• 5 Μαΐου 2024,

Μικρά αλβανάκια μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα

 Μικρά αλβανάκια μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα

Παρουσία του πρόξενου της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Ρίζα Μπόντα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί εκδήλωση, σε αίθουσα του 10ου δημοτικού σχολείου, απέναντι από το δημαρχείο της Καβάλας.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη συνάντηση για το φροντιστήριο Αλβανικών, που εγκαινιάζει ο τοπικός σύλλογος Αλβανών σε χώρους του σχολείου, μετά τη θετική ανταπόκριση, που υπήρξε από το Δήμο Καβάλας.

Το φροντιστήριο που απευθύνεται σε παιδιά Αλβανών μεταναστών, που διαμένουν στην Καβάλα, αφορά μαθητές από 6 έως 14 ετών.

Τα παιδιά ενώ φοιτούν κανονικά σε ελληνικά σχολεία στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι ξεχνούν σιγά – σιγά τη μητρική τους γλώσσα. Έτσι το φροντιστήριο έρχεται να καλύψει αυτό το πρόβλημα.

Τα μαθήματα θα γίνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, από την καθηγήτρια Μάρα Δαλμπόνα, Αλβανίδα, που διαμένει στην Καβάλα, η οποία πριν μεταναστεύσει με την οικογένειά της στην Ελλάδα, εργάστηκε στην αλβανική εκπαίδευση για 7,5 χρόνια.

Θα γίνονται κυρίως μαθήματα για μαθητές δημοτικού, αν και δεν αποκλείεται τίποτα, για επέκταση των μαθημάτων και σε ανώτερη βαθμίδα, ανάλογη με τη συμμετοχή που θα υπάρξει, από πλευράς μαθητών.

Στην εκδήλωση το Σάββατο εκτός από τον Ρίζα Μπόντα παραβρέθηκαν αρκετοί Αλβανοί, που διαμένουν στην περιοχή, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που έχουν δημιουργήσει, ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής κι άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας.

‘Οση ώρα διήρκεσε η μικρή αυτή συνάντηση, στην αυλή του σχολείου, βρίσκονταν αστυνομικοί με πολιτικά, για κάθε ενδεχόμενο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης