Μεγάλος ήρωας ο Κρίτωνας Κονσουλίδης

 Μεγάλος ήρωας ο Κρίτωνας Κονσουλίδης

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Καβάλας μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, διοργάνωσαν την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, στο σημείο που βρίσκεται η προτομή του Κρίτωνα Κονσουλίδη, εκδήλωση προς τιμήν του.

Αυτή τη φορά ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση ήταν περισσότερος, ενώ εκεί παρίσταντο και τμήματα μαθητών.

Για τον Κρίτωνα Κονσουλίδη μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, Κωνσταντίνος Κωστάκης. Για τον σκοπό της εκδήλωσης είπε τα εξής: «Ο Κρίτων Κονσουλίδης ήταν ένας μικρός σε ηλικία αλλά πολύ μεγάλος ήρωας. Ήταν ένα παιδί που στην ηλικία των 20 ετών, βρέθηκε να είναι τριτοετής στη σχολή Ευελπίδων κατά την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με τον οργανισμό της σχολής Ευελπίδων, ορκίστηκε ανθυπολοχαγός, πριν προλάβει να τελειώσει το τρίτο έτος, μόλις είχε ξεκινήσει και βρέθηκε στο μέτωπο. Η στάση του απέναντι στους εισβολείς ήτανε τόσο ηρωϊκή. Βρέθηκε μπροστά, διέλυσε σχεδόν τη μεραρχία των «λύκων» της Τοσκάνης, μία πολύ επίλεκτη δύναμη του στρατού της Ιταλίας, αλλά ήταν άτυχος. Γιατί; Βρέθηκαν κάποια βλήματα τα οποία έπεσαν πάρα πολύ κοντά του. Το πρώτο πιθανόν τον άφησε κουφό, ούτως ώστε δεν άκουγε τι συνέβαινε και προχωρούσε και το δεύτερο τον βρήκε πλέον πολύ ψηλά, αν θυμάμαι καλά στην αριστερή ωμοπλάτη κι αυτή ήταν η τελική του κατάληξη».

ΕΡ: Είναι γνωστός στον τόπο του ο Κρίτωνας Κονσουλίδης. Αυτή η εκδήλωση έχει αυτό το σκοπό;

ΑΠ: «Σκοπός της εκδήλωσης ήτανε πρώτον ν΄ αναδείξουμε έναν ήρωα της Καβάλας. Εμείς αναλάβαμε αυτό ως Ένωση Αποστράτων το 2009, οπότε και το οργανώσαμε για πρώτη φορά. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούριο. Ο Δήμος Καβάλας έχει στήσει από το 1973, στις 4 Φεβρουαρίου, εδώ αυτή την προτομή. Πιστεύω ότι πολλοί είναι αυτοί που περνάνε από εδώ και δεν ξέρουνε ακριβώς τι είναι αυτός. Τι ακριβώς συμβολίζει αυτή η προτομή. Αυτή η προτομή λοιπόν συμβολίζει έναν ήρωα της ιστορίας της Ελλάδος».

 

Διαβάστε επίσης