• 7 Μαΐου 2024,

Γαλήνια ποιητική βραδιά – Οι στίχοι του Κ.Π. Καβάφη γλύκαναν την ατμόσφαιρα

 Γαλήνια ποιητική βραδιά – Οι στίχοι του Κ.Π. Καβάφη γλύκαναν την ατμόσφαιρα

Σα γάντι ταίριασε στους κήπους της κατοικίας του Μεχμέτ Αλή η υπέροχη συνάντηση της δημοσιογράφου Μαρίας Χούκλη και του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου το βράδυ της Κυριακής. Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη και το «γέννημα» της 45λεπτης συνύπαρξης ήταν ένα πάντρεμα απαγγελίας και μελοποίησης των καβαφικών στίχων.

Δεν ήταν μόνο η διαπίστωση της αρμονίας μεταξύ του Αλεξανδρινού ποιητή και της μαγείας την οποία κρύβει το βακουφικό μνημείο που μας ενθουσίασε. Ήταν και η καλή προετοιμασία που εμφανώς προηγήθηκε ώστε η κ. Χούκλη και ο κ. Οικονόμου να παρουσιάσουν στο κοινό ένα γαλήνιο αποτέλεσμα. Σοφή χρονική διάρκεια, σοφή επιλογή ποιημάτων κι ένα μουσικό «ντύσιμο» στίχων από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους του Καβάφη. Το ορθό «στήσιμο» των δύο «πρωταγωνιστών» της βραδιάς στο χώρο και το πλήθος κόσμου που πολιόρκησε από νωρίς τους κήπους της κατοικίας του Μεχμέτ Αλή συνοδεύτηκε από το διακριτικό και δροσερό αεράκι. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη ησυχία του κοινού που αυθόρμητα επικράτησε προκειμένου καμία λέξη και καμία νότα να μην πάνε χαμένες.

Τη Μαρία Χούκλη ο κόσμος την έχει συνδέσει στο μυαλό του με τις τηλεοπτικές κάμερες, τα πλατώ και τα (μη κατευθυνόμενα) ειδησιογραφικά δελτία ειδήσεων. Την Κυριακή όμως είχε την ευκαιρία να την απολαύσει υπό διαφορετικές συνήθειες. Μακριά από τη στημένη τηλεοπτική εικόνα, μακριά από τα «σφιχτά» ρούχα των δελτίων, μακριά από το ανέκφραστο ύφος της κεντρικής παρουσιάστριας, η κ. Χούκλη είναι μια εντυπωσιακή και χαμογελαστή γυναίκα.

Ντυμένη με κόκκινο μακρύ φόρεμα, φορώντας ίσια παπούτσια αφού είναι πολύ ψηλή και κυρίως απλή στην προσέγγισή της, η Μαρία Χούκλη επιβεβαίωσε την άποψη που έχουν αποκομίσει όσοι την παρακολουθούν συστηματικά. Πρόκειται για μία Κυρία της δημοσιογραφίας και ουχί της παραπληροφόρησης, ίσως τη μόνη που μας έχει απομείνει, η οποία διαγράφει με αξιοπρέπεια την πορεία της επί σειρά ετών, σεβόμενη πρωτίστως το λειτούργημα της αλλά και το κοινό της.

Ο Θοδωρής Οικονόμου, ντυμένος απλά με μαύρη μπλούζα και μαύρο παντελόνι, κινούμενος διακριτικά στο χώρο, προτίμησε να μιλήσει με τις νότες του πιάνου του προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία για τους στίχους του Κ.Π. Καβάφη. Η απαγγελία της Μαρίας και η ερμηνεία του Θοδωρή μπλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε κανένα από τα δύο συστατικά να μην κουράσει και να μην οδηγήσει την προσοχή των παραβρισκομένων οπουδήποτε αλλού.

«Κρυμμένα», «Το σύνταγμα της Ηδονής», «Όποιος απέτυχε», «Μάρτιαι Eιδοί», «Σύγχυσις», «Ενδύματα», «Η είδησις της εφημερίδος», «Επάνοδος από την Ελλάδας», «Σοφοί δε Προσιόντων» ως ποικίλες επιλογές των αποκαλούμενων «αναγνωρισμένων», «κρυμμένων» και «πεζών ποιημάτων» του Καβάφη περιλαμβάνονταν στην απαγγελία της Μαρίας Χούκλη.

«Leaving Therapia», «Όσο μπορείς», «Επιθυμίες», «Κεριά», «Θάλασσα του Πρωιού», «Φωνές», «Η Πόλις» και «Περιμένοντας τους Bαρβάρους» ήταν οι στίχοι που ντύθηκαν μελωδικά από τον Θοδωρή Οικονόμου. Κι ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία ν’ ακούς το πάντρεμα της μελωδίας με στίχους όπως:

«Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.

Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς

τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς•

και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.

Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—

δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.

Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ

στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες».

Ομοίως ξεχωριστή εμπειρία ήταν να ακούς γνωστές φράσεις όπως «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις», που έτυχε αρκετές φορές να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες περιστάσεις της ζωής μας.

 

Η ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Μαρία Χούκλη που ελάχιστες φορές τοποθετείται δημόσια εκφέροντας τις προσωπικές της απόψεις, αλλά το έπραξε ενσυνείδητα λόγω εμπειριών είτε για την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών είτε για τη φίμωση της ΕΡΤ, γεννήθηκε στις Σέρρες το 1964. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως δικηγόρος επί δύο χρόνια. Το 1987 άρχισε να εργάζεται στην ΕΤ3, αργότερα δούλεψε σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το 2000 επέστρεψε στην κρατική τηλεόραση. Παρουσίασε την εκπομπή με θέμα το βιβλίο «Για μια θέση στο ράφι» και την εκπομπή «Ομιλείτε Ελληνικά;» η οποία ασχολήθηκε με τη σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας.

Το 2007 επελέγη ως συντονίστρια της προεκλογικής τηλεμαχίας των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Δούλεψε ως εκφωνήτρια στο ραδιόφωνο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 ήταν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2010 ανακοινώθηκε η ένταξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ως παρουσιάστρια του κεντρικού καθημερινού δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Έχει βραβευθεί κατ’ επανάληψη ως «Δημοσιογράφος της χρονιάς».

 

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Ο Θοδωρής Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Royal College of Music. Επιστρέφοντας το 1998 στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ως πιανίστας και ενορχηστρωτής.

Το 2000 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Δον Κιχώτες» σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου και μουσική δική του με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη. Το 2002 ακολούθησε η έκδοση του δεύτερου δίσκου με τίτλο «Στην Ίδια Ζωή», επίσης σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου, με ερμηνευτή αυτή τη φορά τον βαρύτονο Τάσο Αποστόλου. Παράλληλα συμμετέχει σε συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη διευθύνοντας την ορχήστρα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς γράφει τραγούδια για τους προσωπικούς πολυσυλλεκτικούς του δίσκους.

Η ενασχόλησή του με το θέατρο άρχισε το 2003 όταν έγραψε τη μουσική στην παράσταση «Transit» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γράμψα για το Θέατρο Τέχνης. Το 2004 έγραψε τη μουσική για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου μελοποίησε 10 ποιήματά του. Το καλοκαίρι του 2007 παρουσίασε στην Κάσσο 5 πρωτότυπα τραγούδια σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη με τη Γεωργία Συλλαίου και αφηγητές τη Στέλλα Αντύπα και τον Δημήτρη Καταλειφό.

 

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

 

 

Διαβάστε επίσης