• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών υποχρεώνονται τάχα να ακολουθούν την συγκεκριμένη πολιτική περικοπών- χαρατσιών- άδικων μέτρων. Φυσικά γνωρίζουν τις συνέπειες. Ισχυρίζονται παρά ταύτα ότι το κάνουν για καλό, για το καλό μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Οι αντιδράσεις, οι απεργίες και οι μεγάλες διαδηλώσεις ελάχιστα ενοχλούν αυτή τη πορεία. Ελάχιστα την επηρεάζουν. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση Σαμαρά. Ενώ άλλα υπόσχονταν ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, άλλα πράττει ως Πρωθυπουργός. Καταφεύγει μάλιστα σε επιχειρήματα εποχής 2009, την περίοδο του αλησμόνητου ΓΑΠ.

 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δραματική κάθε μέρα και περισσότερο, οι πολίτες έχουν μια απάντηση. Οι συχνές απεργίες. Οι διαδηλώσεις. Η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ με ταυτόχρονη πολιτική εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη απεργία ετοιμάζεται να γίνει αύριο. Ενισχύεται από την μαζική (όπως όλα δείχνουν) συμμετοχή των επαγγελματιών καταστηματαρχών. Φοβούμαστε ότι παρά την κινητοποίηση, όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Το δείχνει η ίδια η καθημερινότητα.

 

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν έγινε μια τέτοια συζήτηση στην Καβάλα. Τότε προετοιμάζονταν η απεργία του Σεπτέμβρη. «Να κάνουμε καταλήψεις στις τράπεζες» πρότεινε άνεργος. «Να κάνουμε καταλήψεις στις εφορίες» συμπλήρωσαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι των εφοριών. Κατάληψη επιχείρησε και ως ένα βαθμό έκανε η ΓΕΝΟΠ. Τους πήραν σηκωτούς, άρον άρον. Ήταν μια μεμονωμένη κίνηση, σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση. Ως μεμονωμένη όμως είχε την γνωστή κατάληξη. Απέτυχε.

 

Σήμερα όσοι προετοιμάζουν την αυριανή απεργία στην Καβάλα σκέπτονται τα ακόλουθα: Πορεία στους πεζόδρομους. Καθιστική διαμαρτυρία έξω από το διοικητήριο, παραμονή ως το βράδυ (με ταυτόχρονη υποστήριξη από επαγγελματικές ομάδες της πόλης). Ούτε αυτά είναι αρκετά. Δημιουργούν μια αίσθηση διαφορετικότητας αλλά δεν αρκούν. Σημασία έχει αυτοί που αποφασίζουν και υλοποιούν τα μέτρα να «πονέσουν» όσο και όπως «πόνεσαν» αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειες της συγκεκριμένης πολιτικής.

 

Κακά τα ψέματα, αυτό για να γίνει χρειάζεται τόλμη-ενότητα- αποφασιστικότητα. Οι καταλήψεις είναι ο δρόμος. Όχι όμως τέτοιες καταλήψεις σαν αυτές που έγιναν. Πήγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατέλαβαν το Υπουργείο κι αυτό δεν λειτούργησε επί δέκα μέρες. Ε και; Οι εφοριακοί κάτι παραπάνω ξέρουν. Η πρόταση τους – περί κατάληψης των υπηρεσιών τους- έχει βάση κι ενδιαφέρον. Σκέφτεστε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρίσκονταν το κράτος αν ταυτόχρονα δεν λειτουργούσαν όλες οι Δ.Ο.Υ. της χώρας;

 

Χρειάζεται δηλαδή κάτι περισσότερο. Κάτι ανώτερο. Κάτι δυνατότερο από αυτά που έγιναν ως τώρα. Απαιτούνται καινοτόμες ιδέες. Αποτελεσματικές δράσεις. Κάτι που θα χτυπήσει το πρόβλημα εκεί που πονά. Σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα θα ανακοινωθούν, τα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν κανονικά όπως όλα τα προηγούμενα. Αν αντίθετα χρησιμοποιηθούν οι ευρηματικές ιδέες που συχνά ακούμε, τότε ναι. Τότε ίσως λάβουν επιτέλους το μήνυμα που τόσο καιρό τους στέλνει η κοινωνία( αλλά αμέσως το προωθούν στο καλάθι των αχρήστων).

 

Αυτό το μήνυμα άλλωστε έχει αποδέκτες και στο εξωτερικό. Η αντίδραση των πολιτών θα είναι τέτοια ώστε να επηρεαστεί ακόμη κι η Μέρκελ. Η Λαγκάρντ. Ο Σόϊμπλε. Όλοι όσοι πιέζουν την συνεχώς υποχωρούσα, ελληνική κυβέρνηση. Ξέρουμε, αυτόματα ο πήχης ανεβαίνει αρκετά ψηλά. Έτσι όμως είναι καλύτερα από το να ακούγονται συχνές, διαδοχικές πιστολιές στον αέρα.

 

Η καλοκαιρία των ημερών εμποδίζει δυστυχώς τους αρμόδιους να αντιληφθούν έγκαιρα την σημασία του μέτρου που με πάθος υλοποιούν. Την μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της εξίσωσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Αν τα χαράτσια της ΔΕΗ ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στον έλληνα πολίτη, αυτό είναι η χαριστική βολή. Κι ενώ ετοιμαζόμαστε να περάσουμε παγωμένο Χειμώνα σε παγωμένα σπίτια και διαμερίσματα ο κ. Στουρνάρας το παίζει αυστηρός. Ανυποχώρητος σε σχέση με τα αιτήματα της κοινωνίας.

 

Αντί να κάνει τον καμπόσο στους ευρισκόμενους σε αδυναμία έλληνες πολίτες, στους επαγγελματίες πρατηριούχους, ας κοιτάξει την ίδια στάση να την κρατήσει εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται. Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αλλά κι ο Στουρνάρας, τι αλήθεια έχει καταλάβει από την κρίση; Πόσο τον επηρεάζουν και τον ενοχλούν αυτές οι διαδηλώσεις και οι απεργίες; Ελάχιστα. Τέτοια θέλει. Συνηθισμένα και αναλώσιμα. Βούτυρο στο ψωμί των νέων μέτρων που ετοιμάζει, μέτρα που δήθεν θα σώσουν την Ελλάδα!

 

Ο Δήμος Παγγαίου- παρά την ζέστη και την υγρασία- ετοιμάζεται το Σαββατοκύριακο να οργανώσει στο Παλαιοχώρι την καθιερωμένη γιορτή του κάστανου. Επιβάλλεται αυτή η εκδήλωση να μετακινηθεί ίσως και ένα μήνα πιο πίσω. Εδώ και πολύ καιρό ο Οκτώβρης δεν είναι κατάλληλος μήνας για την γιορτή του κάστανου. Δεν ταιριάζει αυτή η γιορτή σε έναν Οκτώβρη ζεστό, που περισσότερο θυμίζει Ιούνη παρά μας προετοιμάζει για τέτοιες εκδηλώσεις. Με κοντομάνικο στο δάσος του Παλαιοχωρίου, να τρως ψημένα ή βραστά κάστανα είναι κάτι που απλώς δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει και δεν δένει…

 

Προ ημερών σημειώναμε ότι για τα μέτρα Δένδια στα σύνορα του Έβρου η Καβάλα απώλεσε πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου. Επειδή αυτό της Αλεξανδρούπολης χάλασε και δεν διορθώνεται, επιστράτευσαν της Καβάλας. Αυτή η τακτική συνεχίζεται. Προφανώς επειδή ήθελαν οχήματα της Αστυνομίας μα δεν είχαν, ζήτησαν και πήραν βοήθεια από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου! Μέσω Καβάλας λοιπόν αναμένεται να ταξιδέψει όχημα της αστυνομίας από την Μυτιλήνη στα σύνορα του Έβρου.

 

Την δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων ετοιμάζουν για τις 25 Οκτώβρη οι συνταξιούχοι της Καβάλας. Στις αφίσες που κυκλοφόρησαν υπάρχει ειδική αναφορά στην προσφορά καφέ και πρωινού. Γράφουν στις αφίσες ότι αυτά θα δίνονται δωρεάν στον τόπο συγκέντρωσης, μπας και με αυτό τον τρόπο δελεάσουν όσους κάθε πρωί ξοδεύουν έστω λίγα χρήματα και για τον καφέ και για την τυρόπιτα (ή την μπουγάτσα). Μακάρι το κίνητρο που προκύπτει να παίξει το ρόλο του και να αυξήσει την προσέλευση των συνταξιούχων στην συγκεκριμένη συνάντηση. Αν το κόλπο πιάσει τότε γιατί όχι, να το αντιγράψουν και άλλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Οι βασικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας συνεδριάζουν τακτικότατα, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης. Άλλες όμως διαπαραταξιακές επιτροπές δεν κάνουν το ίδιο. Μας έλεγαν τις προάλλες για την δημοτική επιτροπή Πρασίνου. Συνεδρίασε μία φορά. Ο πρόεδρος υποσχέθηκε τακτικές συνεδριάσεις. Από τότε έχουν να τον δουν. Από την μία και μοναδική συνεδρίαση, αρχές του 2011.

 

Ο Αντένα άρχισε το νέο πρόγραμμα όπερας, με απευθείας σύνδεση με τη Νέα Υόρκη. Η Καβάλα φέτος δεν είναι στο πρόγραμμα. Αυτό έγινε με τρόπο απόλυτα φυσιολογικό. Ο κόσμος έδειξε ότι «χόρτασε» την όπερα που είχε ανάγκη, στις τελευταίες εκδηλώσεις περιόρισε την προσέλευση του. Ο Δήμος Καβάλας έπραξε αμέσως μετά το αυτονόητο. Διέκοψε την συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό. Κάπως έτσι αυτή η ιστορία έλαβε ένα πρόωρο τέλος. Τελικά, εκείνα τα περσινά επεισόδια μάλλον έκαναν καλό στην όπερα στην Καβάλα. Όταν έπαψαν οι αντιδράσεις (υπερβολικές σίγουρα) άρχισε να μειώνεται και η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις.

 

Ο Σύνδεσμος Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας εγκαινίασε προχθές τα νέα του γραφεία. Βρίσκονται στο κτίριο του ΟΛΚ στην παραλία. Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου ευχαρίστησαν ιδιώτες (κυρίως αυτούς) που τον βοήθησαν για την οργάνωση του νέου χώρου και την μετακόμιση. Ουδείς εκ των ιδιωτών πληρώθηκε. Όλοι έκαναν προσφορά την δουλειά τους σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα της πόλης. Στο νέο του χώρο ο σύνδεσμος πληρώνει ένα συμβολικό ενοίκιο. Στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ΟΛΚ. Ακούσαμε ότι πρόκειται για ποσό 100 ευρώ.

 

Αν δεν ήμασταν στο 2012 (όπου τόσα έχουν αλλάξει) θα είχαμε ξεσηκωθεί. Πρέπει όμως να κάνουμε και αυτόν τον συμβιβασμό. Ίσως θα πρέπει (λόγω της εποχής) να πούμε και μπράβο στον ΟΛΚ που κράτησε το ενοίκιο σε ένα συμβολικό ποσό. Από την άλλη πλευρά σκεπτόμαστε ότι: Η ΠΕ Καβάλας κάνει το ίδιο για τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμΕΑ; Όχι βέβαια. Δεν εισπράττει ούτε καν συμβολικό ποσό για τον χώρο που του διαθέτει. Ο Δήμος Καβάλας κάνει το ίδιο με τους συλλόγους που φιλοξενεί στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης; Όχι φυσικά.

 

Αλλά κακά τα ψέματα, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και όμοιες. Παίζουν ρόλο πολλές σημαντικές λεπτομέρειες. Το κυριότερο, όσο τα πράγματα εξελίσσονται το δωρεάν τελειώνει. Ο τσάμπας πέθανε, που λέει κι η διαφήμιση. Σε πολύ λίγα χρόνια λοιπόν το συμβολικό ενοίκιο θα έχει αντικαταστήσει πλήρως την δωρεάν παροχή στέγης. Αυτό το συμβολικό ενοίκιο θα είναι σοβαρός λόγος για να απονέμουν οι σύλλογοι τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο, το Αντιπεριφερειάρχη ή στον πρόεδρο του ΟΛΚ!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης