• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα από πλευράς των βουλευτών του Νομού Καβάλας. Με εξαίρεση τον Ντίνο Κλειτσιώτη, όλοι οι άλλοι έχουν καθημερινά κάτι να πουν. Κάτι να παρουσιάσουν, κάτι να δείξουν. Μήπως έρχονται εκλογές; Εκεί πάει το μυαλό μας. Σε αυτό το σενάριο μας οδηγεί η σπουδή τους να γνωστοποιήσουν διαδοχικές ερωτήσεις που καταθέτουν στην Βουλή αλλά και αποτελέσματα επαφών που συνήθως έχουν στην Αθήνα. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης απουσιάζει από αυτόν τον ξαφνικό «ανταγωνισμό» για ευνόητους λόγους. Επειδή ποτέ δεν έπαψε να είναι και επαγγελματίας λογιστής, αυτό το διάστημα έχει την φούρια των φορολογικών δηλώσεων. Στις οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι (ορθά) δίνει μεγάλη προτεραιότητα.

Ο Γιώργος Καλαντζής αντίθετα ασχολείται με το LNG, βοηθά την ΒΦΛ, πασχίζει ακόμη και για το ξεχασμένο αλλά υπαρκτό θέμα της μεταφοράς της υπηρεσίας του Τελωνείου στο νέο λιμάνι. Αυτή την μετακόμιση η Καβάλα την ζητά 15 χρόνια τουλάχιστον. Με την πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Καλαντζή επανέρχεται η λύση (και πρόταση) του απεντομωτηρίου. Στο νέο λιμάνι υπάρχει τέτοιο κτίριο, εκεί εξετάζεται να λειτουργήσει προσωρινά το Τελωνείο. Το σημερινό κτίριο ο κ. Καλαντζής προτείνει να δοθεί «δώρο» στον Δήμο Καβάλας. Αυτό, συγνώμη αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο. Με τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε οποιοδήποτε ακίνητο στην «καρδιά» του λιμανιού προορίζεται για τον ΟΛΚ ή το ΤΑΙΠΕΔ, Δυστυχώς όχι για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κάτι τρέχει με τους βουλευτές. Ξαφνικά «ξύπνησαν», σπεύδουν σε παλαιά και νέα προβλήματα, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον μα δυστυχώς δεν καταφέρνουν να λύσουν τα προβλήματα με τα οποία επιλέγουν να ασχοληθούν. Τα αναδεικνύουν ναι. Τα «σπρώχνουν» προς σωστή κατεύθυνση επίσης. Λύση όμως δεν προκύπτει. Με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Γιάννη Πασχαλίδη. Καταπιάστηκε με τα αγροτικά, πήγε στον Υπουργό, ήρθε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην περιοχή του Παγγαίου αλλά πάλι το πολυπόθητο φως στο τούνελ παραμένει δύσκολη υπόθεση.

Την ίδια στιγμή τα λοιπά κόμματα σιωπούν. Με εξαίρεση το τοπικό ΚΚΕ. Το οποίο επίσης παρουσιάζει πλούσια δράση. Ερωτήσεις, απαντήσεις, ανακοινώσεις, καταγγελίες. Πολλά και διάφορα. Χθες ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης με την φόρα που πήρε κατήγγειλε ακόμη και την γνωστή δικαστική απόφαση του Μονομελές Θάσου. Πράγμα ασυνήθιστο, παράταιρο για τα τοπικά δεδομένα. Συνήθως τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεσαι κι ασκείς διακριτική προσεκτική κριτική. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου καταγγελία.

Επί της καταδίκης των ναυτεργατών της Θάσου προξενεί εντύπωση η σιωπή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει να μην λέει κουβέντα για το θέμα ακολουθώντας μια τακτική … ΚΚΕ. Την ώρα που κεντρικά το κόμμα ρίχνει συνεχώς γέφυρες στο ΚΚΕ η περίπτωση των ναυτεργατών περνά ανεκμετάλλευτη. Κάτι συμβαίνει. Μήπως το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έχουν απορροφηθεί με τη προετοιμασία του συλλαλητηρίου κι έτσι τους διαφεύγουν όλα τα άλλα; Πιθανόν. Αυτή ίσως είναι η εξήγηση για το ότι την ίδια ερώτηση Καραγιαννίδη για το LNG την έκαναν δύο φορές ίδιο δελτίο τύπου. Μία κάθε εβδομάδα!

Κάθε μέρα άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας βρίσκονται στο σπιτάκι της πλατείας Καπνεργάτη όπου ενημερώνουν, συγκεντρώνουν υπογραφές κατά του LNG. Αυτό για τα τυπικά της υπόθεσης. Ουσιαστικά το παλιό εκλογικό κέντρο του κόμματος μοιάζει με θερινό «Στέκι της Νέας Πόλης». Όταν χειμωνιάσει τότε το σπιτάκι θα αποσυρθεί. Τότε θα επαναλειτουργήσει το κανονικό «Στέκι της Νέας Πόλης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος-για να επανέλθουμε στο θέμα μας- έκανε ανάρτηση στο facebook μόλις οριστικοποιήθηκε η προχθεσινή ποδοσφαιρική επιτυχία. Γράφει «…άξιοι οι παίκτες της Εθνικής γιατί σήμερα παίξανε για τη νίκη». Μεσολαβούν ένα σωρό like αλλά και μια μπηχτή: «Κάνεις λάθος Νίκο. Δεν παίξανε για τη νίκη αλλά για την Ελλάδα. Κάτι που δεν κάνετε εσείς». Μάλλον πρόκειται για άνθρωπο που μπέρδεψε, ενώ δεν έπρεπε, τους Σαμαράδες. Άλλο ο Αντώνης κι άλλο αυτός που έκανε το πέναλτι γκολ.

Ρωτήθηκε χθες ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης για την συμμετοχή του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο της ερχόμενης εβδομάδας. Απάντησε όπως έπρεπε. Βάση της λογικής του ΚΚΕ. «Θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Αν θα γίνει πανηγυράκι δεν θα συμμετάσχουμε. Όπως επίσης δεν θα συμμετάσχουμε αν σε αυτό μιλήσουν χίλιοι δυο κι οδηγήσουν την υπόθεση σε αποπροσανατολισμό» είπε ορθά κοφτά. Κανονικά έπρεπε να υπάρχει στοίχημα για το τι θα κάνει την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί το ΚΚΕ. Σεβόμενοι τις παραδόσεις, βλέποντας τις προϋποθέσεις που μπαίνουν αλλά και το συλλαλητήριο το Σάββατο για τη ΒΦΛ προβλέπουμε ότι και αυτή τη φορά το ΚΚΕ Καβάλας θα είναι μόνο του. Σε ένα χωριστό, μόνο δικό του συλλαλητήριο για το πλωτό LNG.

Την περίοδο που όλα «απελευθερώνονται», στο ΤΕΕ ΑΜ μαλώνουν για τις …απελευθερωμένες παραταξιακές εκδηλώσεις. Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι εκδηλώσεις αυτού του χαρακτήρα κάνει μόνο το τμήμα. Η ΟΡ.ΜΗ. των Βασιλειάδη- Λαζαρίδη επιμένει για το αντίθετο. Με αυτήν την αφορμή όμως γυρίζουμε πίσω. Στην προεκλογική περίοδο. Πάνω που την είχαμε ξεχάσει, κάτι που ήταν καλό για όλους τους εμπλεκόμενους.

Βρισκόμαστε στο 2014. Ο κάθε ένας κάνει ότι θέλει. Τι πιο φυσιολογικό να κάνει μια παράταξη τις δικές της εκδηλώσεις; Για όλους τους άλλους αυτό είναι προ πολλού κανόνας. Ήρθε λοιπόν η ώρα τούτη η αλλαγή να επηρεάσει και το ΤΕΕ ΑΜ. Έπρεπε να το περιμένουν. Κι όχι να μαλώνουν για μια τόσο ασήμαντη υπόθεση. Για μια εκδήλωση που πιθανότερο είναι γρήγορα να ξεχαστεί.

Με αφορμή την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας στην Παλιά Μουσική οι κάτοικοι της Παναγίας μίλησαν καλοπροαίρετα για το περίφημο έργο ανακατασκευής της οδού Μεχμέτ Αλή. Έργο που συνεχίζεται. Όπως τόνισαν έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών. Διαπίστωσαν ότι τέτοιο πράγμα δεν έγινε κι έτσι υπήρξε και υπάρχει ταλαιπωρία.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου που θα γίνει ακριβώς σε μία εβδομάδα στην κεντρική πλατεία. Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής θα σπεύσουν στην Ελευθερούπολη όπου θα λάβουν μέρος σε συνάντηση φορέων της περιοχής. Η κινητικότητα που υπάρχει στη Καβάλα για το LNG είναι ίδια με αυτή που διαπιστώνεται και στην ΔΕΠΑ. Στην Αθήνα. Εκεί «παίζουν» σε άλλο επίπεδο. Προετοιμάζονται για την συνάντηση της Παρασκευής 4 Ιουλίου. Αυτό που συνεχίζει να ισχυρίζεται η ΔΕΠΑ είναι ότι το σημείο του πλωτού LNG δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Πάντως για την εξέδρα Κ δεν μιλούν. Καθόλου.

Πέρασε μια εβδομάδα από τότε που Τεχνικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έστειλαν νέα επιστολή στους κατασκευαστές του αγωγού ΤΑΡ. Κι αυτοί φυσικά δεν απάντησαν. Ναι, έχουμε κι αυτή τη σοβαρή εκκρεμότητα. Την οποία –λόγω LNG- δεν πρέπει να ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να περιμένουμε την απάντηση τους επί της γνωστής εναλλακτικής όδευσης. Ίσως πιστεύουν ότι περιμένοντας θα κουραστούμε, θα υποβαθμίσουμε, θα εγκαταλείψουμε. Κάτι τέτοιο δυστυχώς για αυτούς δεν προκύπτει. Όσο πιο πολύ αργούν, όσο περισσότερο σιωπούν τόσο πιο πολύ πεισμώνουν οι τοπικοί φορείς.

Διαβάστε επίσης