μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από πλευράς τοπικών γεγονότων η είδηση που ξεχωρίζει είναι αυτό που άρχισε χθες κι όπως φαίνεται θα συνεχιστεί σήμερα, σχετικά με τη λειτουργία του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου Καβάλας. Επειδή στο σχολείο υπήρχε κατάληψη, η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε τη λειτουργία του σε άλλο κτίριο προκειμένου τα μαθήματα να ξαναρχίσουν. Όπως και ήδη έγινε από χθες, με παρόντες 100 από τους 300 μαθητές του σχολείου. Προς γενική έκπληξη αυτή η απόφαση «πέρασε» έτσι, δεν σχολιάστηκε καν από τους εμπλεκόμενους στο θέμα καθηγητές (ή τους εκπροσώπους τους). Χθες μια μικρή ομάδα μαθητών του ίδιου σχολείου, περίπου 30 άτομα, επέμεναν στην κατάληψη κάνοντας παράσταση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Δεν γνωρίζουμε αν η απόφαση της υπηρεσίας δικαιωθεί. Κάποιοι λένε ότι δικαιώθηκε ήδη. Γνωρίζουμε αντίθετα ότι τέτοιος ελιγμός κατά μαθητικής κινητοποίησης έγινε πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά. Χωρίς μάλιστα «να ανοίξει μύτη». Υπάρχει το ενδεχόμενο η υπηρεσία να αποφάσισε σωστά, υπολογίζοντας την άποψη της πλειοψηφίας των μαθητών. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ενδεχόμενο. Μπροστά στα γεγονότα των Αθηνών, μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών κάποια πράγματα να περνάνε στο ντούκου. Επειδή είναι γεγονότα μόνο τοπικού ενδιαφέροντος.

 

Θα περιμένουμε λίγο ακόμη. Άλλωστε η ΕΛΜΕ Καβάλας έχει πολύ πρόσφατη διοίκηση που ούτε καν πρόλαβε να συγκροτηθεί σε σώμα. Ας περάσουν λίγες ακόμη ημέρες. Ας περιμένουμε λίγο. Στο τέλος θα βγάλουμε τα οριστικά συμπεράσματα περί του θέματος. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο όλοι να ξαφνιάστηκαν από τον συγκεκριμένο διοικητικό ελιγμό, σε σημείο να μην πρόλαβαν ακόμη να αντιδράσουν. Να αντιδράσουν έστω για την τιμή των όπλων…

 

Υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα διάφοροι ισχυροί μύθοι. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι η εκλογή προέδρου στην Αμερική επηρεάζει την πορεία της πατρίδας μας. Αυτός ο μύθος καταρρίφθηκε προ πολλού. Ούτε ο Κάρτερ μας έσωσε, ούτε ο Κλίντον μας δικαίωσε. Οπότε η πρόσφατη επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα περνά εντελώς απαρατήρητη για την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Αυτή δε την στιγμή όλοι μας έχουμε κάποιες άλλες προτεραιότητες. Κάποιες άλλες ανησυχίες και αγωνίες. Παλιά τα τηλεοπτικά αφιερώματα στις αμερικάνικες εκλογές ήταν ένα σωρό. Τώρα οι εκπομπές περιορίστηκαν σημαντικά. Δεν φέρνουν τηλεθέαση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δοκιμάστηκε, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι ούτε αυτός μπορεί να… σώσει την πατρίδα μας. Ούτε ο συγκεκριμένος μα ούτε κι οι προηγούμενοι.

 

Το πολύ πολύ να μας επισκεφθεί (μία φορά στη διάρκεια της θητείας του) και να μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την ιστορία της Ελλάδας. Αμέσως μετά θα αποχωρήσει κι εμείς θα συνεχίσουμε το… βράσιμο. Παλιά λέγαμε ότι βράζουμε στο ζουμί μας. Τώρα τελευταία αυτή η διαδικασία εμπλουτίστηκε. Βράζουμε το δίχως άλλο. Βράζουμε όμως μέσα σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. Περικοπές, χαράτσια, και άλλα επώδυνα μέτρα «κολυμπούν» μαζί μας. Στην ίδια κατσαρόλα…

 

Η χθεσινή μεσημβρινή κι απογευματινή βροχή (κατά περίπτωση δυνατή) ήταν όντως εκτός προγράμματος. Μας ήρθε ξαφνικά κι όπως συνήθως μας αναστάτωσε. Μία ακόμη φορά μας έβγαλε εκτός προγράμματος. Χθες το απόγευμα μάλιστα το πρόγραμμα ήταν πλούσιο κι αντικυβερνητικό. Τα έφερε όμως η ζωή (και η βροχή μαζί) που τίποτα από όσα είχαν ετοιμαστεί δεν έγινε. Γίναμε πάλι τηλεθεατές. Βλέπαμε και μαθαίναμε τα γεγονότα από την τηλεόραση, η οποία σε κάτι περιπτώσεις όπως η χθεσινή δοξάζεται πλήρως.

 

Τελικά η βροχή είναι με την Κυβέρνηση και την πολιτική της. Δεν φτάνει που έβρεχε χθες, έβρεχε και στη παρέλαση της 28ης Οκτώβρη… Όποτε πάει να γίνει κάτι δυνατό και αντικυβερνητικό στην Καβάλα, τότε αρχίζει να βρέχει!

 

Ας μην ανησυχούν οι αναγνώστες της στήλης. Η ΕΜΥ προβλέπει σύντομα άνοδο της θερμοκρασίας. Περιγράφει τον καιρό του Σαββατοκύριακου ιδιαίτερα ζεστό. Ίσως χρειαστούμε τα αιρ κοντίσιον. Όχι για να ζεσταθούμε όπως νομίζαμε αλλά για να δροσιστούμε… Στο μεταξύ η αγωνία των εμπόρων και άλλων επαγγελματιών του Χειμώνα, είναι πλέον φανερή και στο διαδίκτυο. Αρκετοί από αυτούς (που εμπορεύονται καυσόξυλα) παρακαλούν με αναρτήσεις στο facebook να χιονίσει. Μόνο έτσι έχουν ελπίδες να δουλέψουν πουλώντας τα προϊόντα τους.

 

Την περασμένη Δευτέρα επρόκειτο να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση ματαιώθηκε λόγω κατάληψης. Εκείνο το απόγευμα όμως η ομάδα του Κωστή Σιμιτσή συναντήθηκε, συζήτησε κανονικά τα θέματα του Δήμου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου. Επειδή στο δημαρχείο αυτή η διαδικασία δεν μπορούσε να γίνει, επελέγη αίθουσα ξενοδοχείου.

 

Ο Νίκος Χρυσόπουλος καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσει «ζωντανή» την οργάνωση του ΛΑΟΣ στον Νομό Καβάλας. Με δική του πρωτοβουλία υπήρξε συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτώβρη (κατάθεση στεφάνου κτλ) ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά την εφημερίδα της νομαρχιακής. Κυρίως με δικά του κείμενα. Κατά τα άλλα το κόμμα Καρατζαφέρη τα έχει δύσκολα αφού όπως φαίνεται το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

 

Ιδιώτης που την περασμένη Κυριακή το πρωί παρακολούθησε την θεία λειτουργία στο μοναστήρι του Αγίου Σίλα ξέχασε εκεί το τσαντάκι του. Το οποίο περιείχε έγγραφα αλλά και χρήματα. Οι εκπρόσωποι του μοναστηριού έδρασαν γρήγορα. Τον βρήκαν στο τηλέφωνο και τον ειδοποίησαν να πάει να παραλάβει το τσαντάκι του. Όπως φυσικά έγινε. Ο ιδιώτης τους ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία.

 

Οι κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων επηρέασαν τη διαδικασία για την επιλογή ιδιωτών που θα λειτουργήσουν τα σπιτάκια της Χριστουγεννιάτικης αγοράς στην πλατεία. Η προθεσμία έληξε προχθές αλλά η διαδικασία «πάγωσε» αφού δύο μέρες η Δημωφέλεια δεν λειτούργησε. Ο Δήμος Καβάλας δεν ανησυχεί. Εκτιμά ότι τελικά η αγορά θα λειτουργήσει (όπως κάθε χρόνο), χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Δείτε όμως τι έγινε στη Λάρισα. Εκεί οι επαγγελματίες τα έβαλαν με τον Δήμαρχο για μια παρόμοια εορταστική πρωτοβουλία: Σκηνές… ροκ και έντονης αποδοκιμασίας της δημοτικής Αρχής εκτυλίχθηκαν στο δημαρχείο της Λάρισας, όταν αντιπροσωπεία των εμπόρων, η οποία συνοδεύονταν από αρκετούς καταστηματάρχες του κέντρου, επισκέφτηκε το χώρο για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Μέ το ψήφισμα, ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπει την ενοικίαση του χώρου της σκεπαστής αγοράς στη Νεάπολη για τη δημιουργία χριστουγεννιάτικου χωριού. Ωστόσο, ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης δεν ήταν εκεί (σ.σ.: βρίσκεται στην Αθήνα).Η απάντηση του αναπληρωτή δημάρχου Σπύρου Μπαρμπούτη, πως όλα έγιναν νόμιμα, ήταν το «λάδι στη φωτιά» για να ανεβάσουν τους τόνους οι έμποροι, εκστομίζοντας βαριές εκφράσεις και αφήνοντας υπονοούμενα για διαφθορά και διαπλοκή. Τα «πυρά» των λαρισαίων εμπόρων δέχθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θανάσης Μητσιός, που προσπάθησε να κάνει τον «πυροσβέστη».«Μας κλείνετε τα μαγαζιά», «εκτελείτε τους εμπόρους», «σας δίνουμε εμείς δυο χιλιάδες για να πάρουμε το χώρο», «να μην ξαναπατήσετε στα μαγαζιά μας», είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν, ενώ χρειάστηκε οι πιο ψύχραιμοι να παρέμβουν για να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.

 

Όπως όλα δείχνουν η επέκταση της σύμβασης του δημοσίου με την Καβάλα Όιλ για ακόμη 25 χρόνια (την οποία προχθές υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος) θα υπερψηφιστεί από την Βουλή. Εκτός από τα τρία κόμματα της Κυβέρνησης, θετικά αναμένεται να ψηφίσει και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εικάζεται ότι ίδια στάση μπορεί να κρατήσει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα βέβαια πρέπει να γίνουν γρήγορα, διότι μόνο έτσι αυτή η συμφωνία θα έχει αξία. Το θέμα το «πάλευαν» οι δύο εταιρίες σχεδόν από την επόμενη μέρα των δεύτερων βουλευτικών εκλογών. Πέντε μήνες αναμονής ολοκληρώθηκαν προχθές, με την πρώτη κίνηση που έγινε από την πλευρά του υπουργού. Ελπίζουμε η δεύτερη και τελευταία (στην ολομέλεια της Βουλής) να μην αργήσει άλλους 5 μήνες…

 

Να σημειώσουμε κάτι ακόμη, σχετικό με το ίδιο θέμα. Όλη την ημέρα χθες πολιτικές και οικονομικές ιστοσελίδες πρόβαλαν ιδιαίτερα την είδηση της επέκτασης της σύμβασης. Εφημερίδες των Αθηνών επίσης. Γενική ήταν η εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα θετικό γεγονός που θα βοηθήσει την χώρα αλλά και την Καβάλα ειδικότερα. Μέχρι χθες ουδείς διαφώνησε για το θετικό της υπόθεσης. Ελπίζουμε αυτή η διαπίστωση να ισχύσει ως το τέλος.

 

Διαβάστε επίσης