μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η παράδοση που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2010 (έως τα δύο πρώτα χρόνια της δεύτερης θητείας Σιμιτσή) συνεχίζεται. Ο Σταύρος Πεταλωτής επιβεβαίωσε χθες ότι αποποιείται την εκλογή του στο νέο δημοτικό συμβούλιο (ήταν μάλιστα δεύτερος σε σταυρούς πίσω από τον Γιώργο Γραμμένο) κι έτσι στη θέση του θα ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος ο προερχόμενος από το Ζυγό κ. Φίλιππας Τσανακτσής. Ο οποίος αν και προέρχεται από τον πρώην Δήμο Φιλίππων ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Καβάλα. Στο «μεγάλο» όπως λέγαμε προεκλογικά ψηφοδέλτιο.

Το ότι συνεχίζεται η παράδοση οφείλεται στο εξής. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2010 ο Μάκης Χαραλαμπίδης ενώ εξελέγη νέος δημοτικός σύμβουλος με τον Κωστή Σιμιτσή αποποιήθηκε την εκλογή του, πριν καν γίνει η τελετή ορκωμοσίας. Στη θέση του είχε τότε ορκιστεί ο πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού Σιμιτσή κ. Παναγιώτης Ακριτίδης. Φυσικά άλλοι οι λόγοι της μη αποδοχής της εκλογής του κ. Χαραλαμπίδη τότε κι άλλοι οι λόγοι Πεταλωτή. Πάντως η παράδοση συνεχίζεται.

Το δημοτικό συμβούλιο του οποίου η θητεία τελειώνει σε λίγες μέρες είχε μία αποποίηση εκλογής και συνολικά 7 παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων. Αντίστοιχα 7 αντικαταστάσεις όσων έφυγαν νωρίς. Οι περισσότεροι ήταν από την πλευρά της διοίκησης, αρκετοί από την μείζονα αντιπολίτευση ενώ στην ομάδα του Άρη Βέρρου παραιτήθηκε (βάση συμφωνίας) ο Τάκης Εμμανουηλίδης τον οποίο διαδέχθηκε ο Ηλίας Ιωαννίδης. Θα δούμε αν συνεχιστεί κι αυτή η παράδοση, άλλοι την λένε «νόσο» των παραιτήσεων. Πάντως όλες οι αλλαγές που ήδη αναφέραμε έγιναν τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του δημοτικού συμβουλίου υπό την Άννα Σπανδώνη.

Ο Σταύρος Πεταλωτής βιάστηκε. Βιάστηκε να διεκδικήσει θέση στη ΔΕΥΑΚ. Βιάστηκε να θεωρήσει την θέση δεδομένη. Η νέα Δήμαρχος αποφάσισε αλλιώς κι ο συμπαθής κατά τα άλλα Σταύρος δεν άντεξε την… καλογερική. Θα ήταν ένας απλός δημοτικός σύμβουλος. Προτίμησε λοιπόν την παραίτηση παρά τον συμβιβασμό με κάτι που δεν του ταιριάζει, κάτι που δεν το αντέχει. Επί Εριφυλλίδη ο κ. Πεταλωτής ήταν πάντα μπροστά. Τώρα θα έπρεπε να μείνει πίσω, στα μετόπισθεν. Αυτό δεν συμβιβάζεται με τον χαρακτήρα του. Με όσα είχε και έχει στο μυαλό του.

Υπάρχει άλλωστε και το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Παραμείνει εκεί δυναμικός πρόεδρος, διατηρεί καλές σχέσεις με την κ. Τσανάκα κι η ζωή συνεχίζεται. Συμπληρώνουμε μόνο τι προβλέπουν οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών στην περίπτωση που εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος δηλώσει ότι αποποιείται την εκλογή του: «Αν κάποιος αιρετός επιθυμεί να αποποιηθεί την εκλογή του, πριν από την 21η Αυγούστου 2014, τότε θα πρέπει εγγράφως να ενημερώσει το εκλεγέντα Δήμαρχο, πρωτοκολλώντας σχετική αίτηση στο Δήμο, ο οποίος πρέπει να καλέσει για ορκωμοσία το νόμιμο αναπληρωτή του, σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης του δικαστηρίου».

Όπως όλοι καταλαβαίνουν από την παραίτηση Πεταλωτή δικαιώνεται η κ. Λίτσα Γιαννίση. Η οποία για να βρεθεί στη θέση του πρώτου αναπληρωματικού στον συνδυασμό Τσανάκα μέχρι και ένσταση κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Θαρρείς κάτι ήξερε… Δυστυχώς η ένσταση της δεν έγινε δεκτή κι έτσι ο πρώτος αναπληρωματικός έμεινε ίδιος. Ο Φϊλιππας Τσανακτσής από το Ζυγό. Πλέον δεν είναι αναπληρωματικός αλλά ο 25ος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τσανάκα. Η κ. Γιαννίση είναι αναπληρωματική κι ελπίζει σε επόμενες παραιτήσεις.

Χθες το μεσημέρι «εισπράξαμε» παράπονο από πλευράς της κ. Μαρίας Κλωνάρη. Ήταν η συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας Καβάλας όταν άλλα μέλη της κοινότητας της ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν έγινε, γιατί δεν επελέγη αντιδήμαρχος. Αν και η ερώτηση ήταν φιλική, στο πλαίσιο ενός καθημερινού χιούμορ, η κ. Κλωνάρη απάντησε πολύ σοβαρά. «Έβγαλε» μια πίκρα και είπε ότι οριστικά θα είναι απλή δημοτική σύμβουλος. «Τον πρώτο καιρό» προσπάθησαν οι άλλοι να την παρηγορήσουν μα δεν το πέτυχαν. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει θεματάκι με την κ. Κλωνάρη.

Όπως είδαμε στο facebook η νέα αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασά ήταν μαζί με την Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα στη βραδιά για την πανσέληνο που οργάνωσε την Κυριακή το βράδυ ο Μπάτης. Το δίδυμο (κι όλη η άλλη παρέα) διασκέδασε με το μουσικό σχήμα με τις 4 κοπέλες με τα βιολιά. Διότι άλλο να αρχίσουν τα βιολιά βράδυ με Αυγουστιάτικη πανσέληνο κι άλλο από την 1η Σεπτέμβρη να αρχίσουν τα όργανα…

Χθες τη νέα δήμαρχο επισκέφθηκαν στο γραφείο της οι εκπρόσωποι του συλλόγου κατοίκων Κηπούπολης- Καλαμίτσας. Την ενημέρωσαν πάλι για τα προβλήματα της συνοικίας τους δίνοντας έμφαση στα θέματα της καθαριότητας. Συχνά την κ. Τσανάκα επισκέπτονται εκτός από μεμονωμένους πολίτες σύλλογοι και σωματεία. Η κίνηση στο γραφείο της αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αραιώσει λόγω 15Αύγουστου.

«Αρχικά προσπαθούσαμε να βρούμε τη ταυτότητα μας» είπε χθες η Λία Ασλανίδου, πρόεδρος του πρώτου τοπικού συμβουλίου της Καβάλας. Αυτή η φράση της ήταν η αρχική στον σύντομο απολογισμό που επιχείρησε λόγω του ότι η χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν μάλλον η τελευταία. Άφησε να εννοηθεί ότι στη πορεία η ταυτότητα βρέθηκε κι όλοι προσαρμόστηκαν. Δεκτό. Αυτή η προσαρμογή έγινε σε κάτι ανούσιο και μικρό που τελικά αξίζει τον κόπο να υπάρχει; Φοβόμαστε ότι αν το τοπικό συμβούλιο της Καβάλας (ειδικά της Καβάλας) δεν αναβαθμιστεί ως προς τις αρμοδιότητες του, θα έχει σύντομο βίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλο πράγμα το τοπικό συμβούλιο σε μια πρώην κοινότητα, σε ένα χωριό κι άλλο πράγμα το τοπικό συμβούλιο σε μια πόλη.

Παίζει ρόλο φυσικά ποιοι μετέχουν στο τοπικό συμβούλιο. Όποιοι κι αν είναι, λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν όταν το θεσμικό πλαίσιο είναι το ισχύον. Σε σχέση με το 2010 το Υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε κάτι. Ο πρόεδρος τοπικού συμβουλίου εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, είναι ο πρώτος σε σταυρούς. Αυτή η αλλαγή από μόνη της δεν αρκεί. Χθες της έλεγαν της κ. Ασλανίδου ότι έκανε λάθος που ενώ το συμβούλιο μπορούσε να ξοδέψει ποσό 3.000 ευρώ κάθε χρόνο, απέφυγε να το κάνει. Το ποσό είναι απελπιστικά μικρό. Η κ. Ασλανίδου απάντησε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για έκτακτες περιπτώσεις. Τέτοιες δεν υπήρξαν, συμπλήρωσε την απάντηση της.

Το συγκεκριμένο τοπικό συμβούλιο είχε ένα και συγκεκριμένο πρόβλημα, ο χρόνος θα δείξει αν ήταν συνειδητή επιλογή ή προέκυψε από μόνο του. Ήταν στενά συνδεδεμένο με τη διοίκηση του Δήμου. Αντί να δράσει μόνο του πάντα καλούσε σε βοήθεια τη διοίκηση. Η οποία άλλοτε ανταποκρίνονταν κι άλλοτε όχι. Ίσως μια μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ίσως, δημιουργήσει ένα διαφορετικό κλίμα. Θα δούμε από την 1η Σεπτέμβρη και μετά. Αν αποφασιστεί κι αν είναι δυνατή αυτή η πιο ανεξάρτητη πορεία.

«Δεν θα υπήρχε κοινωνικό παντοπωλείο αν δεν ήμασταν εμείς» είπε επίσης χθες το μεσημέρι η κ. Λία Ασλανίδου. Η κουβέντα αυτή «σηκώνει» πολύ συζήτηση για έναν λόγο. Είναι αληθινή 100%. Ο κ. Σιμιτσής στήριξε επί μακρόν το απαραίτητο κοινωνικό παντοπωλείο στον εθελοντισμό του τοπικού συμβουλίου. Έκανε τους αιρετούς εθελοντές. Δεν είναι λάθος. Λάθος είναι στην πορεία οι αιρετοί να είναι μόνο εθελοντές. Λάθος είναι το κοινωνικό παντοπωλείο να στηρίζεται μόνο σε εθελοντές. Τους εθελοντές του τοπικού συμβουλίου. Αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή αν και είχε αποτέλεσμα κι ήταν γεμάτη φιλότιμο κι αλληλεγγύη.

Μια και το έφερε η κουβέντα. Ουδείς μιλά για το κοινωνικό παντοπωλείο (πλέον του προγράμματος Στηρίζω). Τελευταία φορά ακούσαμε τη νέα δήμαρχο να υπόσχεται μεταφορά του στη δημοτική αγορά. Μετά τίποτα. Προεκλογικά όλοι είχαν κάτι να πουν για το κοινωνικό παντοπωλείο. Το χρησιμοποίησαν για να ασκήσουν κριτική στη διοίκηση Σιμιτσή. Κι ως συνήθως αμέσως μετά το ξέχασαν. Ούτε κριτική αλλά (αυτό είναι το χειρότερο) ούτε δωρεές. Ούτε εξορμήσεις για να ενισχυθούν και να γεμίσουν τα ράφια του. Αλήθεια, πήγε κάποιος από τους «άρχοντες» τελευταία να το δει; Πολύ αμφιβάλλουμε. Είναι λοιπόν και ξεχασμένο. Θα το ξαναθυμηθούν όταν από την 1η Σεπτέμβρη και μετά θα πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσουν. Κάθε ένας για τους δικούς του λόγους.

Το έχει ο Αύγουστος. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολύς κόσμος στο τμήμα διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κτίριο της Διεύθυνσης Καβάλας. Ουρές μεγάλες, η υπομονή απαραίτητη. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι λόγω πείρας αναφέρουν ως αιτία του συνωστισμού το ότι πολλοί ομογενείς επιλέγουν την ιδιαίτερη τους πατρίδα για ανανέωση ή έκδοση διαβατηρίου. Εκτός των άλλων αυτή η διαδικασία στην Ελλάδα είναι πολύ πιο φθηνή σε σχέση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης