• 4 Μαΐου 2024,

Μεγάλη προσέλευση στην έκθεση του Άη Στρατή

 Μεγάλη προσέλευση στην έκθεση του Άη Στρατή

Μέχρι το τέλος του μηνός θα συνεχισθεί η έκθεση φωτογραφιών από Άη Στάτη στο ισόγειο της δημοτικής καπναποθήκης δουλειά του φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη που προωθεί σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζει ο μικρότερος γιος του Βύρωνας.

Χθες ο Βύρωνας Μανικάκης, που ήταν τις προηγούμενες ημέρες και στην Καβάλα και στην έκθεση, αναχώρησε για να επιστρέψει στον Άη Στράτη. Εφόσον τον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, θα επανέλθει στην Καβάλα στο τέλος του μήνα, για να μεριμνήσει για την απομάκρυνση και της έκθεσης που έχει έναν επόμενο προορισμό. Ο Βύρωνας Μανικάκης είπε στην εφημερίδα μας, ότι η ανταπόκριση ήταν πολύ καλύτερη από τους καβαλιώτες, από αυτή που περίμενε. Είπε επίσης ότι επιθυμία του είναι την έκθεση μέχρι το τέλος του μήνα να επισκεφθούν οι μαθητές σχολείων της περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να παρέμβει στην εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ο Δήμος Καβάλας.

Η συζήτηση με το Βύρωνα Μανικάκη είναι η εξής:

 

«Μπορώ να πω ότι δεν περίμενα τόσο κόσμο στο άνοιγμα της έκθεσης, αλλά του ότι αρκετοί καβαλιώτες – οι παλιοί – έχουνε κάποια σχέση, κάποια ιστορία, από κάποιο γνωστό τους, ή άμεσο συγγενή τους με τον Άη Στράτη, υπήρξε αυτή η κοσμοσυρροή, που ήταν αρκετά ικανοποιητική».

ΕΡ: Με βάση μάλιστα και τα ιστορικά στοιχεία, ίσως η έκθεση θα έπρεπε να έρθει πολύ νωρίτερα στην Καβάλα;

ΑΠ: «Αυτό είναι το παράπονό μου, γιατί ενώ πήγαμε σε όλη την Ελλάδα, δεν ήρθαμε στην Καβάλα. Έπρεπε πρώτα να έρθουμε στην Καβάλα γιατί αυτή ήταν για μας – όπως είπα στην ομιλία μου – η μητρόπολις του Άη Στράτη, για την εύρεση εργασίας και συγχρόνως σχέσεις εμπορίου».

ΕΡ: Δηλαδή από τον Άη Στράτη έρχονταν εδώ οι κάτοικοί του για να δουλέψουν στα καπνά της Καβάλας;

ΑΠ: «Ως καπνεργάτες. Πάρα πολλοί άνθρωποι. Κάθε οικογένεια είχε ένα – δύο μέλη καπνεργάτες και πάρα πολλοί δούλεψαν στα μεταλλεία της ευρύτερης περιοχής».

ΕΡ: Σήμερα ο Άη Στράτης σε ποια κατάσταση είναι;

ΑΠ: «Μπορώ να πω ότι πάει πάρα πολύ καλά. Το βασικό θέμα που μας ταλανίζει συνέχεια είναι η συγκοινωνία. Αυτή τη στιγμή είναι το καλό ότι θα ξεκινήσει το έργο «πράσινο νησί», θα έχουμε μία μερική αυτονομία και συγχρόνως αυτή τη στιγμή γίνεται η κατασκευή του καινούριου λιμανιού».

ΕΡ: Υπάρχουν αυτές οι κατασκευές που βλέπουμε στις φωτογραφίες;

ΑΠ: «Όχι. Από το παλιό στρατόπεδο δεν υπάρχει τίποτα. Κάτι σκηνές, οι βάσεις τους. Ο πατέρας πέρα από το ότι ήταν φωτογράφος, όλης αυτής της περιόδου, ήταν συγχρόνως και συλλέκτης κι έχει δωρίσει πάρα πολλά πράγματα στο μουσείο της εξορίας τ΄ Άη Στράτη στην Αθήνα και συγχρόνως έχουμε στον Άη Στράτη μουσείο Δημοκρατίας».

 

Διαβάστε επίσης