μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοσιεύουμε σήμερα μια φωτογραφία με νόημα. Με μεγάλο και βαθύ νόημα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε χθες το πρωί, στον μαχαλά των τσιγγάνων στην περιοχή του Περιγιαλίου. Σε ένα από τα πρόχειρα κτίσματα που διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι μπήκε πρόσφατα μια μεγάλων διαστάσεων ελληνική σημαία. Γιατί λέτε; Ρωτήσαμε μια ηλικιωμένη τσιγγάνα που συναντήσαμε τυχαία χθες. «Βάλαμε την σημαία για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου την Κυριακή» είπε με μια σιγουριά από αυτές που συχνά όλοι χρησιμοποιούμε. Ως δικαιολογία και κάλυψη. Δίπλα –φαίνεται και στην φωτογραφία- ένα μικρό εκκλησάκι. Αυτό έχει δύο σημαίες. Μια ελληνική και μια του βυζαντίου.

 

Η Καβάλα φιλοξενεί επί σειρά ετών πολλούς τσιγγάνους. Είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης. Μένουν στην δική τους γειτονιά. Στο Περιγιάλι και φυσικά δεν ενοχλούν κανέναν. Ως που τα πράγματα αλλάζουν. Αλλάζουν γενικώς. Αλλάζουν προς το χειρότερο. Τότε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν μια επιπλέον προστασία. Μια κάλυψη, λες και κάτι πρέπει να αποδείξουν. Αποφασίζουν λοιπόν και βάζουν την ελληνική σημαία στην αρχή του μαχαλά. Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

 

Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνει κανείς εύκολα. Για κακή τους τύχη αυτή τη περίοδο στην Καβάλα κάποιοι άλλοι τσιγγάνοι, ελάχιστοι είναι αλήθεια, απασχολούν συχνά το αστυνομικό δελτίο. Έγιναν αφορμή για «μέτρα ασφαλείας» στην πλατεία. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι με αυτή, την υπό άλλες συνθήκες ασήμαντη αφορμή, οι φιλήσυχοι τσιγγάνοι του Περιγιαλίου ανακάλυψαν και γιορτάζουν πρόωρα την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Και της 28ης Οκτώβρη μαζί. Ποιος ξέρει τι άλλο μεσολάβησε ώστε να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη σημαία….

 

Βλέπουν άλλωστε τηλεόραση. Διαβάζουν τις εφημερίδες. Σερφάρουν στο ίντερνετ. Κάτι καταλαβαίνουν. Ανησυχούν; Δεν αποκλείεται. Μήπως έγινε κάτι άλλο, πιο συγκεκριμένο και πιο σοβαρό; Κι αυτό δεν αποκλείεται. Μακάρι η σημαία να τους προστατεύσει. Θέλουμε όμως να ζούμε σε μια πόλη όπου οι σημαίες θα παίζουν άλλο ρόλο. Δεν θα είναι απόδειξη της ελληνικότητας αυτών που διαμένουν εντός των σπιτιών. Δεν θα είναι το απαραίτητο διαβατήριο για μια ήρεμη καθημερινότητα. Αυτό το δικαίωμα το χάσαμε προσφάτως. Πείτε το όπως θέλετε. Ένα πράγμα έχει σημασία. Οι εποχές άλλαξαν. Αντί να προοδεύουμε και να βελτιωνόμαστε, συμβαίνει το αντίθετο. Τα πράγματα χειροτερεύουν. Κι η ελληνική σημαία ανακύπτει εκεί που δεν το περιμένεις. Για λόγο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που περιμένεις να ακούσεις.

 

Παρακολουθούμε τις διάφορες αναλύσεις. Κοιτάμε τα κείμενα που εξηγούν τον συγκεκριμένο ρατσιστικό κατήφορο. Αφιερώνουμε αρκετό χρόνο και στις απαντήσεις που δίνουν όσοι έχουν την σχετική ευαισθησία. Κι όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε έρχεται μια νέα δημοσκόπηση. Η οποία δείχνει την Χρυσή Αυγή ακόμη πιο ψηλά. Τρίτο κόμμα με βάση τα πολύ πρόσφατα στοιχεία. Ε λοιπόν ναι, έτσι όπως πάμε συναντούμε κάθε μέρα το χειρότερο. Από το κακό της προηγούμενης, στο χειρότερο της επόμενης.

 

Είναι φανερό ότι όσο καλά κι αν χειριζόμαστε αυτή την πρωτοφανή κρίση, κάτι δεν το κάνουμε σωστά. Αυτό το κάτι αφορά τους κυβερνόντες. Τους εκπροσώπους μας. Ο τρόπος που επέλεξαν να διορθώσουν και να σώσουν την Ελλάδα δίνει συνεχώς πόντους στην Χρυσή Αυγή. Μόνο για αυτό τον λόγο θα έπρεπε να το δουν διαφορετικά. Δεν το κάνουν. Οι αντιδράσεις λίγο πολύ γνωστές. Η χειρότερη όλων αυτή η έστω προσποιητή εμπιστοσύνη αγανακτισμένων (από τα μέτρα και τις περικοπές) πολιτών προς ένα κόμμα που όταν δεν αυτολογοκρίνεται, όταν δεν κρύβει την πραγματική του ιδεολογική ταυτότητα, φανερώνει τις πραγματικές του προθέσεις. Τότε είναι που ανατριχιάζεις.

 

«Γυναίκα, φέρε την σημαία να την βάλουμε στο μπαλκόνι για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο» φανταζόμαστε να λένε οι διαφορετικοί. Οι ξένοι. Κι όσοι δεν διαθέτουν σημαία, σύντομα θα πάνε στα μαγαζιά να αγοράσουν. Θα την χρειαστούν είναι βέβαιο. Άλλωστε, ποιος να προστατεύσει τους αλλοδαπούς που κατοικούν στην Καβάλα από τους διάφορους κινδύνους; Η διαλυμένη (λόγω σταθερής μείωσης του προσωπικού της) αστυνομία; Το σμπαραλιασμένο ελληνικό κράτος που είναι μόνο λόγια; Για αυτό το διάστημα λοιπόν πάρτε μια σημαία. Μεγάλη αν είναι δυνατόν. Βάλτε την σε περίοπτη θέση έξω από το σπίτι. Κάνει καλή δουλειά. Διώχνει τους φασίστες που κυκλοφορούν με θράσος ανάμεσα μας.

 

Τι να έγινε αλήθεια εκείνη η εξαγγελία για την απόκτηση και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Καβάλας; Θέσαμε το ίδιο ερώτημα προ λίγων μηνών. Φυσικά και δεν λάβαμε απάντηση. Το χειρότερο; Ρωτάμε για τον μαγνητικό τομογράφο ακόμη κι αυτούς που κάτι πρέπει να γνωρίζουν. Κι αυτοί όμως απαντούν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Το όλο θέμα χάθηκε… Εξαφανίστηκε. Μα είναι δυνατόν να εξαφανίζεται κοτζαμάν μαγνητικός; Φυσικά και είναι δυνατόν. Ζούμε στην Ελλάδα. Εδώ όλα γίνονται. Αρκεί να είναι δυσάρεστα γεγονότα.

 

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, την διαδικασία για τον δημόσιο διαγωνισμό ανέλαβε η Θεσσαλονίκη. Εκεί εδρεύει η αρμόδια ΔΥΠΕ. Έφτιαξε επιτροπή διαγωνισμού. Πήρε προσφορές. Άρχισαν οι εταιρίες να μαλώνουν μεταξύ τους. Ακυρώθηκε η πρώτη διαδικασία. Μετά χάσαμε το θέμα. Ήταν Άνοιξη του 2012. Από τότε η τύχη του μηχανήματος αγνοείται… Ρωτούμε λοιπόν τον Υφυπουργό Εργασίας αλλά και τους 3 άλλους βουλευτές Καβάλας: Τι έγινε εκείνη η υπόσχεση; Δεν πρέπει αλήθεια να μάθουν και να μας ενημερώσουν που κολλάει το πράγμα και δεν έχουμε ακόμη στο Νοσοκομείο τον μαγνητικό τομογράφο;

 

Η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών που μελέτησε τις συγχωνεύσεις των εφοριών σε όλη την Ελλάδα έβαλε έναν αστερίσκο όσον αφορά τις συγχωνεύσεις του Νομού Καβάλας. Ενώ άναψε πράσινο φως ώστε άπαντες οι υπάλληλοι να έρθουν στον πρώτο όροφο του διοικητηρίου, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα χώρου ως προς το αρχείο που πρέπει να μεταφερθεί. Αναφέρεται στο αρχείο των εφοριών Χρυσούπολης- Ελευθερούπολης- Θάσου. Αν για τους επιπλέον υπαλλήλους μπορούν να βρεθούν γραφεία (σε άλλους ορόφους του διοικητηρίου), δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει το ίδιο και για το αρχείο.

 

Σημειώνει ειδικότερα η επιτροπή στην πρόταση της: Το κτίριο Διοικητηρίου της ΔΟΥ Καβάλας επαρκεί για τη συστέγαση όλων των ΔΟΥ του Νομού (πλην των αρχείων).Άρα προτείνεται η άμεση μεταστέγαση των 3 ΔΟΥ στο κτίριο της ΔΟΥ Καβάλας και η διερεύνηση της δυνατότητας παραχώρησης πρόσθετων κατάλληλων και επαρκών χώρων για τη στέγαση των αρχείων όλων των ΔΟΥ του Νομού. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν πρόσθετοι κατάλληλοι και επαρκείς χώροι, προτείνεται η άμεση διενέργεια διαγωνισμού, με σκοπό την εξεύρεση χώρων για τη μεταφορά των αρχείων.

 

Με λίγα λόγια το δημόσιο που συγχωνεύει τις εφορίες και για να γλιτώσει λειτουργικά έξοδα, δεν αποκλείεται στην περίπτωση της Καβάλας να χρειαστεί πάλι να πληρώσει για την αποθήκη των αρχείων. Από την μια παύει να πληρώνει 2.000 ευρώ στον ιδιώτη ενοίκιο της Δ.Ο.Υ. Χρυσούπολης, από την άλλη ψάχνει να βρει έστω ιδιωτικό χώρο για να βολέψει το αρχείο. Και κάτι ακόμη. Ενώ η επιτροπή του υπουργείου αναφέρεται σε 13 υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χρυσούπολης (μελετώντας το μέλλον και της υπηρεσίας και των εργαζόμενων σε αυτήν) η υπουργική απόφαση για την μετακίνηση στην Καβάλα αυτών των υπαλλήλων περιλαμβάνει μόνο 10! Τελικά πόσους εργαζόμενους είχε η υπηρεσία που την Παρασκευή έκλεισε; 13 όπως αναφέρει η επιτροπή ή 10 που μετακινεί ο Υπουργός;

 

Η ίδια επιτροπή υπολογίζει κόστος μετακόμισης των 3 εφοριών στις 75.000 ευρώ αλλά περιστολή δαπανών (όταν οι 3 εφορίες αρχίσουν να λειτουργούν μαζί) 5.500 ευρώ. Άρα –λέει η επιτροπή- η απόσβεση θα γίνει σε περίπου 13 μήνες!

 

Όταν ήταν στην Καβάλα ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝ Κώστας Μουτζούρης ρωτήθηκε –μεταξύ αστείου και σοβαρού- για τυχόν αλλαγή των διοικήσεων των 12 περιφερειακών λιμένων. Έκανε ότι δεν άκουσε και δεν απάντησε. Αυτό μοιάζει αρκετά ύποπτο αν και τον Νοέμβρη αλλαγές δεν προβλέπονται. Αυτά είναι θέματα του νέου χρόνου, εφόσον ως τότε υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης