: Πού βρίσκεστε σήμερα;

ΑΠ: «Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 25 σε διάφορες υπηρεσίες και οι υπόλοιποι στα σχολεία, ως σχολικοί φύλακες, οι οποίοι κι αυτοί μεταφέρονται κατά το δοκούν».

ΕΡ: Δηλαδή δεν έχετε σταθερή απασχόληση ως σχολικοί φύλακες;

ΑΠ: «Σχολικοί φύλακες είμαστε, αλλά δεν εκτελούμε τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων, όπως θα έπρεπε».

ΕΡ: Τι λέτε τώρα, θα κινητοποιηθείτε;

ΑΠ: «Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Θα κάνουμε τα πάντα. Το θέμα είναι όμως ότι θα πρέπει – επειδή δε μ΄ αρέσει να μιλάω όταν έχουμε το πρόβλημα – θα πρέπει όλος ο κόσμος να ξεσηκωθεί και να καταλάβει ότι ή αυτοί θα φύγουν ή εμείς. Αυτή τη στιγμή φεύγουμε εμείς».

 

Από τη δική του πλευρά ο Σ. Εμφιετζής, είπε τα εξής:

 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει στάση εργασίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει βέβαια προσωπικό ασφαλείας για έκτακτα περιστατικά. Πραγματικά υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός, ο οποίος δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοτική αστυνομία, γιατί υπάρχουν και οι σχολικοί φύλακες, υπάρχουν και οι καθαρίστριες στα σχολεία. Μιλάμε για το μόνιμο προσωπικό, γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι των απολύσεων, οι οποίες απολύσεις δε θα σταματήσουν, εδώ. Θα συνεχίσουν να υφίστανται αποδυνάμωση υπηρεσίες του Δήμου και το επόμενο χρονικό διάστημα. Βλέπουμε πως δεν έγινε καμιά ερώτηση, κατά πόσο είναι χρηστικοί όλοι αυτοί οι υπάλληλοι στο δήμο, δεν υπήρξε προγραμματισμός, κάτι που θα έπρεπε να γίνει το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου αντιδρούμε εμείς γιατί αποδυναμώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στον πολίτη.

Κανένας δεν χαίρεται ούτε για το 1.300.000 απολυόμενων στον ιδιωτικό τομέα, όπως κανένας δε χαίρεται για τις απολύσεις και μιλάμε για νέους ανθρώπους που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με υπαλλήλους του δημοσίου, έχει να κάνει γενικότερα με τον οποιοδήποτε εργαζόμενο υπάρχει, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Παίρνουν πλέον διαστάσεις τσουνάμι αυτές οι απολύσεις και νομίζω ότι είναι μονόδρομος για εμάς και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αντίδραση, ίσως έχουμε και μία απόφαση, να δούμε τις εξελίξεις θα υπάρξουν το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό κ. Μιχελάκη. Ίσως πάμε λοιπόν και σε ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα».

 

 

Διαβάστε επίσης