• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Θερμή παράκληση προς τα μέλη της Χ.Αυγής Καβάλας. Τα ραντεβού σας, οι συγκεντρώσεις των μελών σας να γίνονται κάπου πιο κεντρικά και όχι με τρόπο που δημιουργεί διάφορες παρεξηγήσεις (στις πονηρές εποχές που διανύουμε). Χθες στις 9 το πρωί περίπου 20 άτομα της Χ.Αυγής Καβάλας βρίσκονταν στον κόμβο μπροστά από το Νοσοκομείο, πλησίον της κάτω εισόδου του Αγίου Σίλα. Ο κόσμος δεν γνώριζε, έβλεπε κι ανησυχούσε. Τελικά εκεί ήταν μόνο το σημείο συνάντησης της ομάδας προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν όλοι μαζί στην λαϊκή αγορά Οφρυνίου. Για τους συνήθεις ελέγχους στους μικροπωλητές…

 

Τι είναι η Χρυσούπολη; Μια μικρή Καβάλα ήταν και παραμένει. Με τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις της. Οι οποίες σε γενικές γραμμές ήταν πετυχημένες (χθες) πλην όμως την υποβάθμιση δεν την γλιτώνουν. Η σημερινή κυβέρνηση των περικοπών, των μέτρων και της συνεχιζόμενης λιτότητας τα έχει όλα προετοιμάσει άριστα. Για την Χρυσούπολη, την Ελευθερούπολη και ένα σωρό άλλες πόλεις ίδιου μεγέθους. Θα κλείσουν τα Ειρηνοδικεία, θα «εξαφανιστούν» οι εφορίες, θα υποβαθμιστούν τα παραρτήματα του ΙΚΑ.

 

Κι όταν με το νέο έτος τελειώσουν με τις μικρές πόλεις, τότε θα έρθει κι η σειρά των μεγαλύτερων. Π.χ. της Καβάλας. Για την οποία υπάρχει εξίσου ενδιαφέρον πρόγραμμα συγχωνεύσεων- καταργήσεων κτλ. Κι όταν τελειώσουν με την Καβάλα και την κάθε Καβάλα θα επεκταθούν στις πρωτεύουσες των 13 Περιφερειών. Στο τέλος θα το έχουν ολοκληρώσει το έργο… Θα είναι όλα συγκεντρωμένα στην Αθήνα, άντε και στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται συνεχώς σε ένα αυτοκίνητο.

 

Θα ξεκινούν για Καβάλα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα αφού μόνο εκεί θα διεκπεραιώνουν τις δουλειές τους με το δημόσιο. Το δε ίντερνετ των συναλλαγών, ήταν ένα ανέκδοτο που σύντομα θα ισχυροποιηθεί περισσότερο. Έτσι αντί για τα ανέκδοτα με τους πόντιους ή τον Τζακ Νόρις θα λέμε τέτοια ανέκδοτα. Φορολογούμενος από τον Ξεριά εξυπηρετήθηκε στην εφορία του Λευκού Πύργου. Επαγγελματίας από την Νικήσιανη βρήκε ΙΚΑ να εξυπηρετηθεί στον Εύοσμο, αφού πλησιέστερο δεν υπήρχε!

 

Αυτά οι της Κυβερνήσεως τα λένε πρόοδο. Μπούρδες. Εμείς στην επαρχία το λέμε βήματα προς τα πίσω. Αν με αυτά τα μέτρα και τις πολιτικές ελπίζουν σε μια καλύτερη Ελλάδα, απλώς είναι γελασμένοι. Η γραφειοκρατία δεν περιορίζεται με λιγότερες εφορίες και εν γένει λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες. Η γραφειοκρατία νικιέται με μια άλλη λογική και μια άλλη πολιτική. Η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει στο πρόγραμμα ή έστω στην σκέψη, κανενός κόμματος.

 

Αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι μια κορυφαία εκδήλωση ηττοπάθειας. Φυσικά και δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα αντισταθούμε και θα αντιδράσουμε. Φοβόμαστε όμως ότι στο τέλος θα μας νικήσουν. Έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιούν, διατυπώνουν κάτι ψευτοεπιχειρήματα επί των οποίων η επαρχία (δια των εκπροσώπων της) στέκεται αμήχανη και αμίλητη. Χθες για παράδειγμα οι βουλευτές Κλειτσιώτης και Πασχαλίδης επιβεβαίωσαν (μιλώντας στην Χρυσούπολη) ότι η Δ.Ο.Υ. της θα κλείσει. Μας παρηγόρησαν όμως, συμπληρώνοντας ότι κάτι (ως ενθύμιο;) θα μείνει από αυτήν… Έτσι, για να μην λέει ο κόσμος ότι καταργήθηκε εντελώς και με τη μία….

 

Χθες στην Χρυσούπολη διαπιστώσαμε επίσης πόσο ισχυρός είναι ο θεσμός του ελληνικού καφενείου. Της καφετέριας, με τα σύγχρονα δεδομένα. Ούτε εκεί έκλεισαν. Καφενεία και καφετέριες έκαναν… πάρτι χθες το πρωί στην πρωτεύουσα του Νέστου, την ώρα που ένα σωρό κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία. Τα λόγια ήταν ίδια, όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά στην Καβάλα. Αυτοί που έκλεισαν έστω λίγες ώρες τις εμπορικές τους επιχειρήσεις κουτσομπόλευαν τους καφετζήδες που δεν έκαναν το ίδιο. Τελικά, για να κλείσει στην Ελλάδα το καφενείο κι η καφετέρια πρέπει να γίνουν πολλά. Πιο πολλά από αυτά που έγιναν τελευταία στον οικονομικό τομέα.

 

Φοβόμαστε μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των επαγγελματιών. Δηλαδή των καφετζήδων. Είναι μια εντολή που δίνουν σε αυτούς τους επαγγελματίες οι καθημερινοί τους πελάτες. Μια σαφής οδηγία σαν διαταγή, να μην κλείσει το καφενείο ούτε ένα λεπτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση οι «καφενόβιοι» είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμη και έγκλημα …. Όση λοιπόν ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων, άλλη τόση και μεγαλύτερη έχουν οι θαμώνες των καφενείων και των καφετεριών. Που κατά περίεργο τρόπο μένουν ακλόνητοι στο στέκι τους ότι κι αν συμβαίνει (δυσάρεστο φυσικά) στον τόπο τους ή στην τσέπη τους!

 

Λύθηκε το μυστήριο. Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας φιλοξένησε την περασμένη Παρασκευή σε συνέλευση του τον Φίλιππο Θωμά, εκπρόσωπο της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο κ. Θωμάς έγινε αντιληπτός στην Καβάλα την επόμενη μέρα, όταν περπάτησε τους πεζόδρομους παρέα με τον καλό του φίλο Νίκο Χατζηχρήστου. Κάποτε ο Φίλιππος Θωμάς ήταν ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ των συνδικαλιστών που έδωσε την ηγεσία του κόμματος στον αξέχαστο, μοναδικό κι ανεπανάληπτο Γιώργο Παπανδρέου. Τώρα ο κ. Θωμάς κινείται κάπως αόριστα στο τρέχον πολιτικό σκηνικό. Το ίδιο αόριστα ήρθε στην Καβάλα, σε μια συνδικαλιστική συνάντηση η οποία με τον τρόπο που έγινε είναι σα να μην έγινε ποτέ…

 

Οι σημερινοί συνδικαλιστές το έχουν αυτό. Λένε ότι κάνουν πολλά. Σκληρό αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα. Στο τέλος όμως δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Αυτή η διαδικασία έχει σχέση με το ότι έμαθαν να λειτουργούν σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Ελλάδα. Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Πρώτα πρώτα ψάχνουν κόμμα να ακουμπήσουν αλλά δεν βρίσκουν. Αυτή η … ανεξαρτησία που απέκτησαν τους κάνει να κινούνται όπως το ψάρι έξω από το νερό της θάλασσας. Περνά ο καιρός μας δεν λένε να συνηθίσουν. Αυτοί τον χαβά τους. Μια πολιτική ομπρέλα αναζητούν αφού έτσι ακριβώς έμαθαν τον συνδικαλισμό. Σε στενή σχέση με τα κόμματα…

 

Ο δρόμος άλλωστε αυτός δεν ήταν; Πρώτα έμπαινες στον συνδικαλισμό. Μετά από νέος και άπειρος γινόσουν πολλά υποσχόμενος πρόεδρος του σωματείου. Μετά έβαζες υποψηφιότητα στη διοίκηση της Ομοσπονδία. Εκλεγόσουν κι άρχιζες τρεις και λίγο τα ταξίδια στην Αθήνα. Περνούσες συχνά από το κόμμα. Όταν ωρίμαζαν τα πράγματα έβαζες βουλευτική υποψηφιότητα. Εκλεγόσουν βουλευτής. Αν ήσουν τυχερός έφθανες στην θέση του Υπουργού ή του Υφυπουργού. Στο τέλος είχε γίνει ένας άλλος άνθρωπος που φυσικά είχε ξεχάσει την αφετηρία του. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους συνδικαλιστές (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ας μη γελιόμαστε) υπήρξαν παλιότερα πρωταγωνιστές σκανδάλων. Οικονομικών και όχι μόνο.

 

Χθες το πρωί έγινε διαμαρτυρία (ίδια με αυτή της Χρυσούπολης) στον Αλμυρό του Βόλου. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Αύριο το πρωί σειρά έχει η Ορεστιάδα. Στο τέλος όλοι θα βγουν στους δρόμους. Θα κάνουν τους καμπόσους και μετά θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους. Πάντως τις εφορίες, το ΙΚΑ, τα δικαστήρια κτλ δεν θα καταφέρουν να τα γλιτώσουν. Το ποτάμι των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων δεν γυρίζει πίσω.

 

Διαμαρτυρίες διατυπώνουν γονείς, τα παιδιά των οποίων κολυμπούν στην μεγάλη και την μικρή πισίνα του κλειστού κολυμβητηρίου. Όπως λένε εδώ και μέρες το νερό είναι κρύο κι οι αρμόδιοι παρά τις υποσχέσεις τους, δεν μπορούν να το ζεστάνουν. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει θέμα. Αν τώρα που ο καιρός είναι τόσο καλός δεν μπορούν να πετύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία, τι θα γίνει αύριο που θα χειμωνιάσει; Χρειάζεται καλύτερη προσπάθεια με χειροπιαστά αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης