• 2 Μαΐου 2024,

Μια καλή συμφωνία λείπει απο το βιογραφικό του Τσίπρα

 Μια καλή συμφωνία λείπει απο το βιογραφικό του Τσίπρα

Αυτό που λείπει απο το βιογραφικό του Τσίπρα ώς πολιτικός πρώτης γραμμής είναι μια καλή και βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους η οποία είναι πολύ πιθανό να επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που τον ισχυροποίησε στο εσωτερικό της χώρας και στο ίδιο του το κόμμα μπόρεσε με δύο κινήσεις να αλλάξει το κλίμα όσο αφορά τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές που είχανε χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του και συνεπώς κάθε ελπίδα συνεννόησης μαζί του.

Η πρώτη κίνηση ήταν να απομακρύνει τον Βρουφάκη που ήταν το κόκκινο πανί για τους ομολόγους Ευρωπαίους υπουργούς και η δεύτερη να κατέβει στο Eurogroup της Τρίτης με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου με εξαίρεση του ΚΚΕ που μόνιμα είναι σε μια άλλη φάση.

Αυτό που δεν μπορέσανε να κάνουν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί το έκανε αυτός αφού βγήκε  “καθαρός” απο ένα δημοψήφισμα που προς στιγμή φάνηκε οτι θα μπορούσε να τον είχε καταπιεί.

Ο Τσίπρας οχι μόνο κέρδισε το δημοψήφισμα και ισχυροποίησε την θέση του στο εσωτερικό της χώρας αλλα είναι και πολύ κοντά σε μια συμφωνία ( αν δεν την έχει κλείσει ΄ήδη) με τους δανειστές που για πολλούς έτσι όπως ΄ήρθανε τα πράγματα είναι μονόδρομος γιατί τον άλλο δρόμο της εξόδου δεν θέλει κανείς να τον διαβεί.

Ο Τσίπρας με τους ελιγμούς της τελευταίας εβδομάδας είναι σίγουρο οτι έβαλε σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ταλαιπώρησε χιλιάδες έλληνες πολίτες στέλνοντας τους μπροστά στα ΑΤΜ των κλειστών εδώ και μια εβδομάδα τραπεζών που δημιουργήσανε συνθήκες μιας χώρας που είναι σε πορεία χρεοκοπίας.

Παρόλα αυτά μπόρεσε να ανταπεξέλθει και να πείσει τον κουρασμένο και απελπισμένο λαό οτι η δική του επιλογή ήταν η καλύτερη για τον τόπο βάζοντας να ζήσει καταστάσεις σαφώς πρωτόγνωρες για την ελληνική καθημερινότητα.

Είχε απέναντι του όλους τους πολιτικούς που εκπροσωπούν το χθες και τους εξουδετέρωσε.

Ο Τσίπρας σήμερα στην Ελλάδα είναι χωρίς αντίπαλο και θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σκεφτούν πολύ σοβαρά πως θα τον αντιμετωπίσουν.

Με μια συμφωνία με τους δανειστές ΄γίνεται ο Μέσι της πολιτικής σκηνής ΄του τόπου για τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια η συμφωνία που ενδεχομένως να έχει κλείσει ήδη δεν θα είναι μια συμφωνία εύκολη για τους έλληνες πολίτες αφού ο Τσίπρας έχει στην πλάτη του μία αποτυχημένη προσπάθεια διάρκειας 5 μηνών με τους εταίρους που μέχρι και πριν απο μερικά 24άωρα δεν μπορούσαν να φανταστούν την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ με τον Τσίπρα πρωθυπουργό.

Τα προβλήματα των δανειστών στις διαπραγματεύσεις αυτές είχανε ονοματεπώνυμο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ.

Καταλαβαίνετε οτι επειδή δεν μπορούσε να εξαιρεθεί ο πρωθυπουργός απομακρύνθηκε απο την κυβέρνηση ο Βαρουφάκης που θα λέγαμε οτι θυσιάστηκε προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές.

Το να γυρίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ανθρώπους που πρίν απο μερικά 24άωρα αντάλλασες πολύ βαριές κατηγορίες είναι μεγάλη ιστορία.

Ο Τσίπρας έχει μια δεύτερη ευκαιρία, έχοντας απέναντι του τους δανειστές, που πλέον έχει μάθει με ποιό τρόπο παίζουν και πολύ περισσότερο έχει μάθει μέχρι που μπορεί να φτάσουν στο πλαίσιο της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν κάθε φορά που θέλουν να περάσουν κάτι.

Φαντάζομαι οτι ακόμα και μετά το δημοψήφισμα που δεν συγκίνησε όσο θα περιμέναμε τους δημοκράτες εταίρους μας οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες αφού οι δανειστές που δεν έχουν μάθει να χάνουν θα προσπαθήσουν για άλλη μια φορά να βγάλουν μέσα απο την συμφωνία που θα μας προτείνουν την εκδικητική τους διάθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους βολεύει καθόλου.

Προσπαθήσανε με κάθε τρόπο να τον ξεφορτωθούνε αλλα δεν τα καταφέρανε.

Τώρα όσο αφορά τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνετε όλοι οτι  η επιλογή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική απο την δεξαμενή με τα νέα σε ηλικία  και φιλόδοξα στελέχη αφού ο κόσμος με τις επιλογές του έχει γυρίσει την πλάτη σε όλους τους πολιτικούς που εκπροσωπούν το παλιό πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης,

Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να ακούγεται το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη που δεν έχει καμμία τύχη απέναντι στον Τσίπρα.

Θα πρέπει και η Νέα Δημοκρατία όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν έρθει η ώρα να έχουν στον μυαλό τους έναν αντιΤσίπρα.

Σύμφωνα με νέα πράξη νομοθετικού χαρακτήρα η τραπεζική αργία συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη και αν όλα πάνε καλά και έχουμε συμφωνία οχι οτι απο το πρωί της Πέμπτης  θα ανοίξουν αλλα θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα με κάποιες περισσότερες λειτουργίες του τραπεζικού μας συστήματος αφού το capital control θα φύγει μετά απο μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση ανάλογα και με τα κέφια των δανειστών αλλα και το κλίμα μέσα στο οποίο έγινε ή θα γίνει η συμφωνία με τους δανειστές αφού καταλαβαίνετε οτι αν υπάρχει καχυποψία και αμφισβήτηση τα μέτρα της πείνας δεν θα αρθούν εύκολα.

Οσο αφορά τον καιρό νομίζω οτι οσο περνάνε οι μέρες θα γίνονται όλο και πιο θερμές αν και η θερμοκρασία κινείται σε λογικά πλαίσια. Αυτό που έχει ξεφύγει είναι το ποσοστό της υγρασίας που είναι πρόβλημα μεγάλο αφού δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου ακόμα και με 26 – 27 βαθμούς.

Καταλαβαίνετε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας στους 32 και 33 βαθμούς. Φοβάμαι μην ζήσουμε και πάλι καταστάσεις που θα θυμίζουν το καλοκαίρι του 2010 που ήταν τραγικό.

Τα λέμε και πάλι αύριο το πρωί.

Με το 1 με το 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης