• 7 Μαΐου 2024,

Με πλειάδα γνωστών ηθοποιών οι «Νεφέλες» στους Φιλίππους 7 και 8 Αυγούστου

 Με πλειάδα γνωστών ηθοποιών οι «Νεφέλες» στους Φιλίππους 7 και 8 Αυγούστου

Με πλειάδα γνωστών ηθοποιών και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία η κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες» και με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η εταιρεία που κάνει την παραγωγή θα περάσει και από το Φεστιβάλ Φιλίππων στις 7 και 8 Αυγούστου.
Έτσι μετά το ΚΘΒΕ που θα παρουσιάσει την «Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων» στις 17 και 18 Ιουλίου αρχίζει σιγά – σιγά να μορφοποιείται το πρόγραμμα όσον αφορά τουλάχιστον το αρχαίο θέατρο όπου κατά παράδοση ανεβαίνουν οι εμπορικές παραστάσεις και αναμένουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που γίνονται μέσα στην πόλη και τις οποίες έχει εμπνευσθεί και καθιερώσει ο Θοδωρής Γκόνης από το 2009 που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Φιλίππων.

«ΝΕΦΕΛΕΣ»
Ο Στρεψιάδης, ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης, έρχεται αντιμέτωπος με τις σπατάλες και την άσωτη ζωή του γιου του, Φειδιππίδη. Πνιγμένος από τα χρέη, αποφασίζει να απευθυνθεί στον Σωκράτη, προκειμένου να μάθει πώς να διαστρεβλώνει την αλήθεια, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια… Με ένα έργο συγκλονιστικά επίκαιρο, που αναλύει αριστοτεχνικά και με καυστικό τρόπο την κρίση της πολιτικής και της ηθικής, καταγράφοντας καταστάσεις που μοιάζει να αναβιώνουν αυτούσιες στο σύγχρονο περιβάλλον της κρίσης, καταπιάνεται φέτος το καλοκαίρι ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Θα περιοδεύσει, λοιπόν, ανά την Ελλάδα τη δημοφιλή, αρχαία σάτιρα για τον Σωκράτη και τις νέες ιδέες των σοφιστών, τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη με ένα θίασο ηθοποιών, δοκιμασμένων στο είδος της κωμωδίας. Πέτρος Φιλιππίδης (με τον οποίο ο Παπαβασιλείου συνεργάζεται ξανά, 27 χρόνια μετά την πρώτη τους θεατρική συνύπαρξη), Στέλιος Μάινας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Μελέτης Ηλίας θα αναμετρηθούν με το λόγο του Αριστοφάνη, υποδυόμενοι τους Στρεψιάδη, Σωκράτη, Φειδιππίδη, Δίκαιο Λόγο και Άδικο Λόγο, αντιστοίχως. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμα της παράστασης: «Αν η διεθνής (και ιδιαίτερα η ελληνική) πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων αναδεικνύει την επικαιρότητα ενός από τα 11 σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη, αυτό δεν είναι άλλο από τις “Νεφέλες”. Ποτέ τόσες χώρες και τόσοι άνθρωποι δε βρέθηκαν στη θέση του κεντρικού ήρωα των Νεφελών, του Στρεψιάδη, δηλαδή σε αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους. Ταυτόχρονα, ποτέ δεν εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τόσοι “γόητες” -δηλαδή, όπως θα μεταφράζαμε τον αρχαίο όρο, τόσοι μάγοι, θαυματοποιοί, απατεώνες, μυαλοπώλες- σαν τον συμπρωταγωνιστή των Νεφελών, τον Σωκράτη, έτοιμοι να πουλήσουν ιδέες και τρόπους «σωτηρίας» στους ανθρώπους. Τέλος, ποτέ άτομα και σύνολα δεν κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα που επιφυλάσσει ο Νόμος, που ενσαρκώνει ο Χορός των Νεφελών, ο Νόμος δηλαδή που αποτελεί τον γνωρίζοντα της κωμωδίας (;) που συντίθεται από το δίπολο χρέη και γοητεία. Μ’ αυτά τα θέματα θα συνομιλήσουμε και (ελπίζω) θα γελάσουμε το καλοκαίρι που μας έρχεται, στην Ελλάδα του 2015».
Οι «Νεφέλες» θα κάνουν πρεμιέρα 6 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», ενώ κορυφαίες στάσεις της μεγάλης περιοδείας τους θα είναι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 14 και 15 Αυγούστου και το Ηρώδειο 1η και 2 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Εκτός από τους πέντε, προαναφερθέντες πρωταγωνιστές, στην παράσταση παίζουν επίσης οι: Αγορίτσα Οικονόμου, Θανάσης Δήμου, Χρήστος Σπανός, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Νεφέλη Μαρκάκη, Πάρις Θωμόπουλος, Γιάννης Μίνως, Χριστίνα Σπατιώτη. Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρί – Νοέλ Σεμέτ. Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου. Κινησιολογία – Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Βοηθός Δραματουργικής Επεξεργασίας: Σωτήρης Χαβιάρας. Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου.

Διαβάστε επίσης