Με το έθιμο της Γερακίνας το ΛΕΚ γιόρτασε τη λήξη της χορευτικής σεζόν

 Με το έθιμο της Γερακίνας το ΛΕΚ γιόρτασε τη λήξη της χορευτικής σεζόν

Τη λήξη της χορευτικής χρονιάς 2014 – 2015 γιόρτασε το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας με την αναβίωση του εθίμου της Γερακίνας, το απόγεμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδιόκτητου κτηρίου του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 30 παιδιών από τις μικρές χορευτικές ομάδες. Οι μαθητές του τμήματος «Αγαπώ και μαθαίνω την παράδοση» αναβίωσαν το έθιμο κι ακολούθησε το χορευτικό πρόγραμμα των τμημάτων.

Η Γερακίνα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και η ιστορία της είναι γνωστή όχι μόνο μέσα από το έθιμο που την αναπαριστά αλλά και μέσα από το γνωστό, ομώνυμο, δημοτικό τραγούδι. Κατά την παράδοση η Γερακίνα έζησε γύρω στα 1850-1870 σε μια οικία της Νιγρίτας, στη γραφική συνοικία Τσουκαλάδες. Ήταν εξαιρετικά όμορφη και γι’ αυτό περιζήτητη νύφη. Όλα τα παλικάρια προσπαθούσαν να κατακτήσουν την ωραία Γερακίνα. Ο χάρος όμως ζήλεψε την ομορφιά της και ήρθε πολύ νωρίς να την πάρει. Μια μέρα λοιπόν, το μεσημέρι μόλις είχε στρώσει το τραπέζι, η Γερακίνα πήγε με τη στάμνα της να φέρει νερό από το πηγάδι.

Ρίχνοντας όμως τον κουβά στο πηγάδι, έχασε την ισορροπία της κι έπεσε μέσα, αφήνοντας απελπισμένες φωνές. Στο άκουσμα των φωνών, κατά τους στίχους του τραγουδιού, έτρεξαν μικροί μεγάλοι και μεταξύ αυτών και το γενναίο παλικάρι της, το οποίο χωρίς δισταγμό κατέβηκε στο πηγάδι, για να σώσει την αγαπημένη του. Μετά από λίγο όμως ανέσυραν επάνω το νέο μισοπεθαμένο και τη Γερακίνα νεκρή. Το πηγάδι αυτό της Γερακίνας, το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα στη Νιγρίτα, απέμεινε ο τελευταίος μάρτυρας της λαϊκής παράδοσης. Λίγα χρόνια αργότερα, σ’ ένα καφενείο της Νιγρίτας, βρέθηκε ο λαϊκός ποιητής και τραγουδιστής, ο οποίος έκανε την ιστορία της Γερακίνας τραγούδι. Από τότε η Γερακίνα σαν τραγούδι και σα χορός πέρασε στην αιωνιότητα και δεν άργησε να υπερβεί τα όρια της μικρής Νιγρίτας, για να γίνει γνωστή πανελλήνια και ν’ αγαπηθεί τόσο από το λαό.

Αν και την Τετάρτη έληξε η χορευτική σεζόν, ωστόσο οι προσκλήσεις και οι καλοκαιρινές συμμετοχές του ΛΕΚ συνεχίζονται. Τη 13η Ιουνίου η προεφηβική ομάδα θα χορέψει σε πανελλήνιο συνέδριο της ομοσπονδίας συνταξιούχων ΤΕΒΕ που θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα. Την 1η Ιουλίου η μεγάλη χορευτική ομάδα θα μετέχει Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου και θα χορέψει στο θέατρο των Φιλίππων μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων Σύδνεϋ. Την 3η Ιουλίου το ΛΕΚ και το ΛΕΣ θα χορέψουν στη Ξάνθη, προσκεκλημένα από το τοπικό Λύκειο Ελληνίδων και στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης των Θρακιωτών.

Παρά τις δυσκολότατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, ικανοποιημένη είναι η διοίκηση του ΛΕΚ από τους φετινούς μαθητές των τμημάτων, ενώ προσδοκούν την αύξηση των εγγραφών άρα και την αύξηση των πόρων του συλλόγου.

Διαβάστε επίσης