μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όσο ο Πάνος Καμμένος ήταν στην αντιπολίτευση διακρίνονταν για τους υψηλούς τόνους σε κάθε του παρέμβαση. Τόσο μέσα όσο και έξω από την Βουλή. Ήταν απαιτητικός με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, είχε την «καταγγελία» εύκολη, φώναζε δυνατά να τον ακούσουν όλοι. Ώρες ώρες έδειχνε να ξεπερνά τα όρια της δυνατής φωνής. Έμοιαζε να ουρλιάζει. Ήθελε να τους ξυπνήσει, να τους σταματήσει στον μνημονιακό τους κατήφορο…

 

Η ζωή έτρεξε τα γεγονότα, οι καταστάσεις άλλαξαν. Ο Καμμένος έγινε Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις προάλλες έκανε κι αυτός την μεγαλοπρεπή κολοτούμπα του. Αμέσως δικαιολογήθηκε κι ο υπουργικός του βίος συνεχίζεται σα να μην συνέβη τίποτα το ιδιαίτερο. Τίποτα το διαφορετικό.

 

Όλα αυτά θα τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Άλλο είναι το δικό μας πρόβλημα. Αφορά τον ίδιο Υπουργό σε σχέση με το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Γράφαμε στη χθεσινή Πρωινή ότι ο κ. Καμμένος αποφεύγει τη συζήτηση για το στρατόπεδο. Συμπληρώνουμε: αποφεύγοντας συστηματικά κάθε δημόσια αναφορά στο θέμα είναι οριστικό ότι μας κοροϊδεύει. Υποτιμά την Καβάλα, τους βουλευτές της, την Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο μεγάλος Καμμένος είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μας βλέπει σαν να είμαστε μυρμήγκι. Δεν ασχολείται αν και το πρόβλημα που συνεχώς του θέτουμε είναι μείζον κι επείγον.

 

Η βουλευτής Τσανάκα έδωσε στον κ. Καμμένο μπόλικο χρόνο. Αυτός της… απάντησε με την περιφρόνηση που στο τέλος της επιφύλαξε. Χθες η Αλεξάνδρα Τσανάκα επανήλθε. Ζήτησε η τοπική κοινωνία να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να μπει μόνη της στο στρατόπεδο για το οποίο ο Υπουργός σιωπά. Τα ίδια πάνω κάτω προτείνουν κι άλλοι βουλευτές. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι (περισσότερες) παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Αντί να περιμένουμε τον Καμμένο να μας… κάψει (με τα real estate που έχει στο μυαλό του αλλά δεν τολμά να μας τα πει), δεν μπαίνουμε σε μια έκταση που στο τέλος τέλος είναι δημοτική;

 

Ο Αύγουστος μαζί με τον καύσωνα δημιουργούν συνδυασμό Καλοκαιρινό. Δεν είναι τώρα καιρός για επαναστάσεις. Ειδικά αν αυτές δεν προετοιμαστούν καλά ώστε να έχουν και βασική δράση και εναλλακτικές επιλογές. Κατόπιν τούτου μπορούμε τον Αύγουστο να ομονοήσουμε σε ένα Καβαλιώτικο σχέδιο δυναμικής αποτελεσματικής παρέμβασης. Το οποίο θα υλοποιήσουμε τον Σεπτέμβρη. Όταν ο Υπουργός μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε μόνοι μας; Αντί να περιμένουμε τον μεγαλουπουργό (ο οποίος σίγουρα θα πάει διακοπές τον Αύγουστο), ας βάλουμε κάτω τα κεφάλια μας. Να σκεφθούμε εμείς τι θα κάνουμε. Ξέρουμε τι θα πράξουν οι άλλοι. Ή δεν θα κάνουν τίποτα ή όταν αποφασίσουν να μιλήσουν θα τα κάνουν χειρότερα.

 

Άγνωστοι (όχι και τόσο) διαδίδουν στην Ελευθερούπολη ότι ο Γιάννης Πασχαλίδης επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ωραίο αστείο. Μάλλον προσπαθούν να του δημιουργήσουν πρόβλημα, γνωρίζοντας πόσο καλές σχέσεις διατηρεί με τον Φίλιππο Αναστασιάδη.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει αίτημα στην Ε.Ε. για την παράταση της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα του ΕΣΠΑ. Την περασμένη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είπε (όσο ήταν στα έργα του κεντρικού λιμανιού) ότι η Ελλάδα διαφώνησε όταν άλλες χώρες είχαν ζητήσει παρόμοια παράταση για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σα να εννοούσε ότι οι χώρες που τότε δεν διευκολύνθηκαν από την Ελλάδα, της λένε εκ των προτέρων «όχι» για την παράταση στο ΕΣΠΑ.

 

Χθες υπήρξε η πληροφορία ότι το Υπουργείο Οικονομικών επανήλθε στις υποχρεώσεις του σχετικά με εκτελούμενα έργα του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι υπάρχει κινητικότητα για να πληρωθεί δόση που αφορά τα 2 έργα στο λιμάνι. Αν είναι αλήθεια, τότε κάτι πάει να αλλάξει προκειμένου τα έργα που σταμάτησαν να ξαναρχίσουν.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράφει την ερώτηση πολλών βουλευτών της ΝΔ για τα σχέδια Βαρουφάκη, προκειμένου αυτά να ερευνηθούν αναλυτικά. Ο ίδιος την ανάρτησε στην ιστοσελίδα του με την ακόλουθη εισαγωγή: «24 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπογράφουμε την ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το αν ήταν σε γνώση του το εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα με δημιουργία παρατραπεζικού συστήματος, υπεξαίρεση δημόσιου υλικού και χρήση προσωπικών δεδομένων. Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», οι ενέργειες που αποδίδονται στον πρώην Υπουργό Οικονομικών, συνιστούν εκτροπή που επισείουν την απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά τυχόν και ποινικών ευθυνών. Για το λόγο αυτό καλούμε τον πρωθυπουργό να δώσει θεσμική απάντηση για το κατά πόσο γνώριζε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αν τελούσε υπό την έγκριση του, καθώς και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί πολιτικά και δικαστικά».

====================================================================================

Προγράμματα ΤΟΠ/ΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ

Τα προγράμματα ΤΟΠ/ΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ πολυδιαφημίστηκαν. Κινητοποίησαν τους τοπικούς φορείς. Πολλούς και γνωστούς. Υλοποιήθηκαν και προχθές (με αφορμή μία ακόμη εκδήλωση για αυτά) ήρθε η ώρα του απολογισμού. Η Αναπτυξιακή Καβάλας και ο Μιχάλης Σκορδάς τα «δούλεψαν» περισσότερο απ’ όλους. Στην ουσία τους, στην διαδικασία τους. Κατά τον κ. Σκορδά (διευθυντή της Αναπτυξιακής Καβάλας) τα προγράμματα δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Ο οποίος αφορούσε την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεκτό το τελικό συμπέρασμα. Ρεαλιστικό και φυσικά χρήσιμο.

Ο κ. Σκορδάς δεν φοβήθηκε την αλήθεια. Την είπε όσο πιο συγκεκριμένα μπορούσε. Έπραξε άριστα. Τώρα που ετοιμάζονται νέα παρόμοια προγράμματα (καταπολέμησης της ανεργίας), ας έχουν στο μυαλό τους αυτοί που τα σχεδιάζουν τα προαναφερθέντα συμπεράσματα. Έτσι ώστε ότι δρομολογήσουν να μην έχει την τύχη ούτε των ΤΟΠ/ΕΚΟ, ούτε των ΤΟΠΣΑ. Καμιά φορά παρακολουθούμε ευρωπαϊκά προγράμματα να ξοδεύουν χρήματα χωρίς τα χρήματα αυτά να πιάνουν τόπο. Δεν είναι κρίμα; Στο κάτω κάτω της γραφής δεν έχει σημασία να κάνεις λάθη. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Σημασία έχει να μαθαίνεις από τα λάθη και να διορθώνεσαι.

 

Σκουρλέτης και ΤΑΡ

Σύμφωνα με το Βήμα ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτης έχει να λύσει και το πρόβλημα του αγωγού ΤΑΡ. Κατά την εφημερίδα επίκειται συνάντηση του νέου υπουργού με τους εκπροσώπους του αγωγού. Ο προηγούμενος το «πήγαινε» λάου λάου αλλά σε σωστή κατεύθυνση μιας νέας κι εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης. Στην οποία υπήρχε και το θέμα της αλλαγής της όδευσης. Ευχόμαστε ο νέος Υπουργός να μην αλλάξει το συγκεκριμένο σχέδιο έτσι ώστε η χώρα να έχει αντισταθμιστικά αλλά και καθόλου διαμαρτυρίες αγροτών.

Το κείμενο στο Βήμα είναι γραμμένο διαφορετικά. Σα να προειδοποιεί τον κ. Σκουρλέτη να αλλάξει τακτική. Σημειώνει:  «Έπειτα από ένα εξάμηνο καθυστερήσεων, προβληματικών κινήσεων και παλινωδιών, με βασικό υποκινητή τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα κληθεί σύντομα να τοποθετηθεί επί του αν πραγματικά επιθυμεί την υλοποίηση του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ). Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές με τις οποίες συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες «Το Βήμα», πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας»: η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση του έργου ή ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μέχρι που μπορούν να φθάσουν αυτές ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει. Ωστόσο, πηγή με γνώση του παρασκηνίου είναι σαφής: «Πάντοτε βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις σε τόσο μεγάλα projects. Και ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορεί να καθίσταται όμηρος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Είναι άλλωστε σαφές ότι ο κ. Λαφαζάνης και άτομα του στενού περιβάλλοντός του προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να προβάλλουν εμπόδια και να κωλυσιεργήσουν, διεκδικώντας ανεδαφικά ανταλλάγματα την ώρα που προωθούσαν τον ανταγωνιστικό Turkish Stream.

Το δύσκολο έργο θα πρέπει να αναλάβει ο διάδοχος του κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το προσεχές διάστημα ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας».

 

Ο σεισμογράφος του Παγγαίου μέτρησε τον πρώτο σεισμό

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα news bomb ο σεισμογράφος που πρόσφατα εγκατέστησε και λειτούργησε στον Δήμο Παγγαίου το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μέτρησε τα ξημερώματα της Τρίτης τον πρώτο τοπικό σεισμό. Με επίκεντρο ανάμεσα στα ορεινά της Δράμας και της Ξάνθης. Η είδηση αναφέρει: Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του EMSC), σημειώθηκε το τα ξημερώματα της Τρίτης (28/7), στις 04:03, στην Ανατολική Μακεδονία. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το σεισμό στα 3,4 Ρίχτερ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 36χλμ. βορειοανατολικά της Δράμας και 41χλμ. βορειοδυτικά της Ξάνθης. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στο 1χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης