• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα χρέη στο δημόσιο κι οι πρόωρες εκλογές
Ποινή φυλάκισης 32 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε την Παρασκευή το Τριμελές Καβάλας σε ντόπιο επιχειρηματία ο οποίος οφείλει στο κράτος περίπου 120.000 ευρώ από ΦΠΑ προηγούμενων ετών το οποίο ακόμη και σήμερα δεν πλήρωσε. Η υπόθεση αυτή ήταν μια από τις πάρα πολλές που την ίδια μέρα δικάστηκαν στο Τριμελές κι είχαν σχέση με χρέη στο δημόσιο. Σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν μάρτυρες κατηγορίας υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Όπου ο κατηγορούμενος -που οφείλει τα χρήματα του ΦΠΑ- έχει ενταχθεί σε ρύθμιση (την οποία τηρεί) δόθηκε αναβολή προκειμένου μετά από λίγους ή περισσότερους μήνες να «ελεγχθεί» πάλι μέσω της δικαστικής οδού η διαδικασία έως την εξόφληση όλου του ποσού.
Για τα δικαστήρια της Καβάλας όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Συνεχίζονται εδώ και λίγα χρόνια όπως φυσικά συνεχίζεται και η κρίση. Παρακολουθώντας κάποιος αυτές τις δίκες διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν το λευκό ποινικό μητρώο που είχαν πριν την κρίση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα της αναστολής επί 3 χρόνια. Τότε το δικαστήριο επιβάλλει την ποινή την οποία μετατρέπει προς 20 ευρώ την ημέρα. Μαζί με την προσαυξήσεις το ποσό των 20 ευρώ ανά ημέρα αυξάνεται πολύ. Προχθές Παρασκευή δεν καταδικάστηκαν όλοι όσοι ήταν κατηγορούμενοι για χρέη στο δημόσιο. Αρκετοί έπεισαν το δικαστήριο ότι προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστήριο δείχνει επιείκεια. Οι δε εφοριακοί το ίδιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επαγγελματία αλιεία, για τον οποίο η επαγγελματική δραστηριότητα αρχίζει τώρα. Ναι μεν έχασε την ρύθμιση στην οποία είχε υπαχθεί, υποσχέθηκε ωστόσο να επανέλθει με νέα τώρα που «βγαίνει» στη δουλειά. Σημειώνουμε επίσης ότι άλλες φορές οι κατηγορούμενοι είναι παρόντες. Άλλες φορές εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο τους κι άλλες φορές δεν υπάρχει στην αίθουσα ούτε ο κατηγορούμενος, ούτε δικηγόρος.
Όλη η προηγούμενη εβδομάδα ήταν για το Πρωτοδικείο Καβάλας «γεμάτη» από πλευράς δικών. Ο γενικότερος εβδομαδιαίος απολογισμός δείχνει και πάλι ότι ήδη μνημονεύσαμε να ισχύει την Παρασκευή. Οι πιο πολλές υποθέσεις αφορούσαν χρέη στο δημόσιο και στο ΙΚΑ. Σε ένα πινάκιο 40 περίπου υποθέσεων οι περισσότερες από τις μισές ήταν τέτοιες. Εξ αυτού του λόγου οι εκπρόσωποι της Δ.Ο.Υ. πήγαιναν στο δικαστήριο το πρωί κι έφευγαν αργά το μεσημέρι!
Έχουν σχέση τα δικαστήρια με τις πιθανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές; Έχουν φυσικά. Αυτό υπενθύμισε στην πρόεδρο του δικαστηρίου την Πέμπτη ο συμπολίτης δικηγόρος Μάκης Βελάκης. Ζήτησε αναβολή για υπόθεση πελάτη του με την παρατήρηση η αναβολή να μην είναι σε ημερομηνία του προσεχούς Νοέμβρη! «Μπορεί να γίνουν εκλογές και τα δικαστήρια να είναι κλειστά» παρακάλεσε την πρόεδρο. «Δεν βλέπετε τι γίνεται; Προσπαθούν να βρουν τους 180 βουλευτές και δεν μπορούν» συμπλήρωσε κι έπεισε το δικαστήριο. Η αναβολή δόθηκε για την Άνοιξη του 2015. Όπου πάλι είναι πιθανόν να έχουμε πρόωρες εκλογές….

«Όχι σε σχολείο της πόλης»
Αθηναϊκή εφημερίδα έκανε την αρχή. Αποκάλυψε. Η υπηρεσία της Καβάλας επιβεβαίωσε. Από τότε όλη η Ελλάδα ασχολείται με τον δάσκαλο που δίδασκε επί σειρά ετών σε δημόσιο σχολείο αλλά δεν είχε πτυχίο. «Σήμερα έγινε ένας πανικός» μας είπε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας κ. Απόστολος Μουμτζάκης. Εννοούσε το πλήθος των «ενοχλήσεων» που είχε από δημοσιογράφους της πρωτεύουσας. Ο Σύλλογος κρατά πολύ προσεκτική στάση προκειμένου να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα. Δύσκολα ο πρόεδρος και άλλοι συνδικαλιστές μιλούν για αυτή την ιστορία, η οποία ερευνάτε κι άλλο.
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας σπούδασε στο εξωτερικό, πήρε πτυχίο αλλά η διαδικασία της διασταύρωσης του γνήσιου του πτυχίου του δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα. Εκείνο που θα συμπληρώσουμε σε όσα ήδη είναι γνωστά έχει να κάνει με το που εργάζεται ο δάσκαλος. Όχι σε σχολείο της πόλης, είπαν συνάδελφοι του.
Στο μεταξύ τα «αφιερώματα» στις τηλεοράσεις και στα σάϊτ είναι πολλά. Η ιστοσελίδα Ζούγκλα έγραψε την Παρασκευή: «Μετά την αποκάλυψη του πλαστού πτυχίου ο διορισμός του 40χρονου δασκάλου ανακλήθηκε οριστικά από το υπουργείο Παιδείας πριν από λίγες ημέρες, ενώ το Δημόσιο παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, απαιτώντας να επιστραφούν όλοι οι μισθοί που έχει πάρει μέχρι σήμερα και φτάνουν στο ποσό των 150.000€. Ο έλεγχος του φακέλου του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και διαπιστώθηκε η πλαστότητα του τίτλου σπουδών του». Η ιστοσελίδα news it είχε δικές της πληροφορίες: «Είναι δυνατόν επι 9 ολόκληρα χρόνια ένα άνθρωπος να διδάσκει σε σχολείο με πλαστό πτυχίο; Στην Ελλάδα ναι. Πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις των 150 υπαλλήλων που παραιτήθηκαν πριν βγουν στην σύνταξη αφού κατηγορούνταν για πλαστά πιστοποιητικά». Η εφημερίδα Έθνος: «Μετά την αποκάλυψη του πλαστού πτυχίου ο διορισμός του 40χρονου δασκάλου ανακλήθηκε οριστικά από το υπουργείο Παιδείας πριν από λίγες ημέρες, ενώ το Δημόσιο παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, απαιτώντας να επιστραφούν όλοι οι μισθοί που έχει πάρει μέχρι σήμερα και φτάνουν στο ποσό των 150.000€. Ο έλεγχος του φακέλου του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και διαπιστώθηκε η πλαστότητα του τίτλου σπουδών του».

Αντίδραση φιλόζωου, απειλεί με μηνύσεις
Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης διαφωνεί με τα σχέδια του Δήμου Καβάλας για την αντιμετώπιση των αδέσποτων σκυλιών, μια προσπάθεια η οποία αρχίζει σήμερα. Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν στη διοίκηση του Αίσωπου, συμμετέχει στη προσπάθεια που γίνεται αυτό το διάστημα να δημιουργεί νέος σύλλογος υπέρ των ζώων. Στις δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον κ. Σιμιτσή. Γράφει σχετικά στο διαδίκτυο: «Υπό άλλες συνθήκες θα είχε γίνει εξέγερση φιλόζωων. Αν το επιχειρούσε η διοίκηση του Κωστή Σιμιτσή.. Τώρα όλως περιέργως κωφεύουν άπαντες. Η κ. Πρασσά ξεσαλώνει και ετοιμάζεται να μαντρώσει όλα τα αδέσποτα που εγώ και κάποιοι άλλοι φίλοι στειρώσαμε , ταίσαμε , περιθάλψαμε και περισσότερο από όλα αγαπήσαμε. Μάλιστα σε προηγούμενες δηλώσεις της είπε ότι θα αφήσει μερικά έξω σαν μασκότ της πόλης. Τι άλλο θα ακούσουμε ρε παιδιά; Είναι αργά για δάκρυα τώρα η ακόμα; Φυσικά ήταν προεκλογική δέσμευση και εν μέρη ακολουθεί όσα υποσχέθηκε η κ. Τσανάκα ότι θα λύσει το πρόβλημα των αδεσπότων…Αλλά ο νόμος ομιλεί απεριφράστως περί σύλληψης , στείρωσης και επανατοποθέτησης στο σημείο που ζούσαν. Εγώ από Δευτέρα θα πάω να ενημερώσω την Εισαγγελία Καβάλας να δούμε κατά πόσον είναι νόμιμη η απόφασή της να μαζέψει όλα τα σκυλιά που ο κόσμος της Καβάλας αγαπάει και σιτίζει και δε θα διστάσω να κάνω μύνηση στην κ. Πρασσά όπως και την Δήμαρχο Καβάλας αν ο νομικός μου σύμβουλος τεκμηριώσει τα καταγγελόμενά μου».
Ο Δήμαρχος και οι φορείς
Τακτικές συναντήσεις με τους φορείς και τους παράγοντες της πόλης του άρχισε τη προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης. Υποσχέθηκε να τους συναντά συχνά ώστε όλοι μαζί να συνεννοούνται για κάποια έστω από τα προβλήματα της περιοχής. Δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα. Διαβάζουμε το σχετικό ρεπορτάζ όπως αναρτήθηκε σε μια από τις πολλές ιστοσελίδες της πόλης: «Με εκπροσώπους φορέων και μεμονωμένους θεσμικούς συναντήθηκε σε ευρεία σύσκεψη ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σύσκεψη είχε ως θέμα: «Τροποποιήσεις στις πόλεις Αλεξανδρούπολη και Φερών ως και όλων των τοπικών διαμερισμάτων που αφορούν την καλύτερη διακίνηση ανθρώπων, πραγμάτων, κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων, το πράσινο, την καθαριότητα, την κίνηση και τις διαφοροποιήσεις στους χώρους ως και πέριξ αυτών των σχολείων, εκκλησιών και γηπέδων άθλησης, του εφοδιασμού των καταστημάτων και γενικά ότι προσδιορίζει την αισθητική του χώρου». Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις και οι τροποποιήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα των πόλεων και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, κυρίως στην περιοχή του κέντρου, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. Παράλληλα, αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη την επόμενη Τετάρτη 24-9-2014, για να ακουστούν επίσημες προτάσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης