• 7 Μαΐου 2024,

Μετά το δημοψήφισμα – Τριγμοί, παραιτήσεις και προεδρικές προτιμήσεις

 Μετά το δημοψήφισμα – Τριγμοί, παραιτήσεις και προεδρικές προτιμήσεις

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής προκάλεσε από απλούς τριγμούς σε εσωκομματικό επίπεδο, έως παραιτήσεις κομματικών προέδρων όπως για παράδειγμα την ανακοίνωση αποχώρησης του Αντώνη Σαμαρά από το τιμόνι της ΝΔ. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας συλλέξαμε τις απόψεις τριών στελεχών που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Ένας εκ των δύο συντονιστών του Ποταμιού στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, ο Βασίλης Πατέλης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ και σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς τη λανθασμένη τακτική που ακολουθήθηκε. Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα δείχνει όπως και σε κάθε εκλογική διαδικασία, τη σοφία του ελληνικού λαού. Ήταν ένα στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση κέρδισε μεγαλοπρεπώς. Κατόπιν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όλα τα κόμματα θα πρέπει να συνταχθούν γύρω από την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα κοινό μέτωπο ενότητας, ομόνοιας, ομοψυχίας. Μόνο έτσι θα διεκδικηθεί το καλύτερο δυνατό για τη χώρα.

Η σύμπλευση του Ποταμιού με τους εκφραστές του παλιού πολιτικού συστήματος το οποίο εκφράσθηκε κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ήταν απολύτως άστοχη και αποτυχημένη. Το Ποτάμι δηλαδή θα μπορούσε να προτείνει το ΟΧΙ στους ψηφοφόρους αποστασιοποιημένο όμως από τις γραμμές των δύο προαναφερόμενων κομμάτων. Αν και το Ποτάμι δεν ταυτίστηκε σε επίπεδο απόψεων λόγω της διαφορετικής επιχειρηματολογίας παρόλα αυτά παρουσίασε την εικόνα ενός τμήματος του ενιαίου μετώπου που προβλημάτισε τους ψηφοφόρους».

 

ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ

Ο πρώην βουλευτής ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης, το πρωί της Δευτέρας επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι το δημοψήφισμα δε θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί αφού η κυβέρνηση είχε ήδη μια νωπή λαϊκή εντολή. Αναφορικά με την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία του κόμματος, ο κ. Πασχαλίδης επικρότησε την απόφαση αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση των σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων. Διατυπώνοντας την προτίμησή του για το διάδοχο του κ. Σαμαρά, ο πρώην βουλευτής μας είπε ότι προτιμά ένα καινούργιο πρόσωπο κι ένα νέο άνθρωπο. Πάντως, το πρωί της Δευτέρας παρακολουθώντας τις ειδησιογραφικές εξελίξεις, ο Γιάννης Πασχαλίδης έμαθε ότι ενδιαφέρον για την προεδρία του κόμματων εξέφρασαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης.

 

ΤΟ ΟΧΙ ΠΡΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΕ «ΓΑΛΑΖΙΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ο Γιάννης Ταστσόγλου, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του περασμένου Γενάρη ανέμενε το ποσοστό του δημοψηφίσματος, ερμηνεύοντας τη στάση των πολιτών που αν φοβισμένοι ωστόσο έδειχναν και αποφασισμένοι. Το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Ταστσόγλου αναφέρθηκε στα ποσοστά του δημοψηφίσματος τα οποία καταγράφηκαν στην περιοχή Νέστου και σε δημοτικά διαμερίσματα όπως η Χρυσούπολη και το Ποντολίβαδο. Την ύστατη στιγμή κλήθηκε ο κ. Ταστσόγλου να μεταβεί στο Ποντολίβαδο από την επιτροπή στήριξης του ΟΧΙ προκειμένου να παραστεί στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Διαπίστωσε όμως ότι το ποσοστό του ΟΧΙ στο Ποντολίβαδο ήταν συντριπτικό υπέρ της επιλογής, σε ένα δημοτικό διαμέρισμα όπου τον περασμένο Γενάρη η ΝΔ προηγούνταν σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Ο πληθυσμός του δημοτικού διαμερίσματος αν και είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι που αντλούν ενημέρωση μόνο μέσω της τηλεόρασης, ωστόσο υπερψήφισαν το ΟΧΙ. Μάλιστα, στο Ποντολίβαδο ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ επέλεξαν το ΟΧΙ, απορρίπτοντας την πρόταση περί άκυρου της κεντρικής ηγεσίας. Θετικές αντιδράσεις υπέρ του ΟΧΙ όμως καταγράφηκαν και από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ Ποντολιβάδου.

 

Διαβάστε επίσης