• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται στο εργοστάσιο κρίσιμη γενική συνέλευση των εργαζόμενων στη ΒΦΛ. Δυστυχώς τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων «χάθηκαν» λόγω της προεκλογικής περιόδου. Δεν προβλήθηκαν όσο έπρεπε, δεν απασχολούν όπως επιβάλλεται τους πάσης φύσεως αιρετούς. Το εργοστάσιο μοιάζει να κινδυνεύει. Είτε με «μαρασμό», είτε με αργό θάνατο. Τι κάνει για αυτό η τοπική κοινωνία; Γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος ώστε να το ιεραρχήσει κατάλληλα; Όχι, είναι η πρώτη απάντηση.

Τι κάνουν για την ΒΦΛ οι 4 βουλευτές; Οι κερδισμένοι και οι ηττημένοι Δήμαρχοι; Τι κάνουν οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι τόσων τοπικών φορέων; Σχεδόν τίποτα, είναι η δεύτερη απάντηση. Κακώς. Συχνά (κι όχι άδικα) περιγράφουμε το εργοστάσιο των λιπασμάτων ως τον βασικό οικονομικό πνεύμονα του τόπου. Σωστά. Όταν αυτός κινδυνεύει πόσο δικαιολογούμαστε να αδιαφορούμε;

Κανονικά σήμερα στη συνέλευση των εργαζόμενων πρέπει να παραβρεθεί η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της. Να δείξει με αυτόν τον τρόπο μια ελάχιστη συμβολική συμπαράσταση. Το ενδιαφέρον που δεν έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες. Να δηλώσει έτοιμη για δράση. Να προβληματιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Να συμμετέχει στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί λύση. Ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, ούτε εύκολα. Όσοι όμως εξελέγησαν για να μας εκπροσωπούν οφείλουν να μπουν μπροστά. Καλές οι εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα διάφορα πανηγύρια αλλά η ΒΦΛ (και η κάθε ΒΦΛ) πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα. Όχι με λόγια. Με συγκεκριμένες πράξεις.

Τα γράφουμε όλα αυτά όχι τόσο για τους αυτοδιοικητικούς όσο για τους 4 βουλευτές. Θα μας πουν ότι ενδιαφέρονται. Ότι μεσολαβούν και πιέζουν. Θα απαντήσουμε ότι η εξ αποστάσεως δράση δεν είναι πάντα αρκετή. Εκατοντάδες άνθρωποι της πόλης και του νομού έχουν πρωτίστως ανάγκη μιας ψυχολογικής υποστήριξης. Αυτή με τα τηλέφωνα και δε τα δελτία τύπου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί.

Όλοι πρέπει να ενδιαφερθούμε για το μέλλον του εργοστασίου. Για αυτό ειδικά η σημερινή συνέλευση δεν έπρεπε να γίνει εντός του εργοστασίου αλλά π.χ. στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Το πρόβλημα δεν αφορά στενά τους εργαζόμενους και τους απασχολούμενους. Μας αφορά όλους. Αυτό άλλοι το καταλαβαίνουν κι άλλοι όχι. Στη χειρότερη θέση είναι αυτοί που δήθεν ενδιαφέρονται. Όσοι στην πραγματικότητα αδιαφορούν αφού για λόγους που αυτοί γνωρίζουν θεωρούν την όλη ιστορία είτε χαμένη, είτε μη ελκυστική. Ναι υπάρχουν και τέτοιοι.

Παρά την πετυχημένη «Λευκή Νύχτα» αρχές του μήνα, οι ξενοδόχοι της πόλης δεν είναι ευχαριστημένοι από τις διανυκτερεύσεις και την γενικότερη κίνηση τον Μάη. Μεταφέρουν τις ελπίδες τους (μαζί με την αισιοδοξία τους) για τον Ιούνιο. Στο μεταξύ άσχημη εντύπωση δημιουργούν για συγκεκριμένη επιχείρηση σχόλια σύμφωνα με τα οποία σταθερά δεν πληρώνει το προσωπικό της. Καθυστερεί αδικαιολόγητα για καιρό τις πληρωμές όταν όπως όλοι δεχόμαστε ο τουρισμός πήγε καλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Νέα βόλτα στην αγορά έκανε χθες ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μαζί με συμβούλους του. Για τον ίδιο λόγο, να ευχαριστήσει για την υποστήριξη στις δύο Κυριακές των εκλογών. Δεν αποκλείεται αυτές οι επισκέψεις να συνεχιστούν και να επεκταθούν και στις συνοικίες.

Σε εκλογικό τμήμα της Κεραμωτής ψηφοφόρος ψήφισε και τις δύο Κυριακές το ίδιο πράγμα. Τον Πάμπλο Γκαρσία. Το ίδιο ψηφοδέλτιο (πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο το όνομα του γνωστού ποδοσφαιριστή) βρέθηκε και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή. Προφανώς πρόκειται για οπαδό του ΠΑΟΚ που δεν υποστηρίζει τίποτα άλλο εκτός από ΠΑΟΚ και Πάμπλο Γκαρσία.

Πανηγυρίζει ο ΛΑΟΣ Καβάλας και καλά κάνει. Στο Νομό Καβάλας το κόμμα Καρατζαφέρη είχε ποσοστό 3,54%. Το 5ο καλύτερο σε πανελλαδικό επίπεδο. Σαφώς και για αυτό έπαιξε ρόλο η υποψηφιότητα του Σάκη Κολυβά. Ο οποίος ψάχνει να βρει τι σταυρούς συγκέντρωσε αλλά όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι των ευρωεκλογών δεν μπορεί μάθει επί του παρόντος τίποτα το συγκεκριμένο. Υπομονή.

Ποιοι πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να αλλάξει όδευση ο ΤΑΡ; Οι περισσότεροι έχασαν τις θέσεις που είχαν. Ο Λάζαρος Βασιλειάδης δεν είναι πλέον πρόεδρος στο ΤΕΕ ΑΜ. Ο Σιμιτσής δεν είναι δήμαρχος, ο Γρανάς δεν είναι αντιπεριφερειάρχης. Έμειναν ο Ζαφείρης Μυστακίδης , έχει κι αυτός εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ προσεχώς, κι ο Θέμης Καλπακίδης. Ο πρόεδρος των αγροτών είναι ο μόνος που δεν κινδυνεύει. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Άρα έκανε καλά η εταιρία και «πάγωσε» τον διάλογο λόγω των εκλογών. Όταν και αν επανέλθει θα δουν και θα δούμε αν όλα είναι όπως πριν. Θυμίζουμε ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ προτείνουν όδευση παράλληλη με τον αγωγό της ΔΕΠΑ. Αυτό έως τώρα δεν γίνεται δεκτό.

 

Διαβάστε επίσης