• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και δύο περίπου μήνες σταμάτησε να εκτελείται σημαντικό έργο στο νέο λιμάνι. Οι εφημερίδες της Καβάλας δεν έγραψαν τίποτα, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις το ίδιο. Δεν έμαθαν το γεγονός, δεν ασχολήθηκαν με το θέμα. Το οποίο αποδείχθηκε πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι οι γνωρίζοντες υπολόγιζαν. Αυτή η εξέλιξη στο νέο λιμάνι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε προχθές Παρασκευή να αρχίσει η διαδικασία πλήρους δικαίωσης του Δήμου Καβάλας και του Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή. Με αυτή την αφορμή, δηλαδή την άτυπη διακοπή εργασιών, το δημόσιο κατάλαβε ότι στην ίδια περιοχή (μέρος της δημοτικής έκτασης Εσκί Καπού) χρειάζεται να απαλλοτριώσει 74 στρέμματα και όχι λιγότερα.

 

Πάλι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν έγραψαν αφού δεν έμαθαν το παραμικρό. Ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, στο οποίο μάλλον οφείλεται η πρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστα Μουτζούρη. Όμως από την περασμένη εβδομάδα το μυστικό άρχισε να αποκαλύπτεται. Οι εξελίξεις «τρέχουν» κι ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (θύμα της πρόχειρης λειτουργίας του δημοσίου) ετοιμάζεται να αποφασίσει το αντίθετο από πού αποφάσισε και φανατικά υπερασπίστηκε προ ενός έτους περίπου. Πρέπει δηλαδή να αποφασίσει ότι η απαλλοτρίωση δημοτικής έκτασης στο νέο λιμάνι θα προχωρήσει επί των πολλών στρεμμάτων και όχι επί των λίγων.

 

Ένα ολόκληρο Καλοκαίρι το περάσαμε, μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τοπικό καυγά. Ο Σιμιτσής θύμωσε και κατήγγειλε τον ΟΛΚ. Ο ΟΛΚ απάντησε λέγοντας ότι προστατεύει τα συμφέροντα του δημοσίου. Κι εκεί που περιμέναμε μόνο την απόφαση του δικαστηρίου, εκεί «έσκασε» η βόμβα. Εξ αιτίας αυτών των χειρισμών των προηγούμενων υπουργών και κυβερνήσεων που παρέσυραν τον ΟΛΚ κινδύνευσε με οριστική διακοπή δημόσιο έργο στο νέο λιμάνι. Έργο απαραίτητο και πολυδιαφημισμένο. Υπό αυτές τις συνθήκες ήρθαν τα πάνω κάτω κι έτσι ο μεν ΟΛΚ υποχρεώνεται να κάνει γρήγορα ότι επίμονα απέφευγε, ο δε Δήμος Καβάλας προσπαθεί να βρει σωστό τρόπο διαχείρισης αυτής του της επιτυχίας.

 

Δύο γενικοί γραμματείς υπουργείων έλεγαν την Παρασκευή στον Αδάμ Κοσμίδη ότι πρέπει (μαζί με την υπόλοιπη διοίκηση του Οργανισμού) να λάβει απόφαση υπέρ της απαλλοτρίωσης των 74 στρεμμάτων. Ξαφνιασμένος ο κ. Κοσμίδης, προσπαθούσε να σκεφθεί τρόπο ώστε ομαλά το άσπρο να γίνει μαύρο. Ο δε Σιμιτσής ήταν βυθισμένος σε δικές του σκέψεις. Από τη μια έγινε ότι ήθελε, από την άλλη αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να τον παρασύρει σε υπέρμετρους και υπερβολικούς πανηγυρισμούς. Κοιτάξτε λοιπόν πως τα φέρνει η ζωή… Εκεί που στόχευες για μια αποζημίωση που θα εξασφάλιζε την ελάχιστη αξιοπρέπεια στον φορέα που εκπροσωπείς, τώρα έχεις την δυνατότητα να τα πάρεις όλα!

 

Αυτά παθαίνει όποιος εμπιστεύεται τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις. Τον εκθέτουν αδικαιολόγητα αφού ο αρχικός στόχος προστατεύει μεν τα οικονομικά συμφέροντα του δημοσίου, βάζει όμως σε κίνδυνο πολλά άλλα πράγματα. Τα οποία είναι ίσως σπουδαιότερα. Οι δε αρμόδιοι δεν είχαν την προνοητικότητα να τα σκεφθούν και να τα υπολογίσουν στην ώρα τους.

 

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, λέει ο λαός. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ΟΛΚ έπεσε θύμα του Χάρη Παμπούκη και άλλων… σοφών στην Αθήνα. Οι οποίοι ξέχασαν ότι το έργο επέκτασης του κρηπιδώματος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μεταφορά μπάζων από τον συμπαθητικό λόφο που βρίσκεται πάνω από το νέο λιμάνι (ο οποίος ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο Καβάλας).

 

Πάμε παρακάτω. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα αυτά που προχθές συμφωνήθηκαν να γίνουν αφορμή για μια νέα εποχή στις σχέσεις του Δήμου Καβάλας με τον ΟΛΚ. Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Είμαστε όλοι μαζί, υπέρ των συμφερόντων του Νομού Καβάλας. Με αυτόν τον τρόπο που επέλεξαν την περασμένη Παρασκευή και το έργο στο νέο λιμάνι θα συνεχιστεί και ο Δήμος Καβάλας θα αποζημιωθεί στον βαθμό που το δικαιούται. Ούτε ευρώ λιγότερο ή επιπλέον.

 

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έχει χρέος να σκεφθεί και να μελετήσει το θέμα της Περιμετρικής Οδού της Καβάλας από μηδενική βάση. Άσχετα από το τυπικό της υπόθεσης- αναβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να συμμετάσχουν στην συζήτηση Εγνατία Οδός και ΤΕΕ ΑΜ- πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Κι αν χρειαστεί να αλλάξουν. Εφόσον υπάρχει κοινωνική αντίδραση και η γνωστή διαφωνία επί της επίγειας χάραξης, εφόσον και το πόρισμα της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ ΑΜ δεν δικαιώνει την πρόταση που υιοθετούν οι μελετητές, όλη αυτή η ιστορία πρέπει να απασχολήσει εκ νέου τους εμπλεκόμενους.

 

Ας αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς, τους δογματισμούς και τα διλήμματα. Μπροστά τους έχουν το ίδιο αδιέξοδο που είχαν προ ενός περίπου έτους. Ότι μεσολάβησε δεν έχει καμία αξία αφού του λείπει η ουσία. Ας το ξανασκεφθούν λοιπόν αφού τεχνικές λύσεις υπάρχουν για όλα. Κοστίζουν το ξέρουμε. Πλην όμως ο Άρης Γιαννακίδης μπορεί να βρει τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται και αυτό που θα γίνει να βρίσκει σύμφωνη όλη την τοπική κοινωνία και όχι να την διχάζει. Κάθε άλλη επιλογή δημιουργεί προβλήματα σοβαρά, τα οποία οι αρμόδιοι δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να τα υποβαθμίζουν ή να τα μειώνουν ως προς το μέγεθος τους.

 

Για περισσότερο από μία ώρα συζητούσαν προχθές το θέμα των Λουτρών των Ελευθερών. Από τη μια η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας, από την άλλη η Πρωτοβουλία Πολιτών. Η συζήτηση δεν έγινε σε καλό κλίμα. Εξ αρχής φάνηκε το ότι θα διαφωνήσουν. Οι της Π.Ε. Καβάλας είναι άπειροι, καμιά φορά γίνονται απότομοι με κίνδυνο να χάσουν το δίκιο τους. Η Πρωτοβουλία Πολιτών αναπτύσσει θεωρίες και ιδεολογίες που ειδικά στο θέμα των Λουτρών είναι ξεπερασμένες. Δεν έχουν καμία απολύτως ουσία αυτή την ώρα που διατυπώνονται. Ορισμένοι μάλιστα από την Πρωτοβουλία Πολιτών διακρίνονται για την επιθετικότητα τους λες και συνομιλητής τους δεν είναι ο Γρανάς αλλά ο Στουρνάρας κι ο Σαμαράς.

 

Το έχουμε σημειώσει κι άλλες φορές. Ακόμη κι όταν μεταξύ μας διαφωνούμε, οφείλουμε να κρατούμε το μέτρο. Η διαφωνία μας να γίνεται εντός λογικών πλαισίων μιας και ιδιαίτερος λόγος φωνών και ξεσπασμάτων δεν υπάρχει. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Ζητούμε να προοδεύσει ο τόπος μας, γρήγορα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Άρα οφείλουμε να συνεννοούμαστε κι όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει, η διαφωνία μας να μην είναι αιτία νέων σφοδρών αντιπαραθέσεων. Για αυτό το τελευταίο πρέπει και οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν περισσότερο.

 

Ας πάμε τώρα στο ειδικό και στο γενικό θέμα που εσχάτως ανέκυψε. Επί της πρότασης τα 3 κτίρια στα Λουτρά να κηρυχθούν μνημεία τα πράγματα είναι εύκολα και απλά. Θα αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ότι αποφασίσει θα το σεβαστούν άπαντες. Αυτό όμως πρέπει να γίνει γρήγορα. Για αυτό πρέπει και η Πρωτοβουλία Πολιτών και η Π.Ε. Καβάλας να πιέσουν την Αθήνα προκειμένου το ΚΑΣ να επανέλθει εκεί όπου έδωσε πρόσφατα αναβολή.

 

Το άλλο και βασικό ζήτημα είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης (και με ποιους όρους) των Λουτρών των Ελευθερών. Πιστεύουμε ότι αν οι όροι είναι αυστηροί (που είναι) τότε λίγοι θα πουν όχι στην ώριμη επένδυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το «όχι» πρέπει να λέγεται πολύ πιο νωρίς κι όχι τώρα, κατόπιν διαγωνισμού κι υπογραφής της σύμβασης. Η Π.Ε. Καβάλας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα την σχετική σύμβαση, η οποία λύνει απορίες και… μυστήρια. Και κάτι τελευταίο. Η Πρωτοβουλία των Πολιτών αντιπροτείνει τα Λουτρά να μείνουν στο κράτος ή το πολύ πολύ να περάσουν στον Δήμο Παγγαίου (που θα κάνει δημοτική επιχείρηση κτλ). Δεν λέμε, είναι σωστή η πρόταση. Κι αυτή όμως διατυπώνεται πολύ αργά. Αν δε πούμε να την υλοποιήσουμε (με βάση την σημερινή νομοθεσία) τότε τα Λουτρά θα μείνουν στο σημερινό τους χάλι τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμη.

 

Διαβάστε επίσης