• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με το συλλαλητήριο της 3ης Ιουλίου. Λένε ότι πρέπει να γίνει όπως ακριβώς το προηγούμενο, αυτό του λιθάνθρακα. Άποψη μας είναι ότι εκείνο το ανεπανάληπτο συλλαλητήριο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Όπως τότε έτσι και τώρα υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας των Καβαλιωτών. Καλύτερα είναι να αποφεύγουμε τις αναφορές σε εκείνο το γεγονός. Τώρα είναι κάτι άλλο, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή.

Λένε επίσης ότι το συλλαλητήριο για το LNG θα είναι πετυχημένο μόνο αν μοιάσει σε αυτό του λιθάνθρακα. Λάθος. Το προσεχές συλλαλητήριο θα είναι πετυχημένο αν είναι δυναμικό, μαζικό, παλλαϊκό. Ακόμη κι αν ο κόσμος είναι λιγότερος (κάτι που είναι πολύ πιθανό) δεν θα σημαίνει ότι η κινητοποίηση απέτυχε. Τότε ήταν Φεβρουάριος, τώρα θα είναι Ιούλιος. Όλα το Καλοκαίρι είναι αλλιώς. Και τα συλλαλητήρια.

Ρωτούν: μια αναδίπλωση της ΔΕΠΑ θα επηρεάσει το γεγονός της 3ης Ιουλίου; Απαντάμε. Πλέον είναι πολύ πιθανή μια νέα διαφοροποιημένη πρόταση από πλευράς ΔΕΠΑ. Επί της ουσίας τίποτα δεν αλλάζει. Στο συλλαλητήριο της 3ης του Ιούλη λέμε όχι σε μια συγκεκριμένη νοοτροπία, σε μια συγκεκριμένη σκέψη και προοπτική. Λέμε όχι σε όσους δημιουργούν τετελεσμένα. Προβάλλουμε μια άλλη ανάπτυξη για τον τόπο μας. Η ΔΕΠΑ μπορεί να αλλάξει ότι θέλει, να συνεχίζει να λέει ότι θέλει. Σημασία έχει τι λέμε εμείς. Εμείς που κατοικούμε στη Καβάλα.

Προσπαθούν να μας πουν ότι είναι άλλο πράγμα ένα πλωτό LNG που βρίσκεται μακριά από την ακτή, κάπου στο πέλαγος. Ναι, υπάρχει διαφορά σε σχέση με το πλωτό LNG που ακόμη και τώρα προτείνουν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την Νέα Καρβάλη. Στην ουσία ωστόσο μιλούμε για το ίδιο πράγμα. Το δε «πάντρεμα» του LNG με την Κ η ΔΕΠΑ το εξέτασε και το απέρριψε κατηγορηματικά. Αντίθετα υποστηρίζουμε την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Κάτι για το οποίο το κράτος αδιαφορεί.

Έχουν σχέση το πλωτό LNG, ο ΤΑΡ κι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από την Βόρεια Ελλάδα προς τη Βουλγαρία; Φυσικά και έχουν. Το πιο ανησυχητικό όλων είναι το σενάριο του νέου αγωγού. Το αναφέρουν αραιά και που. Κάθε φορά αόριστα. Ξέρουμε ότι κι αυτό το ενεργειακό έργο το προορίζουν για την περιοχή μας. Θα μας το πουν αφού πρώτα εξασφαλίσουν το πλωτό LNG. Κάθε πράγμα στην ώρα του…

Ακούμε όλο και πιο συχνά απόψεις υπέρ του LNG. Τις περιμέναμε, περιμένουμε κι άλλες τέτοιες φωνές. Πρόκειται για τη μειοψηφία σε σχέση με την αντίδραση, την κυρίαρχη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δεχόμαστε και την άλλη άποψη αλλά με αυτή την επισήμανση. Είναι λίγοι, πολύ λίγοι όσοι αδίκως στηρίζουν κάτι που όπως φαίνεται θα ματαιωθεί. Όχι γιατί οι χειρισμοί της ΔΕΠΑ ήταν κακοί. Αυτό είναι το λιγότερο. Το σχέδιο θα ματαιωθεί λόγω των αντιδράσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Νομού Καβάλας.

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ ο κ. Στράτος Μακρογιαννίδης κατέστησε σαφές ότι σε σχέση με τον Δήμο Καβάλας θα ακολουθήσει μια άλλη τακτική. Πιο ήπια και πιο διαλλακτική από τον προκάτοχο του. Τα ίδια ισχυρίζεται και σήμερα. Αυτό έχει σημασία αφού σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η δικαστική προσφυγή του Αστικού ΚΤΕΛ κατά του Δήμου Καβάλας πρόσφατα απορρίφθηκε. Ήταν προσφυγή για το απλήρωτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης του εισιτηρίου.

Στο μεταξύ διαβάζουμε πανηγυρικά κυρίως κείμενα στις εφημερίδες των Αθηνών σχετικά με την μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Διαβάζουμε κι αντίθετα κείμενα, που αμφιβάλλουν για τη μείωση. Αυτή η κινητικότητα ως προς την τιμή των εισιτηρίων αφορά δυστυχώς μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδόν τίποτα.

Ο Σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια ΠΝΟΗ προσπαθεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα που ανέκυψε πρόσφατα. Νέοι και νέες από τη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και κάνουν έρανο. Ζητούν χρήματα για την Πνοή Ζωής της συμπρωτεύουσας. Ο κόσμος μπερδεύεται, πιστεύει ότι εκπροσωπούν την τοπική Πνοή κι ενισχύει. Ταυτόχρονα έχει την εντύπωση ότι ενισχύει τον σύλλογο της Καβάλας. «Ο Σύλλογος ΠΝΟΗ δεν έκανε κι ούτε κάνει εράνους» είπε χθες ο αντιπρόεδρος της διοίκησης Τηλέμαχος Βελισσαρίδης.

Μικρή αύξηση 9 με 10% αναμένεται να υπάρξει φέτος το Καλοκαίρι στις αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Νέα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν πλήρως τις αρχικές εκτιμήσεις. Η συγκεκριμένη κίνηση και αύξηση αφορά ένα μόνο μέρος της τουριστικής κίνησης προς το Νομό Καβάλας. Οι αφίξεις με άλλα μέσα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Κάθε φορά που η λαϊκή αγορά της Καβάλας αλλάζει μέρα- αντί για Σάββατο που πραγματοποιείται- ακούμε τα ίδια παράπονα των μικροπωλητών. Ότι η κίνηση ήταν μειωμένη. Καταλαβαίνουμε, κατανοούμε. Οι περιπτώσεις όμως που η λαϊκή άλλαξε μέρα ήταν και παραμένουν ελάχιστες. Όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει πάντα κάποιος σοβαρός λόγος.

Διαβάστε επίσης