μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις δηλώσεις που έκανε από την Κυριακή το βράδυ και μετά έστειλε παντού το ίδιο μήνυμα. Το δημοψήφισμα έγινε, το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο, προχωράμε μπροστά, όλοι μαζί. Μήνυμα σωστό, επί του οποίου εργάστηκε πολύ συγκεκριμένα. Έχοντας μάλιστα θετική ανταπόκριση από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εκφράζει κάτι διαφορετικό. Δυσάρεστο, αφού συνεχίζει τον διχασμό της προηγούμενης εβδομάδας. Δικαιολογούνται να έχουν τα παράπονα τους, δεν λέμε. Τα εκφράζουν με τρόπο «πολεμικό», τελικά ενοχλητικό.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ορθή ήταν η απάντηση που τους έδωσε η κ. Τσανάκα. Τους ηρέμησε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Πρωθυπουργού. Είναι εύκολο να ρίξεις λάδι στη φωτιά, να τη φουντώσεις, να την χρησιμοποιήσεις ως όπλο προκειμένου να πλήξεις τον αντίπαλο. Το σοφό είναι το άλλο. Να σταθμίσεις τις καταστάσεις, τα γεγονότα, να κοιτάξεις μπροστά. Χωρίς να ξεχνάς, ενδεχομένως χωρίς να συγχωρείς. Σε αυτή την νέα οικονομική κρίση που βρισκόμαστε, έχουμε περισσότερες ελπίδες να πετύχουμε τον στόχο μας αν είμαστε όλοι μαζί.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πρέπει να κοιτάξει γύρω του, να δει τι ζητά ο κόσμος, να ξεχάσει όσα η κοινωνία ξέχασε. Η ιστορία έγραψε το δυνατό «όχι». Όλα τα άλλα είναι σα να μην έγιναν. Η σιωπή άλλωστε όσων τα έκαναν είναι και η αποδοχή της ήττας τους. Πρέπει να είναι πιο ανεκτικοί σε αυτόν που έκανε την προσπάθεια του αλλά στο τέλος παραδέχθηκε ότι ο κόσμος δεν ήταν μαζί του. Πάμε παρακάτω.

 

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κι η αγωνία όλων μας το ίδιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας δεν πρέπει να περιμένουν αυτό που όλοι εύχονται. Τη συμφωνία. Πρέπει παράλληλα να δράσουν. Αποδεχόμαστε ως θετικές τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας για τον ΤΑΡ.  Στις οποίες οι 3 συμμετείχαν. Πρέπει να δουν τι θα γίνει με το «Ασημακοπούλου», το παλιό Νοσοκομείο και τις άλλες τοπικές εκκρεμότητες. Δεν είναι όλος ο κόσμος η πολυσυζητημένη συμφωνία. Υπάρχουν και τα τοπικά ζητήματα, δεν πρέπει να τα ξεχνάνε. Την προηγούμενη εβδομάδα ενώ «καίγονταν» το πελεκούδι με το δημοψήφισμα, υπήρξε η σύσκεψη για την όδευση του ΤΑΡ. Αυτό λέει πολλά.

 

Την βοήθεια του Επιμελητηρίου Καβάλας ζητούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του Νομού. Λόγω των γεγονότων στις τράπεζες τα τοπικά προϊόντα δεν εξάγονται. Τα αδιέξοδα είναι πολλά, η γραφειοκρατία απερίγραπτη. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου με υπομονή ακούει τις λεπτομέρειες της κάθε μιας περίπτωσης, δύσκολα μπορεί να βοηθήσει. Δηλώνει συμπαράσταση αλλά μέχρι εδώ. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Πρέπει να λυθεί στην Αθήνα όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

 

Η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά προετοιμάζει το νέο κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων. Το περιεχόμενο του το συζήτησε με τους συναδέλφους της, στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Από αυτή τη πρώτη,  προ λίγων ημερών ενημέρωση ανέκυψαν διάφορα θέματα κι απορίες. Η αντιδήμαρχος πιστεύει ότι οι αλλαγές που δρομολογεί είναι για καλό. Κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο. Το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει σύντομα τα συλλογικά όργανα, όπως φαίνεται και την διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Υπάρχουν ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους το κείμενο που προτείνει η κ. Αντιδήμαρχος χρειάζεται «χτένισμα». Βασικός λόγος αυτής της πρωτοβουλίας το ότι τα Κοιμητήρια γέμισαν, πρέπει να βρεθεί επιπλέον χώρος για όσους προγραμματισμένα ή έκτακτα μας αποχαιρετούν…

 

Μούσκεψε στον ιδρώτα ο Μιλτιάδης Σιτσάνης την Δευτέρα το απόγευμα. Σχεδόν μόνος του ξήλωσε σκαλωσιές, τις φόρτωσε σε φορτηγό προκειμένου αυτές να απομακρυνθούν από την εξέδρα των εκδηλώσεων στην παραλία. Ήταν απαραίτητα υλικά για την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής όσων υποστήριξαν το «όχι». Συνταξιούχος άνω των 60 έδωσε το καλό παράδειγμα. Κι η νεολαία; Η νεολαία όπως πάντα απουσίαζε (από τα δύσκολα)…. Πιθανόν να συνεχίζει τη ξεκούραση της, λόγω της πρωτοβουλίας της να ανεβάσει και να κρεμάσει στο Φρούριο το πανό υπέρ του «όχι». Χωρίς δυστυχώς να υπολογίσει το πείσμα της άλλης πλευράς που ως κατάλληλη απάντηση θεώρησε σωστό να «κατεβάσει» τους διακόπτες και να σβήσει τα φώτα!

 

Στα κόμματα, στους συλλόγους, στα σωματεία μετέχουν αρκετοί. Λίγοι όμως είναι οι πραγματικοί εθελοντές. Αυτοί που δεν έχουν απολύτως τίποτα στην πίσω πλευρά του μυαλού τους. Οι άνθρωποι για τις δύσκολες και κουραστικές αποστολές. Ο κ. Σιτσάνης είναι ένας από αυτούς. Σεμνός, διακριτικός, με συγκεκριμένο λόγο μπορεί και βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας τόσο πολιτικά όσο και χειρονακτικά. Μπράβο του.

 

Πολύ ωραία η έκθεση στο πλαίσιο των Ελευθερίων, στην παραλία. Εννοούμε τα περίπτερα που και χθες λειτούργησαν με δημιουργίες ερασιτεχνών Καβαλιωτών. Αυτό το κομμάτι των δημοτικών εκδηλώσεων ίσως αδικήθηκε αφού συνέπεσε με τα γεγονότα του δημοψηφίσματος. Με την ευκαιρία ξαναείδαμε τα ωραία περίπτερα του Δήμου Καβάλας, να συνδυάζονται εξίσου ωραία με τα εκθέματα. Καλό είναι τα ίδια περίπτερα να χρησιμοποιούνται συχνότερα. Επηρεάζουν θετικά όσους φιλοξενούν, συμβάλουν ώστε η εικόνα της πόλης να βελτιώνεται. Σημειώνουμε ότι με απόφαση των διοργανωτών τα περίπτερα με τους τοπικούς δημιουργούς θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως και σήμερα.

 

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα για τον αγωγό ΤΑΡ. Αυτή η ενημέρωση- όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα τοπικών φορέων- θα γίνει, υπόσχεται με νόημα ο Θέμης Καλπακίδης. Σημειώνουμε ότι ειδικά αυτή τη περίοδο οι αγρότες έχουν άλλες προτεραιότητες. Βρίσκονται στα χωράφια τους από το πρωί έως το βράδυ. Ας δικαιολογήσουμε λοιπόν την μικρή καθυστέρηση που θα υπάρξει ως προς την ενημέρωση αυτών που για τον αγωγό τους συμπαραστέκονται.

 

Προχθές Δευτέρα οι επαναπροσληφθέντες σχολικοί φύλακες πήγαν στο Δημαρχείο για δουλειά. Έφυγαν άπρακτοι αφού η υπάλληλος που γνωρίζει το θέμα τους έτυχε να έχει άδεια. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι δήλωσαν αναρμοδιότητα κι άγνοια. Ειδοποιήθηκαν να επανέλθουν χθες. Φαίνεται χθες έληξε η άδεια της υπαλλήλου που θα τους προωθήσει εσωτερικά, θα τους εγκαταστήσει στις νέες τους θέσεις.

 

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα LimnosFM100 ότι ο κινηματογράφος του νησιού διέκοψε ξαφνικά τη λειτουργία του λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην οικονομία και τις τράπεζες! Η είδηση αναφέρει τα εξής: «Οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, φαίνεται πως επηρέασαν και την λειτουργία του κινηματοθέατρου «Μαρούλα» το οποίο με σημερινή του ανακοίνωση κάνει γνωστό πως αναβάλει την προβολή προγραμματισμένης ταινίας. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει οτι, «λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, αναβάλλεται η προβολή της ταινίας «Fury» στον θερινό κινηματογράφο «Μαρούλα», η οποία προγραμματιζόταν για τις 10, 11 και 12 Ιουλίου. Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του κινηματογράφου, με τη λήξη της τραπεζικής αργίας και την επίλυση των προβλημάτων που καθιστούν αδύνατη τη διενέργεια ορισμένων συναλλαγών».

 

Στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζουμε θετικές εντυπώσεις επιβατών που ταξίδεψαν στην Καβάλα από τη Λήμνο, με το πλοίο Blue Star 1: «Στα τακτικά του δρομολόγια μπήκε από εχθές το πλοίο Blue Star 1, πραγματοποιώντας την πρώτη προσέγγιση στο λιμάνι της Καβάλα, αφού πρώτα προσέγγισε τη Λήμνο, προερχόμενο από Πειραιά. Το πλοίο λοιπόν, άφησε με το «στόμα ανοιχτό» τους επιβάτες του, οι οποίοι πριν καλά καλά καθίσουν στις θέσεις τους, άκουσαν από τα μεγάφωνα ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται για την αποβίβασή τους, καθώς το πλοίο δένει στο λιμάνι της Καβάλας… Και για να μιλάμε με απόλυτους αριθμούς, το πλοίο αναχώρησε από τη Λήμνο στις 6 το πρωί της Τετάρτης και έφτασε Καβάλα σε 2ώρες και 45 λεπτά!

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ναυτιλιακή εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη μετάδοση σποτ, με το οποίο ενημερώνει τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας για τα νέα λιμάνια προσέγγισης, όπως αυτό της Λήμνου. Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι το πλοιο θα παραμείνει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα, ως τις 6 Σεπτεμβρίου».

 

 

 

Διαβάστε επίσης