μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ιστορία είναι πρόσφατη και 100% Καβαλιώτικη. Δεν έχουν σημασία οι σημαντικές λεπτομέρειες της. Ονόματα κτλ. Σημασία έχει το ότι η κακόμοιρη Ελλάδα που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, επιμένει (δια των φορέων της) σε δαπάνες που θα μπορούσαν ή και θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. Όταν όμως πληρώνει το δημόσιο (έμμεσα ή άμεσα) τότε όλα είναι πιθανά. Ακόμη και τώρα. Στην Ελλάδα της κρίσης. Στην Ελλάδα του χρέους, των διαδοχικών περικοπών μισθών. Στην Ελλάδα των χαρατσιών που άρχισαν και δεν λένε να τελειώσουν.

 

Στο θέμα μας όμως. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε ένα από τα πολλά συμβούλια που διαθέτει η πόλη. Μεταξύ των άλλων έπρεπε να εγκριθεί συμμετοχή δύο εκπροσώπων του εν λόγο φορέα σε συνέδριο που θα γίνει στο Μοντρέ της Ελβετίας. Το Μοντρέ –για όσους δεν γνωρίζουν- βρίσκεται βορειοδυτικά της λίμνης της Γενεύης. «Πατά» πάνω στην λίμνη, ιδανικό προορισμό χειμερινών διακοπών.

 

Το συμβούλιο ενέκρινε την συμμετοχή τους, καλύπτοντας την σχετική δαπάνη ύψους 4.000 ευρώ. Κατά τους διοργανωτές το συνέδριο θα γίνει 29 με 31 Δεκέμβρη στο ξενοδοχείο 4 αστέρων του Μοντρέ «Eden Palace Au Lac». Σύμφωνα με την απόφαση του φορέα οι δύο εκπρόσωποι του θα βρίσκονται στο συνέδριο 28 Δεκέμβρη 2012 με 2 Γενάρη 2013. Κι επειδή κάποιοι έχουν αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω τους, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Μέλος του συμβουλίου διαφώνησε και γιατί ο φορέας έχει περιορισμένους διαθέσιμους πόρους.

 

Αυτή η ιστορία με τα συνέδρια έχει παραγίνει. Δυστυχώς συνεχίζεται απτόητη αν και ειδικά η Ελλάδα είχε και έχει ένα σωρό λόγους ώστε προσωρινά τουλάχιστον να τη διακόψει. Αμ δε. Τα συνέδρια ακόμη και στην περίοδο των εορτών (ή μάλλον ειδικά στις περιόδους των εορτών) αντέχουν, οι ελληνικές συμμετοχές επίσης. Πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα συνέδρια (επιστημονικά τις περισσότερες φορές) πηγαίνουν δια επαγγελματικούς λόγους και όχι για να περάσουν ωραίες στιγμές στο εξωτερικό την εποχή που αλλάζει ο χρόνος. Πρωτοχρονιά στο Μοντρέ της Ελβετίας λίγοι έλληνες μπορούν να κάνουν. Κάποιοι εξ αυτών φαίνεται ότι έχουν σχέση με την Καβάλα. Όλα τα άλλα τα αφήνουμε να συζητιούνται όπως συζητιούνται. Λίγο ή και καθόλου στα μέσα ενημέρωσης, πολύ και συγκεκριμένα στον φορέα που του έλαχε αυτή η … ευκαιρία.

 

Μια άλλη ιστορία τώρα. Καβαλιώτικη κι αυτή. Επιχείρηση της Καβάλας κατάφερε να διαθέτει τα προϊόντα της σε χαμηλές τιμές. Οι καταναλωτές το αντιλήφτηκαν και έσπευσαν ώστε να επωφεληθούν. Οι υπόλοιποι «συνάδελφοι» και ανταγωνιστές του επιχειρηματία έπαθαν πλάκα. Ενώ αυτοί ήταν άδειοι, ο συνάδελφος δούλευε και με το παραπάνω. Τι έκαναν; Άρχισαν τις καταγγελίες. Και δεν τις σταμάτησαν ακόμη. Οι καταγγελίες- αν και ανώνυμες τις περισσότερες φορές- προκάλεσαν διαδοχικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι οποίοι έγιναν και ξαναέγιναν αλλά δεν βρήκαν τίποτα το μεμπτό!

 

Τελικά ότι κι αν λένε. Όσο κι αν επιμένουν, είμαστε και θα μείνουμε έλληνες 100%. Με τα γνωστά μας κουσούρια, τις αδυναμίες και τα υποτιθέμενα προτερήματα μας. Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές. Αυτό το κρίσιμο για την Ελλάδα διάστημα επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση «τούτο το δοβλέτι μήτε χάνεται, μήτε σιάχνεται». Αυτή τη διαπίστωση έκανε προ πολλών δεκαετιών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο άνθρωπος, που να ήξερε… Πόσο πανηγυρικά θα δικαιωθεί!

 

Άριστη η συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας με τον Δήμο Καβάλας. Γρανάς και Παπακοσμάς έκαναν ωραία σέντρα, πετάχτηκε στη μικρή περιοχή ο Κωστής Σιμιτσής και με άψογη κεφαλιά ψαράκι έκανε το 1-0. Το ματς έγινε την Τρίτη το απόγευμα στο Διοικητήριο, υπό τον τίτλο «σύσκεψη για το παραλιακό μέτωπο της πόλης». Αυτό αρχικά γιατί στην πορεία καταλάβαμε ότι άλλος ήταν και παραμένει ο σκοπός τους. Λιγότερα αυτοκίνητα στην παραλία. Όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά όλο το έτος.

 

Γιατί όχι; Εκεί απ’ όπου έφυγαν τα αυτοκίνητα κάτι σαφώς καλύτερο δημιουργήθηκε… Τραπεζοκαθίσματα, μηχανάκια, εμπορεύματα κτλ. Όταν μάλιστα τα αυτοκίνητα αποχωρούν από μια παραθαλάσσια περιοχή, τότε ακόμη πιο όμορφα. Ερώτημα και μάλιστα μεγάλο παραμένει το που θα πάνε τα αυτοκίνητα αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

 

Θέλουν να κάνουν την Καβάλα πιο όμορφη. Δεκτό. Θέλουν να την κάνουν πιο τουριστική. Σωστό. Προτείνουν αυτό που προτείνουν. Δημιουργούν αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Ναι μεν αυτοί έχουν καλό σκοπό αλλά είναι τέτοια η φύση του θέματος που λογικές «ψεκάστε σκουπίστε τελειώσαμε» δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Χρειάζεται πλατύς διάλογος με όλους ώστε να υπάρξει μια κοινωνική συμφωνία. Η οποία θα βοηθήσει στην επίσης απαραίτητη κοινωνική αποδοχή των αλλαγών. Τότε και μόνο τότε προχωράς.

 

Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τους καλούμε να συνεχίσουν αλλά υπό μία προϋπόθεση. Να έχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θα προκύψουν. Λύσεις για όλα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια αλλαγή. Πρέπει λοιπόν να επανέλθουν γρήγορα και συγκεκριμένα ώστε αυτό που έγινε προχθές να μην περάσει στην ιστορία ως μία ακόμη τουφεκιά στον αέρα.

 

Α και κάτι ακόμη σχετικό. Μόλις χθες κάτοικος Καβάλας άφησε στην ηλεκτρονική σελίδα του κ. Σιμιτσή το πιο κάτω μήνυμα: Η πεζοδρόμηση της παραλίας μέχρι πότε θα συνεχιστεί; Δεν είναι πιο ωραία για την εικόνα της πόλης (βόλτα, τουρισμός, ποδηλατάδα, παιχνίδι από τα παιδιά)να συνεχιστεί όλο το χρόνο; Υπάρχει τέτοιο σχέδιο (όπως ισχύει και σε άλλες παραλιακές πόλεις πχ Βόλος)?Νομίζω η κατάσταση με τα αυτοκίνητα είναι πλέον αφόρητη και το θέαμα με τα τριπλοπαρκαρίσματα και τους συχνούς καυγάδες αποκρουστικό. Μάλιστα για τον Καβαλιώτη και για τον κάθε επισκέπτη δεν υπάρχει μια βόλτα στην πόλη μας απαλλαγμένη από αυτοκίνητα εκτός από αυτό το κομμάτι.

 

Μπορούν όμως να επανέλθουν άμεσα; Η απάντηση είναι αρνητική. Φημολογείται ότι αλλάζει η διοίκηση του ΟΛΚ (στην αρμοδιότητα του οποίου είναι όλη η επίμαχη περιοχή). Λέγεται ότι ο πρόεδρος ετοιμάζεται να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει το υπουργείο να πάρει τις πρωτοβουλίες του. Άρα τώρα δεν μπορεί να γίνουν και πολλά πράγματα. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον οργανισμό και μετά να συνεχιστεί αυτό που τόσο ξαφνικά προχθές το απόγευμα άρχισε.

 

Χθες ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου ήταν στην Κοζάνη. Για να εγκαινιάσει την 28η Έκθεση της Δυτικής Μακεδονίας, έκθεση που οργανώνει το Επιμελητήριο της πόλης. Ο υπουργός- αφού δεν έχει κάτι άλλο να κάνει- πήρε σβάρνα τις εκθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά τη Κοζάνη, η Καβάλα. Μετά τη Καβάλα ε όλο και μια άλλη έκθεση θα βρεθεί. Στην Ελλάδα οι εκθέσεις είναι να μην αρχίσουν. Άπαξ και αρχίσουν, μετά δεν λένε να τελειώσουν… Ευτυχώς πάντως η έκθεση της Καβάλας θα γίνει αφορμή να μας επισκεφθεί ο αρμόδιος για την περιοχή Υπουργός. Ο οποίος τόσο καιρό, ούτε απ’ έξω πέρασε….

 

Στην Καρδίτσα δεν έχουν αυτό το διάστημα έκθεση. Έχουν παρεμπόριο. Το Επιμελητήριο της Καρδίτσας οργάνωσε σύσκεψη για την πάταξη του παρεμπορίου. Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους κτλ Ένα έργο που εδώ στην Καβάλα το έχουμε δει πολλές φορές. Αν θέλουν, να τους τηλεφωνήσουμε στην Καρδίτσα να τους πούμε το τέλος… Είναι συναρπαστικό. Συσκέψεις πολλές, λόγια επίσης αλλά ουσία μηδέν.

 

Λάβαμε χθες με το ταχυδρομείο πρόσκληση για να παραστούμε σε εκδήλωση του Δήμου Καβάλας. Διαπιστώσαμε όμως ότι η εκδήλωση στην οποία προσκληθήκαμε είχε ήδη γίνει. Ήταν η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Δευτέρα. Όμως τις ταχυδρομικές προσκλήσεις τις πήραμε χθες. Κάπου υπάρχει πρόβλημα…

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης