• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Σάββατο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου σύσκεψη τοπικών παραγόντων με θέμα τα προβλήματα της ΒΦΛ. Παρά το ότι είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και εκεί συζητήθηκε το ίδιο θέμα από τα ίδια πάνω κάτω πρόσωπα, η σύσκεψη το Σάββατο έγινε κανονικά. Από κάποιους θεωρήθηκε περιττή. «Εμείς την είχαμε προγραμματίσει πριν μάθουμε για την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου» υποστήριξε ο Γιώργος Τσιμενίδης. Το σωματείο επέμενε στη συνάντηση κι όπως φάνηκε είχε δίκιο. Στη διάρκεια της ξεκαθαρίστηκε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, το ραντεβού με τον κ. Στουρνάρα.

Οι δημοσιογράφοι έμειναν στην συζήτηση του Σαββάτου περίπου 30 λεπτά. Μετά αποχώρησαν αφού όπως κατάλαβαν αυτό επιθυμούσαν άπαντες. Ήθελαν να μιλήσουν χωρίς κάμερες, μικρόφωνα, μέσα ενημέρωσης.Αφού λοιπόν αποχώρισε κι ο τελευταίος δημοσιογράφος φέρονται να έγιναν τα καλύτερα. Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Γιώργος Ουζούνης ξέσπασε κατά των βουλευτών, ειδικότερα κατά του απόντα Γιώργου Καλαντζή. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες αφορμή για το ξέσπασμα Ουζούνη ήταν το γνωστό. Οι παρόντες βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι πολλά πράγματα δεν τα γνώριζαν, τα άκουγαν τότε πρώτη φορά.

Ο Γιώργος Ουζούνης (που ήταν εξ αρχής «αναμμένος») πήρε μεγάλη φόρα. Τόσο μεγάλη που τους τρόμαξε όλους. Περισσότερο ανησύχησε ο εκπρόσωπος (στη συνάντηση) του Γιώργου Καλαντζή, πρώην πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, Χρήστος Καραγιαννακίδης. Ο οποίος επειδή δεν γνώριζε τον κ. Ουζούνη ρωτούσε να μάθει ποιος ήταν! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κριτική Ουζούνη άρχισε από τους παρόντες βουλευτές, κατέληξε σε αυτόν που απουσίαζε. Ήταν μια εφ’ όλης της ύλης «επίθεση», βάση συγκεκριμένων γεγονότων και στοιχείων με αφετηρία την εποχή που το εργοστάσιο πουλήθηκε στον Λαυρεντιάδη. Ναι τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τον επί 18 μήνες προφυλακισμένο επιχειρηματία.

Κι άλλοι εργαζόμενοι ή συνδικαλιστές έχουν τις ίδιες απόψεις με τον κ. Ουζούνη. Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι Παπαντίδης- Τσιμενίδης μοιάζουν με εξαίρεση του κανόνα. Παραμένουν μετριοπαθείς, συγκρατούν την αγωνία και τον εκνευρισμό τους. Άλλοι όμως όχι, έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια. Όχι επειδή δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Ο βασικός λόγος είναι άλλος. Είναι το ότι βλέπουν για καιρό το εργοστάσιο να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Χθες και σήμερα οι βουλευτές μας ταξιδεύουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις. Όσο ήταν στην Καβάλα έλαβαν διάφορα μηνύματα. Εκτιμούμε ότι έστω και τώρα θα «σκιστούν» για το καλό του εργοστασίου. Θα «ανεβάσουν» την πίεση τόσο προς την εταιρία, όσο και προς την Κυβέρνηση. Δικαιώνεται το λαϊκό ρητό βάση του οποίου κι ο Άγιος φοβέρα θέλει.

Στο μεταξύ ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης τον χαβά του. Επικεντρώνεται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, στο πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα του στις φυλακές. Κάπως έτσι για το … φονικό αποφεύγει τα πολλά λόγια. Τον καταλαβαίνουμε. Ως άνθρωπος έχει απόλυτο δίκιο. Όμως για μια στιγμή, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης δεν είναι ο άνθρωπος Λαυρεντιάδης. Είναι ο επιχειρηματίας που αγόραζε πολλά και διάφορα, ο δεινός χρηματιστής που στο τέλος βρέθηκε εντελώς «ξεκρέμαστος». Σαφώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Αν όμως τον καιρό της δόξας του ήταν πιο προσεκτικός, δεν θα είχε σήμερα αυτόν τον καθημερινό Γολγοθά να βιώνει.

Οι δηλώσεις Λαυρεντιάδη στο προχθεσινό κυριακάτικο Βήμα μας κάνουν να τον συμπαθήσουμε, να τον συμπονέσουμε, να τον δικαιολογήσουμε. Λάθος. Ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης οφείλει στη δικαιοσύνη ένα σωρό εξηγήσεις. Πρέπει να μιλήσει για τα δάνεια που έδινε από το ένα χέρι του στο άλλο . Για τις αγορές που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν καθόλου αγορές. Τέλος, κάτι πρέπει να πει και για τη ΒΦΛ. Η οποία εξ αιτίας των άλλων ζητημάτων και εκκρεμοτήτων, πληρώνει (ενώ δεν φταίει) το δικό της βαρύ τίμημα.

Τον συμβουλεύουμε να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, να πει την αλήθεια όταν έρθει η ώρα της δίκης. Μόνο έτσι η περιπέτεια του θα έχει σύντομο τέλος. Αν αντίθετα εμφανιστεί στο ακροατήριο όπως ο Τσοχατζόπουλος (που δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα) τότε θα κάνει τα δύσκολα ακόμη δυσκολότερα.

Τελικά δεν θα κάνει ένσταση ο Γιάννης Φιλόσογλου. Σιγά την είδηση. Έμπειρος περί τα αυτοδιοικητικά κατάλαβε εγκαίρως δύο πράγματα. Υπάρχει έδαφος για ένσταση, πολιτικά μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα του προσφέρει τίποτα. Προτιμά τα πολιτικά, όχι την ουσία. Υποχωρεί από το προσκήνιο περήφανα, μάλλον οριστικά. Η ζωή τα έφερε έτσι που από τα δύο κακά έπρεπε να διαλέξει το μικρότερο. Σκεπτόμενος λογικά πήρε την σωστή απόφαση για να μπορεί να κοιτά τους άλλους στα μάτια. Όση αξία κι αν έχει αυτό εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

Ο Γιάννης Φιλόσογλου ανήκει στην κατηγορία των αιρετών που πιστεύουν ότι πάντα υπάρχει για αυτούς μια επόμενη ευκαιρία. Άσχετα από τι έχει προηγηθεί. Προσπάθησε να αρπάξει την ευκαιρία των πρόσφατων εκλογών. Η ζωή όμως παίζει παράξενα παιχνίδια. Το πιο παράξενο απ’ όλα- κάτι που πραγματικά δεν περίμενε- του το επεφύλαξε για το φινάλε. Η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά και μονόδρομος. Τώρα η Ελευθερούπολη ψάχνει- εκτός απροόπτου φυσικά- τον επόμενο Φιλόσογλου. Ο Γιάννης Φιλόσογλου με την συγκεκριμένη πορεία και έργο μας τέλειωσε. Εξ αιτίας μιας διαφοράς λίγων ψηφοδελτίων….

Κάθε μέρα περιοδεύει στη Χρυσούπολη και στα χωριά του Δήμου Νέστου ο νέος δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Ευχαριστεί τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Στην περιοδεία του Σαββάτου συνάντησε σε καφετέρια τον συνδυασμό Μιχαηλίδη, παρουσία του απερχόμενου δημάρχου. Οι δύο ομάδες είχαν τον προβλεπόμενο χαιρετισμό. Χθες ο κ. Τσομπανόπουλος επισκέφθηκε τα χωριά Νέα Καρυά, Πηγές, Αγίασμα και Ερατεινό. Εντός της εβδομάδας ο νέος δήμαρχος θα επισκεφθεί το Δημαρχείο ώστε να αρχίσει να ενημερώνεται.

Διαβάστε επίσης