Με αναφορές στους εκλιπόντες – Το Δ/Σ συζήτησε για το καρτέλ των 2 ναυτιλιακών εταιρειών

 Με αναφορές στους εκλιπόντες – Το Δ/Σ συζήτησε για το καρτέλ των 2 ναυτιλιακών εταιρειών

Με αναφορά στις δύο πρόσφατες απώλειες του πρώην δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Ιωσηφίδη και του πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος Νικόλαου Μάρτη άρχισε η  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ενώ ο δήμος θα τιμήσει τον εκλιπόντα υπουργό και συγγραφέα δίνοντας το όνομά του σε μία οδό της συνοικίας του Περιγιαλίου. Το σώμα τήρησε ενός λεπτού σκηνή στη μνήμη τους. Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απώλεια της καβαλιώτισσας ηθοποιού Αντιγόνης Βαλάκου, ενώ θυμήθηκε και πόσο «κουραστικός» συνεργάτης του ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Ιωσηφίδης ειδικά για τα θέματα που αφορούσαν στην κοινότητα της Νέας Καρβάλης, χαρακτηρίζοντάς τον ως υπόδειγμα αυτοδιοικητικού ανδρός. Προέτρεψε δε στους νέους να ακολουθήσουν το πολιτικό του παράδειγμα.

Η πρόεδρος του σώματος Άννα Σπανδώνη ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Στέλλα Παπαδοπούλου με αφορμή την ανάληψη των νέων της καθηκόντων ως αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου Καβάλας.

Στη διάρκεια της εκτός ημερησίας διατάξεως διαδικασίας ο Άρης Βέρρος ρώτησε εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το δημοτικό φυτώριο, παρατηρώντας ότι ήταν λάθος της διοικήσεως να μην αποδεχθεί την πρόταση της Συμπαράταξη Πολιτών με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να παραμένουν κλειστές επί επταετία. Το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, αποδέχθηκε ότι η λειτουργία έχει καθυστερήσει πράγματι. Η υπεύθυνη εταιρεία θα πραγματοποιήσει συντήρηση των εγκαταστάσεων προκειμένου να δοθεί στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ κι έτσι να δρομολογηθεί η λειτουργία.

Ο Δήμος Ζαχαριάδης έκανε λόγο για τα κυριακάτικα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου που περικόπηκαν και προέτρεψε το Δήμαρχο να προβεί σε ενέργειες κυρίως για τις συγκεκριμένες ημέρες αργίας. Επί του ιδίου θέματος ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε να ληφθούν μέτρα ενάντια στο καρτέλ των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που λυμαίνονται τα δρομολόγια, μέσω προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί με την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις δύο δημοτικές αρχές Καβάλας & Θάσου.

Ο Δήμαρχος θύμισε τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που είχε στείλει ο δήμος στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, αλλά σημείωσε ότι το καρτέλ προφανώς δε θα σπάσει με ευχολόγια παρά με την εισχώρηση μιας νέας εταιρείας στο παιχνίδι κι ενός υδροπτέρυγου που θα υποστηρίξει τη γραμμή. Έννομο συμφέρον πάντως δεν έχει ο δήμος Καβάλας κι άρα δύσκολα μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Βαγγέλης Παππάς μίλησε για την ανάπλαση του παλιού μεντρεσέ που αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιου και παρατήρησε ότι μέσα από παλιές φωτογραφίες αποδεικνύεται ότι το κτίσμα δεν έχει καμία αρχιτεκτονική αξία κι απλά εμποδίζει τη συνολική ανάπλαση των Καμαρών, ζητώντας την ανάκληση της αποφάσεως. Το θέμα έχει λήξει, υπογράμμισε ο Δήμαρχος και ζήτησε από τον κ. Παππά να μην υποκύπτει στον προεκλογικό λαϊκισμό των ημερών. Την ανάπλαση επιθυμεί η αρχαιολογική υπηρεσία, την επιθυμούν οι περίοικοι και ο Σύλλογος Μικρασιατών που θα στεγάσει εκεί το μουσείο του, την επιθυμούν επίσης το ΤΕΕ ΑΜ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Ο εργολάβος θα εγκατασταθεί εντός των ημερών και βάσει των εγκεκριμένων από το ΚΑΣ σχεδίων η τελική μορφή του κτίσματος θα είναι εντελώς διαφορετική και πολύ πιο καλαίσθητη. Η σωτηρία του χώρου είναι ένα όνειρο του Δημάρχου και θα πραγματοποιηθεί αλλά στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Το θέμα των αδέσποτων ζώων έθιξε ο Ηλίας Ιωαννίδης με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται περιστατικά δηλητηριάσεων με φόλες. Ο δημοτικός σύμβουλος ρώτησε εάν υπάρχει το απαιτούμενο εκπαιδευμένο προσωπικό προκειμένου ο δήμος να πράξει όσα από τη νομοθεσία υποχρεούται. Στο παρελθόν κι όταν τα οικονομικά δεδομένα των δήμων είναι ευνοϊκότερα, οι δήμαρχοι είχαν αναλάβει και το καθήκον περισυλλογής των αδέσποτων. Σήμερα ωστόσο οι συνθήκες είναι απείρως δυσκολότερες κι έτσι ένα καθήκον απέμεινε να διεκπεραιώνεται χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους. Τα αδύνατα δυνατά θα κάνει πάντως η διοίκηση, διαβεβαίωσε ο Κωστής Σιμιτσής, ώστε να εξασφαλίσει πόρους για συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία συλλογής των αδέσποτων.

 

 

Διαβάστε επίσης